Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

I en tid hvor ”alle har alt” er kalenderen og årboken perfekte julegaver til venner og kjente. Enhver med en snev av tilknytning til Lier, finner noe interessant i disse publikasjonene.

Kalenderen
Bildene i kalenderen kommer i hovedsak fra historielagets rikholdige bildearkiv, som er basert på innsamlede bilder. De like innholdsrike som informative tekstene er det Truls Hallingstad som står for, slik han har gjort hvert år siden første halvdel av 1980-tallet.

Hallingstads unike kjennskap til Lier kommer leserne til gode i fullt monn. Selv om enkelte bilder kunne stått på egne ben uten tekst, gjør et vell av opplysninger at det tar tid å få med seg alt sammen. Det gjør ikke noe, for hvert av bildene skal jo henge oppe en hel måned.

Hvorfor kalenderen, som består av svært så gamle bilder, aldri blir ferdig før de fleste andre kalenderne har vært på markedet i månedsvis, er ikke godt å si. Imidlertid er det jo slik at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves. Og nå er kalenderen her. Løp og kjøp!

Årboken
Årboken er først og fremst en publikasjon beregnet på historielagets 600 medlemmer, men mange av de seksten artiklene i årets utgave vil sikkert interessere langt flere.

Artiklene spenner fra 1600-tallets tingbøker med rettsavgjørelser i Lier og helt frem til den nylig fullførte digitaliseringen av Lier Historielags bildearkiv.

Boken er redigert av John W. Jacobsen, som har hatt med seg Aasmund Lyhus, Truls Hallingstad og Åsta Vigerust i redaksjonsutvalget. Knut Enger har stått for den grafiske tilretteleggingen.

John W. Jacobsen, her med den flunkende nye årboken, er årbokredaktør og leder av historielagets redaksjonsutvalg.

Bok og kalender til salgs
Som i tidligere førjulsuker vil historielaget selge bøker, kort og kalender på forskjellige steder i Lier. Salgssteder og -tider vil bli annonsert. Publikasjonene kan også kjøpes i åpningstiden på Lier Bygdetun.

Historie Lier Historielag

Flere saker fra arkivet

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Ny leder i Lier Historielag

Lier Historielag er med sine rundt 600 medlemmer blant Liers største og mest aktive lag og foreninger. På lagets årsmøte i går ble Thor Sørli fra Sylling valgt til ny leder etter Berit Furøy, som ønsket avløsning etter fire år i vervet.

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

En bok alle liunger må ha

Årets julegave var reaksjonen da boken 'Lier sett fra oven' ble offisielt presentert på Lier Bygdetun i dag.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Finnemarka trakk fullt hus

Når temaene har tilknytning til Lier, strømmer folk til historielagets møter.

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Prisvinnner med stort samfunnsengasjement

Torsdag mottok Andreas Hørthe kulturprisen på Haugestad

- En siste utvei

Hva er galt med kommunens kalender? spør kultursjefen. Vi har hele 3 svar.

Sommerutstillingen er åpen

Ordfører Ulla Nævestad holdt en vel forberedt og meget interessant tale ved åpningen av årets utstilling på Lier Bygdetun. Stort mer skjedde det imidlertid ikke før publikum fikk slippe inn for å oppdage mer av det mangesidige forholdet mellom Lier og Drammen.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Trekker seg

Tre nøkkelpersoner i Lier Historielag ønsker avløsning ved årsmøtet. Fra venstre: Berit Furøy, Truls Hallingstad og Sylvia Foss.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

Når natur møter kultur

Stein Styve og Erik Jacobsen med fotoutstilling

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

422 forsøkte seg, men bare en var best

Lier Historielags gjettekonkurranse er alltid et populært innslag på Lierdagene. I år benyttet 422 anledningen til å velge blant tre alternativer bruksområder for hver av ti utstilte gjenstander.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Tett på utvalgte liunger

I sin nye bok presenterer Erik Jacobsen 27 liunger.

Kulturløftet

Undertegnede personer tar ikke stilling til verken lokalisering eller ønskelighet av et kulturhus i Lierbyen. Dette vil være et stort løft for Lier kommune med en anslått årlig kostnad på 6 millioner kroner.

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

Nye Lier-lenker

Linker på Lier-nett har vært et forsømt område. Vi vil derfor ta oss selv i nakken og oppdatere disse jevnlig fremover. Her kommer et knippe du bør sjekke ut...

Nedtelling til Lierdagene

Nå er det mindre enn tre måneder igjen til Lierdagene. Følg nedtellingen, se bilder, les nyhetsmeldinger og andre artikler på www.lierdagene.no

Aktiv Liernett? For hvem?

Halvannet år etter at Liernett la planene for egne bloggsider for privatpersoner, organisasjoner og politiske partier, er Aktiv Liernett ferdig. Aktiv Liernett (...)

Liernett, avisen for deg som bor i Lier

En drøm har gått i oppfyllelse

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Tid for kulturpris igjen

Fristen for forslag på kandidater er mandag 1. september

Video: Vinterens første snøfall

Tirsdag kveld klokken 19.10 kom de første snøfnuggene. Få minutter senere var det hvitt.

Lier før og nå

To bilder fra samme sted, men med mange års mellomrom. Men hvor er det, og når er det eldste bildet tatt?

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

Ovner i Historielaget

- Ovner er kultur. Gamle jernovner bør komme til heder og verdighet igjen. Det sa, Petter Øijord, rådgiver for ovnsamlingen ved Norsk jernverkssmuseum på Historielagets medlemsmøte sist torsdag

En moderne gapestokk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Krystall og plakett til Bygdetunet

- Vi visste ikke noe på forhånd, sa en svært så opplagt Truls Hallingstad etter at stiftelsen Lier Bygdetun fikk Bevaringsprisen for 2008 torsdag kveld.

Minneord

Erik C. Holm døde den 9. januar

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Eksport fra Liernetts kalender

Det er nå mulig å eksportere arrangementer fra Liernetts kalender, slik at dette kan legges inn i andre kalendere

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Travel tid på tusenårsstedet

Hus skal settes opp, planter settes ned og årets utstilling skal være klar til åpning om få uker.

Lierdagene: Syv uker igjen

Lierdagene er eldre enn mange har trodd. I Sylling feiret man ”Lierdag” allerede i 1953. Bildet av bussen er rett nok enda eldre, mens bildet under er en god del nyere.

Loffere i fokus

Lofferne var tema på Lier Historielags godt besøkte møte i kveld.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Historieforum

Det har i det siste vært en interessant lokalhistorisk meningsutveksling på kommentarfeltet på hovedsida. Deltakere har vært Kame Ramann, Knut A. Andersen, Trul (...)

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Klart for første julemarked

Tradisjonen tro gir førjulsmarkedet i Lierbyen den første smaken av jul, i det minste for den som ikke kjøpte julemarsipan allerede i september.

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Kulturminnedagen 2006

Årets tema var knyttet til ankomst og avreise. Det ble en minnerik familiedag på Bygdetunet.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Lier før og nå

Da bildet ble tatt, lå en fritidsbåt i vinteropplag i en fredelig bukt ved Frydenlund på Lierstranda. Nå er det salatproduksjon, tog og parkering på stedet.

Kulturprisen går til Arne Ask

Arne Ask får årets kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Lier.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Kulturprisen til Hans Erik Fuglerud

Tjenesteutvalget vedtok på sitt møte onsdag 28. september å tildele Hans Erik Fuglerud kulturprisen for 2011.

Lokal filmhistorie holdes ved like

34 år siden villdyret våknet i Sylling.

Ap, suverent best på nett

Lier Arbeiderpartis hjemmeside er et hederlig unntak, hvis vi ser på de lite oppdaterte sidene til de lokale politiske partiene --

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Første mai på Lier Bygdetun

Lysbakken skal tale og Ap, SV og LO regner med fullt hus under feiringen av 1. mai på Lier Bygdetun. Arrangementskomiteen består av (fra venstre) Ninni Bjørnland, Anders Strøm, Ann Solveig Eriksen, Wivi Abelsen, Knut Røssum og Petter Dreier.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

Lier før og nå

Bildene er tatt nederst i Kirkeveien i 1979 og 2011. I løpet av de 32 årene er mye forandret i Lierbyen.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Hobbykunstnerne fyller Frogner menighetshus

Denne helgen setter lokale hobbykunstnere sitt preg på tre etasjer i menighetshuset i Lierbyen.

Liernett på mobilen

Liernett har oppdatert wap-sidene

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Vitensenter et flott tilbud

- Det vil passe utmerket inn i målsettingene for skolene i Lier, sier Terje Sagvolden (H)

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

Partitilhørighet ingen forutsetning

Uavhengige Folkevalgte med stand på Lier stasjon.

Nå skjer det endelig noe!

Etter mye om og men, er ”nye” Lier-nett på nett. Den nye versjonen er fortsatt litt ”under konstruksjon”, men vil ganske snart fungere som normalt.

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?