Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d51e405a23ad032c93d85ca622f4ef36

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Hanne Eikå Bergill er en av de mange dyktige drivkreftene i en av Buskeruds største idrettslag. Bergill har redigert jubileumsboka. Hun har gått grundig til verks og brukt, blant annet, skriftlige kilder, inkludert gamle bilder som Truls Hallingstads 50-års jubileumsberetning fra 1981. Hun har også hatt tilgang til utklippsbøkene til tre av lagets kjente idrettsuttøvere.  Dette  er et godt grunnlag for at få fakta ikke blir glemt og utelatt.

Avfotografering av utklippsbøkene har ikke vært heldig. Kopiene av avisbildene er blitt til dels av meget dårlig bildemessig kvalitet.  Det lille formatet gjør også tekstene vanskelig å lese, på grunn av små skrifttyper. Og det er synd. Ett eksempel er Reidar Bjørklis bravader, på tekst og bildesiden kommet både godt og dårlig ut. Skildringene av hans mange gode løp, innbefattet VM-stafetten på side 58-59 er fint satt sammen, men det lille bokformatet gjør det nesten umulig å lese de 4-5 avisutklippene fra den samme gyldne perioden.
Beretningen om Bjørklis VM innsats på god og lesbar skriftype er eksempel på fin redigering. Man savner flere slike "avskrivninger", der skildring og bilder kommer til sin rett.
Det samme problemet med dårlig kopiering oppstår når man skal lese de fleste andre avisutklipp. Det er synd, fordi avisskribentene er vanligvis bedre i stand til å beskrive prestasjonene, fordi de opplever konkurransen "live" , i motsetning til de som skal skrive årsmeldinger og lignende i ettertid, basert på mer faktaopplysninger.

Kanskje burde man gjort noen intervjuer med suplert med ferske digitalbilder av de gamle heltene. Bruk av bedre fototeknikk av originale bilder hadde forbedret bildene radikalt.

Boka er god som faktabok om Lier IL. Redaktøren må ha jobbet meget grundig og godt med stoffet. Som det står, har hun "bokstavelig lett i kjeller og på loft for deretter og skrive og sette det sammen." For innflyttere som ikke kjenner Lier IL så godt er det ei god kildebok, og ikke minst er det moro å gjenoppfriske begivenheter av nyere dato fra, for eksempel, hoppgruppa. Navn som Sigmund Brenna ( nr 4 i Bekkelagsrennet, tidligere et uoffisielt NM, med 4. plass)  Per Tandberg vinner av G-13 i Donald Duck -mesterskapet ("NM") i 1987, Jan Inge Trontveit og Frode Hennum, begge ved flere anledninger svært svært nær toppen i Norge en kort periode på nittitallet. Trontveit med deltakelse i World-cupi Skiflyging i Vikersund i 1993 og hopp nær 200 meter i samme bakke noen år senere. Som 20 åring i 1996 truet han den ferske verdensmester Tommy Ingebretsen i første omgang i Norgescupen i den store bakken I Granåsen i Trondheim. Og selv dagens tenåringer husker kanskje Kim Roar Hansens  talent som blomstret under hoppuka for bare noen få år siden. Hopprekrutteringe er vel nærmest borte nå. Det ser vi i jubileumsboka. Men både langrenn og skiskyting, (med Anders Brun Hennums gull i Ungdoms OL som et foreløpig høydepunkt), og håndball og fotball (37 lag!!) samler store kull.

Det er vanskelig å se at redaktøren har glemt noe. Både bredde- og toppidrett er fint flettet sammen. Og tidligere profiler som brødrene Røed og en av dagens profiler som fotballdommeren Kristoffer Helgerud er med. Neppe noen annen enn sistnevnte profilerte Lier IL  mer i media  2006.


Hvilke økonomiske rammer er gitt til redaktøren? Med sitt grundige arbeid med så mange kilder burde boka vært trykt i minst dobbelt så stort format. Ei slik ville syns i bokhylla i mange hjem på Tranby og Lierskauen. Men kan jo trøste seg med at boka har  format som kan passe i dressjakka, slik at den kan anvendes som korrigering av feilaktige påstander om idrettsresultater --Jubileumsbok: Lier IL 75 år
  (130 sider)
Redaktør: Hanne Eikå Bergill

Som har brukt følgende kilder:
Reidar Bjørklis utklippsbok
Lier Sparebank (ulånte tidskrifter redigert av John W. Jacobsen)
Artikler fra Lierposten
Årsmeldinger fra Skigruppa (utlånt fra Rolf Stabekk)
Steinar Hennums utklippsbøker
Årsmeldinger fra Skigruppa på 1990-tallet (utlånt av Anders Haverstad)
Årsmeldinger fra Fotballgruppa (utlånt av Odd Dybvik)
Årsmeldinger og styrereferat (utlånt av Per Otto Olsen)
Kim Roar Hansens utklippsbok
Jubileumsberetningen 1981 (ved Truls Hallingstad)
Artikler fra  www.Liernett.no

 


Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode