Berlin ist viele Reisen wert
Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?
Jo, de finner frem sykkelkartet over Berlin og omland, pakker skreppa og legger i vei med Air Berlin, punktlig og rimelig.
Bor man litt utenfor det absolutte sentrum, kan man leie sykler for 5 euro pr. dag, under halve prisen av ”sentral” utleiepris. Selv bodde vi i Otto-Braun-Strasse øst for Alexanderplatz, i området mellom Prenzlauer Berg og Friedrichshain som begge er ”hotte” bydeler der det er mye spennende på gang.
Berlin er den perfekte sykkelby, flat og godt skiltet, og du er i godt selskap med tusenvis av andre tohjulinger på egne sykkeltraséer.
Den første dagen krysset vi byen mot vest, svingte sydover og fulgte elva Havel mot Wannsee og Potsdam. I Wannsee foregikk for øvrig den beryktede Wannsee-konferansen der planene for jødeutryddelsene fikk sin endelige utforming, noe som er dokumentert på en tankevekkende måte i villaen der konferansen ble avholdt. Dagsetappen ble avsluttet med besøk på det praktfulle slottet Sans Souci i utkanten av Potsdam. Dette området er i seg selv interessant nok for minst en hel dag.
Det er uproblematisk og billig å frakte sykkelen på regionaltog, S-Bahn eller U-bahn. Et dagskort for sykkel koster 2,50 euro, en slikk og ingenting i forhold til nytten man har av det. I det hele tatt er det nesten rørende å se hvordan syklister som gruppe blir tatt på alvor i trafikken, selv om det nok også i Tyskland er konflikter mellom fotgjengere, tohjulinger og bilister.
En annen interessant utflukt er å ta toget sydøstover til Lübbenau i Spreewald. I dette området ”regjerer” sorberne, en slavisk folkegruppe med agurker som spesialitet og gondolturer på kanalene som populær turistattraksjon. Her kommer til og med posten pr. gondol. ”Spreewalder Gurken” var en kjent og kjær godbit i DDR og er stadig ettertraktet blant agurkkjennere. ”Spreewalder Gurkenweg” er tilsvarende populær blant sykkelveikjennere, og området produserer også gresskar i store mengder og alle størrelser.
Det aller østligste Berlin er landlig og velegnet for sykling. Ta for eksempel S-Bahn til endestasjonen Erkner, tråkk langs Grosse Müggelsee, og husk for all del å ta en rast i en Biergarten underveis. På veien tilbake til sentrum kommer du forbi interessante steder som bydelen Köpenick og det sovjetiske krigsminnesmerket i Treptower Park.
I det hele tatt: Berlin-reisende som kun trafikkerer Kurfürstendamm og Unter den Linden går glipp av det såkalt ”ekte” Berlin. Først utenfor allfarvei finner du byens mangfoldige sjel.
Nyttig bok: Radwanderführer, Berlin und stadtnahes Umland fra Deutsche Wanderverlag.
Gutes Radeln!