Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Kjenner du en tysklærer?

Organisasjonen Deutsche Auslandsgesellschaft i Lübeck arrangerer jevnlig kurs og seminarer for tysklærere fra Skandinavia, Baltikum, Russland og Polen. Under Martin Herolds muntre og myndige ledelse får deltakerne i løpet av en uke en gjennomtenkt miks av interessante foredrag, nyttige undervisningstips, ekskursjoner og kultur. Dessuten, og kanskje aller viktigst, man får snakke tysk og blir kjent med kolleger fra andre land, alt dette for den latterlig lave pris av 120 euro + reise. Andre utgifter finansieres av det tyske utenriksdepartementet.

Har du en klok sjef som skjønner at utenlandsopphold er viktig for språklærere, tar hun også regningen, en brøkdel av prisen for et smartboard. Hvilken rektor vil vel ha sittende på seg at hun ikke ser verdien av å kunne praktisere språket utenfor klasserommet en gang i blant?
Sett i gang, sjekk www.deutausges.de og finn et kurs som passer for deg! Du vil ikke angre!

Det er for øvrig synd og skam at de fleste nordmenn som drar til Tyskland snur og reiser hjem etter noen timer i Kiel, når godbiter som Lübeck og Hamburg bare er en times togreise unna. Gamlebyen i Lübeck er en flyndreformet øy som har mye å by på: sjarmerende skakke bygninger, spennende labyrinter av trange smug og bakgårder, stolte kirkespir, gatenavn som viser hvilke yrkesgrupper som en gang i tiden holdt til der, verdensberømt marsipan, et flott Willy Brandt-museum og gode shoppingmuligheter. Når dette leses, har også startskuddet gått for det kjente julemarkedet.

Hamburg sies å være den tyske byen med størst millionærtetthet. Derfor er dette kanskje ikke stedet for røverkjøp av noe slag, men til gjengjeld er det mye å se på.
Ta S-bahn til Blankenese som en gang i tiden var en beskjeden fiskerlandsby. Nå er fiskerhyttene blitt til elegante villaer i den bratte åsen opp fra Elben. Nede ved vannet kan du ta en øl mens du betrakter skipsfarten: lektere, containerskip, seilbåter, ja, kort sagt alt som kan flyte passerer få meter unna. Oppe i lufta kommer flyene sørfra for innflyging til flyplassen. På den sørlige elvebredden ser vi digre Airbus A380; her blir de satt sammen og klargjort for ”yrkeslivet”.

Lenger øst tar en helt ny bydel form; i HafenCity blir gamle bygninger revet eller får nytt liv, nye bygg skyter opp: boliger, arbeidsplasser, kaféer og kultur. Kronen på verket blir konsertsalen Elbphilarmonie. Arkitekturinteresserte har her mye å fryde seg, ev. gremmes over. Uansett vil noen dager i Hamburg være en spennende opplevelse.

1/20 (dsc_0008.jpg)
2/20 (dsc_0013.jpg)
3/20 (dsc_0016.jpg)
4/20 (dsc_0017.jpg)
5/20 (dsc_0028.jpg)
6/20 (dsc_0033.jpg)
7/20 (dsc_0035.jpg)
8/20 (dsc_0036.jpg)
9/20 (dsc_0049.jpg)
10/20 (dsc_0050.jpg)
11/20 (dsc_0059.jpg)
12/20 (dsc_0062.jpg)
13/20 (dsc_0069.jpg)
14/20 (dsc_0075.jpg)
15/20 (dsc_0079.jpg)
16/20 (dsc_0083.jpg)
17/20 (dsc_0090.jpg)
18/20 (dsc_0092.jpg)
19/20 (dsc_0093.jpg)
20/20 (dsc_0105.jpg)

1 kommentar

Lørdag 14. januar 2012 09:41: Elin Nesje Vestli
"Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei." - du har nok helt rett i at dette dessverre ofte er tilfelle, og din anbefaling er flott. Ingenting er bedre påfyll enn et opphold (kort eller langt) i et tysktalende land! Men dersom man ikke kan reise - eller må vente en stund på å få oppfylt drømmen om faglig oppdatering i Tyskland, er bøker og filmer et godt alternativ til faglig påfyll (og når man kommer så endelig kommer på kurs eller på et opphold i Tyskland eller Østerrike, så har man kanskje også et enda bedre utgangspunkt). For de som er interessert i å holde seg oppdatert om tyskspråklig litteratur, barne- og ungdomsbøker og tips spesielt for tysklærere, anbefaler jeg bloggen TYSKBOKHYLLE: http://tyskbokhylle.blogspot.com/

Flere saker fra arkivet

Fag eller ferie? Ja takk, begge deler!

Hva gjør en tysklærer som synes ferien blir for lang, - eller kanskje mer sannsynlig: ofte synes det blir smått med faglig påfyll?

Tre finaleseire i boksecup

I Hamburg måtte både østerikere og tyskere slite mot søstrene Kristin (på bildet) og Hanne Ulvund fra Sylling.

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Utklasset tysk mester

Under et internasjonalt boksestevne i Tyskland var Hanne Ulvund helt suveren i finalen, der hun møtte en tidligere bronsevinner fra EM. Søsteren Kristin kom også til finalen.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Nyttårshåp i et nytt land

Raketter til en verdi av millioner av kroner forsvinner opp i den mørke natten i kveld. Trass i vår rikdom er kanskje gleden kunstig og et overfladisk fenomen hos mange nordmenn.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

- Ta vare på disse to bygningene!

- Det er to bygninger som ikke bør rives i forbindelse med det nye sykehjemmet, mener John Høgslund.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Liernett i Everglades

En spennende opplevelse å være nær alligatorene

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Til Karibien med Norwegian Cruise line

Et cruise for alle aldre

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Pressekonferanse med Doro Pesch

torsdag 8/6

Klart for nytt dataparty

I vinterferien arrangerer Tinius Alexander Lystad for fjerde gang LierLAN

Nå tennes tusen juletrelys

I løpet av de kommende dagene tennes lysene på minst ti juletrær rundt omkring i Lier.

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Mer kultur for pengene

Gruppeleder i Lier Ap, Bård E. Strand, begrunner her hvorfor han avviser en OPS-løsning for å få bygd et kulturhus.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Åssiden 2 vanskelig borte

- Vi kjenner mange av motspillerne fra tidligere kamper, så dette blir et prestisjeoppgjør, sier Martin Wøien Gilhuus, spillende klubbformann i Spa/Bra

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

"Det var en gang -----"

Bare en times biltur unna kan du oppleve eventyrene i de rette omgivelser ---

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Siste sang på puben

- eller puben som nekter å dø.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Lierbyen og de harde trettiåra

Lierbyen i mellomkrigstiden er tema for John Willy Jacobsens foredrag på Senioruniversitetets møte tirsdag.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Forlenger femårig prosjekt

Sammen med tre kolleger i Buskerud Røde Kors reiser Gunn Irene Torsdatter Trøen Samuelsen og Marius N. Kristiansen i Lier Røde Kors til samarbeidspartnere, Nyeri Red Cross i Kenya den 30. mars.

Minst og best

Alle fjerdeklassinger ved Nordal skole svømmer 200 meter. Les mer om undervisningen i svømming ved lierskolene.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Misfornøyde brukere

En eventuell oppgradering av Hegg Gamle skole eller et annet lokale møter motstand blant brukerne av dagsenter for psykisk lidende.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Mine byer: Shanghai

Denne gangen guider vår petitskribent, Knut A. Andersen oss inn i Shanghai --

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Radiobølger fra Garsjø

CQ CQ CQ (”seek you” når det uttales på engelsk). This is Lima Alfa 4 Alfa November Alfa

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Fotballakademi på Tranby?

- Møtet på onsdag med lagledere i fotballgruppa i Lier IL var positivt, fastslår initiativtaker Thomas Røed, som også er leder av Idrettsskolen på Tranby.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Lierdamer inviterer til damelørdag

Gi sjelen påfyll lørdag 17. mars!

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Lier Høyre har fokus på miljøet

Lier Høyre hadde fredag Børge Brende på besøk for å orientere om oppryddingen på Lierstranda og flomødeleggelser langs Lierelva.

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".