Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen


Kommunehuset Haugestad er sentrum i nettverket Jacobsen spenner opp i boka "Kjære Lier". Boka tar for seg Lier i tida fra desember 1907 til samme måned i 1999.

På pressekonferansen var også ordføreren og lederen i Historielaget, Berit Furøy.

Jacobsen fikk for knapt et år siden i oppdrag å skrive ei bok om det ”innholdsrike” kommunehuset. Vanligvis bruker Jacobsen fire år på ei bok, men denne har altså gått unna på rekordtid, uten at det på noen måte har gått utover mannens sedvanlige grundighet. Et godt oppslagsverk for kommunen, men enda mer ei bok for alle som vil skaffe seg lokalkunnskap fra et utrolig århundre.

"Vill vekst i Lier"  kunne vi for noen dager siden lese i Dagens Næringsliv. I en artikkel over flere sider ble den enorme veksten i Lier trukket fram, og det ble videre spådd at kommunen også de nærmeste årene ville oppleve en eventyrlig vekst.

Slik har det ikke alltid vært. I sin nye bok, ”Kjære Lier” skriver John Willy Jacobsen om liersamfunnet i det forrige århundret,  med særlig vekt på kommunens engasjement og spesielle ansvar for det som skjedde. Utviklingen i kommunen fulgte i store trekk føringer som ble lagt på nasjonalt - og internasjonalt plan, med vekst og tilbakegang, men den ble farget av mennesker på lokalplanet som var ment å skulle ha forutsetninger for nettopp å kunne finne gode løsninger for bygda.

Det litt spesielle er kanskje hvordan Lier utviklet seg fra å være en litt døsig og bortgjemt østlandskommune til å bli ei bygd sterkt preget av å ligge i et område med eksplosiv vekst på nær sagt alle kanter, og der den grønne profilen stadig ble utfordret av voksende urbanisering. Stilt blant annet overfor slike utfordringer,  har politikerne i Lier tatt sine valg og dermed vært med på å skape dagens liersamfunn.

Veksten i kommunale budsjetter har vært proporsjonal med kommunens engasjement i bygda. Boka er en reise ”langs åsene mot nord”,  fra den gang et beskjedent tresifret beløp med to desimaler kunne føre til hissige debatter blant de folkevalgte, til en tid da millionene flyter lett ut og inn på budsjettpostene. Den er en reise fra den gang kommunale tjenester knapt fantes, og det kommunale byråkratiet i stor grad var basert på frivillighet, til en tid da Rådhuset i Lierbyen er blitt bygdas største arbeidsplass.
Boka er todelt. Første del " Fra Haugestad ble Liers utvikling styrt",  tar for seg hvilke konsekvenser de beslutningene som ble tatt i kommunestyresalen på Haugestad fikk. Andre del handler om selve maktens sentrum, Haugestad, med undertittel: ”Et senter for Liers kulturliv". Så avsluttes boka med en innholdsrik epilog av Truls Hallingstad, "Kommunestyret. Alltid bestående, men hele tiden i endring."

 Det ligger i tittelen at "Kjære Lier" er et omfattende kjærlighets brev til ei bygd, som vel til fulle har gjengjeldt de mange kjærlighetserklæringene forfatteren tidligere har sendt ut i form av ni bøker, fire bedriftshistorier og et utall artikler i Det var denti`, Lier historielags årbok. Og Kjære Lier vil bli varmt mottatt og få sin plass i bokhyllene så vel som i hjertene til liungene. Som kildemateriale er Jacobsens forfattervirksomhet uovertruffen. Jeg kjenner mange utabygds fra som misunner oss en John Willy.

Han har altså gjort mye av det samme før, og å arbeide med lokalhistorie kan ofte sammenlignes med å spa i sand. Det eser ut for hvert spadetak. Stadig flere detaljer kommer fram, og det er summen av alle detaljene som vel til slutt gir et sant bilde av virkeligheten. Slik er det også med alt Jacobsen har skrevet om, og det er enormt mye. Til sammen gir forfatterskapet i store trekk et svar på hva Lier er.

 Det er klart at forfatteren ofte møter seg selv i døra når han stadig forsker på det samme stoffet. Saker han så vidt er innom i den nye boka, har han skrevet utførlig om før, og omvendt. Dette kunne vært boka med de tusen fotnoter, og om den en gang blir digitalisert, håper jeg den får en solid lenkesamling. Jacobsen har funnet sin særegne stil. Mye faktastoff krydret med anekdotiske spissfindigheter myker opp stoffet og gjør det nært og litt litterært.

For bak tørre tall og faktaopplysninger greier ikke Jacobsen helt å skjule at han har hjertet med seg i det han skriver. Kanskje kunne han være litt mer fandenivoldsk, men det er ikke hans stil. ”År for år er identitet og tilhørighet til den nye hjemkommunen vokst. Langsomt er de blitt liunger.” Slik beskriver han beboerne i Haskoll borettslag, de som om sommeren våknet til lyden av ei kubjelle. Teksten får et perspektiv som sporer til ettertanke hos leseren.

Det er alltid lett å orientere seg i Jacobsens bøker. Og "Kjære Lier" er intet unntak. Gode kapittelinndelinger med undertitler gjør det lett å finne fram i boka. Dessuten viser et solid kildearkiv at Jacobsen heller ikke denne gangen har tatt noe ut av løse lufta.

Fotografier er viktige i ei slik bok, og Jacobsen har gjort et godt utvalg. Særlig er bildene til Johan Brun i en særklasse. Det gjelder å fange mennesket i hverdagen, og Brun gjør det på en måte som får menneske og miljø til å gå sammen i en enhet.

Dette er virkeligheten sett med Jacobsens øyne. Jeg kunne nok tenkt meg noen flere ”hvorfor og hvordan”, en litt mer analytisk tilnærming til stoffet der det kunne kommet fram en smule kritikk av de valgene som er gjort opp gjennom årene.

Men i hvert fall har Jacobsen meislet ut bøker som vil kunne gi den som skal føre Liers historie videre i bokform en ”flying start”. I første omgang er ”Kjære Lier” boka for deg og meg. I likhet med ordfører Ulla Nævestad bruker jeg bøkene til Jacobsen som kilde for mye av det jeg snakker - eller skriver om. Og jeg får stadig spørsmål om hvor jeg har lest det ene eller andre - og må da svare: - Jeg har lest det i en av bøkene til John Willy.

Pris:. 300 kroner. Vi minner om at overskuddet går til Bygdetunet.

Boka vil være til salgs i bokhandlene, på servicetorget og på forskjellige stands og arrangementer før jul.


Flere saker fra arkivet

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Lierbyen og de harde trettiåra

Lierbyen i mellomkrigstiden er tema for John Willy Jacobsens foredrag på Senioruniversitetets møte tirsdag.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Attraktivt boligområde i Sylling

Utbygginga i Skjæret i full gang.

Hvem er de gale?

En fotoreportasje fra en del av Lier sykehus

To informasjons-guider

I 1987 fikk innbyggerne i Lier en ”Lierguide” i gave fra Sparebanken Buskerud/Lier. Tjue år etter har Lier kommune i samarbeid med Per Arne Ellefsen i firmaet Norsk Kommuneinfo med adresse i Lier laget en ny

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Den elektroniske historieboka

Vi vil igjen minne om Den elektroniske historieboka som stadig fylles opp av nye og interessante artikler. Gledelig er det å registrere at en del liunger er ivrige bidragsytere til boka. Dette er et fantastisk historieverk som burde være opplagsverk nummer 1 for alle lokalhistorieinteresserte.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Åpningen av Lierdagene 2007

Det er alltid vel verdt å lytte oppmerksomt når ordfører Ulla Nævestad taler.

Når natur møter kultur

Stein Styve og Erik Jacobsen med fotoutstilling

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Praktfullt turkart

Dette er egentlig et opplevelseskart

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

En nydelig film

Erik Jacobsen har laget film om Per Avdal

Opplevelse, helse og historie

- "Ukas Post" har mange sider ved seg, skriver Arne Ask i sin omtale av ukas post ved Aschenbergsetra

En bok alle liunger må ha

Årets julegave var reaksjonen da boken 'Lier sett fra oven' ble offisielt presentert på Lier Bygdetun i dag.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Skjødesløs vedlikehold

Det skriver Bård E. Strand i en kommentar etter vedtaket om salg og riving av Gamle Hegg skole.

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Påtale fra ordføreren

Ordfører Ulla Nævestad er vant til engasjerte innlegg fra tilhørerplass, men satte lite pris på demonstrasjonen som kommuneplanutvalget ble vitne til, da hovedveisystemet var til behandling ---

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Gir regelmesssig mosjon

"Ukas kulturminnepost" har både et helseaspekt og et lokalhistorisk moment i seg.

En siste julegave til deg selv

”Fortellernes marked” Gert Nygårdshaug oppgjør med religionen. "Sannhetens ord blir den falske kirkes død"

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Brit Bildøen på Tranby

Forfatteren, Brit Bildøen, var fredag på besøk hos niendeklassingene på Tranby. Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen har som vanlig intervjuet forfatteren

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Vice Versa

Et kor for oss, et kor for deg. Vice Versa synger seg opp mot jubileumskonsert. Den blir lørdag 8. november på Haugestad.

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Stor kunstmønstring i Vestregionen.

107 kunstnere fra 13 kommuner, ni fra Lier, åpner dørene og sier velkommen til alle som vil besøke dem.

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Et yndet turmål

Det er verdt å ta turen til Skimten, også på sommerstid.

Ønsket utvikling av Grønne Lier

Innlegg fra Senterpartiets Kirsti Marie Lager Lyngås

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---