Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

På jobben har jeg noen kolleger som er utrolig barnslige. De elsker å base i snøen. Ikke før har griseværet satt inn, så begynner noen av hurraguttene å snakke om puddersnø, silkeføre og blåswix. Selv kommer jeg gjerne fra 10 minutter med slaps, isete vinduer og kalde seter.
Jeg kjenner flere som har skadet seg på snømåking, enn i skibakken. Dog kjenner jeg ingen som har tatt skade av å ikke like snø og is, og det er det som er poenget her. Å benke seg foran krinken med Bjørndalen og Bøkko er både morsomt, spennende og ikke minst ufarlig. Gutta i bakken derimot belaster både helsevesen og arbeidsmiljø. Først skal vi høre om hvor moro det er med snø, så skal vi høre om hvor moro det skal bli med skitur i helga, og på mandag skal vi jaggu fores med hvor vondt det var.
Sist helg fikk jeg en ide. Vi burde forby vinterdekk på Østlandet. Store deler av året er veiene tørre, eller så saltet ned at det går fint med sommerdekk, og når vinteren setter inn er det nesten ingen som klarer å kjøre bil uansett dekk. Da burde folk benke seg ved peisen i stedet for å spinne rundt i snøføyka. Jeg er opprinnelig fra Røros, og må nok melde at snøkaoset som er rapportert her de siste ukene, er for bagateller å regne fra Hedmark til Finmark. Problemet er gjerne at den som ligger først i køen sakker farten opp mot toppen av bakken, og at alle bak blir nødt til å kjøre jojo – helt til en mister taket og begynner spinne. Folk kjører defensivt opp snøete bakker og aggressivt inn i rundkjøringer. Slik blir det god dagsrevy av.
Jeg har valgt å ta været med lave skuldre. En gang må det ta slutt, eller må det det? En naturfagslærer på jobben hevder dette er starten på en ny istid. Klimaendringene kan framskynde dette ytterligere, og vi risikerer skiføre hele året allerede om 2000 år. Dette er i seg selv et argument for å kjøre mindre bil, og bilfrie dager på Østlandet når det snør kan jo være en start.
Det er ikke det at jeg ikke har ski. Jeg har alltid hatt opptil flere par, forskjellige ski til forskjellig bruk. Det er bare det at jeg ikke bruker dem, i alle fall ikke som middel mot kjedsomhet. Jo da, i vinterferien skal jeg på fjellet på ski, men bare fordi det er kjappere å komme seg på hytta med enn uten. Slik kommer jeg meg uendelig mye lettere fram til snømåkinga, enn jeg ville gjort til fots.
Så når jeg endelig er inne, kan jeg legge nettvaner, VM-sendinger og telefondekning på is. Det blir fyr på peisen og i begge vedovnene, og kaffe. Etterpå blir det å måke vei til dass og vedskjul. Det er ikke godt å si hvem jeg trenger først, men det er mye snø som skal vekk. Batteriradioen melder om mer snø, kommer snø kommer tid for snø, og om dette blir siste petit spar jeg nok ennå.

1 kommentar

Onsdag 4. mars 2009 11:55: gjermund almaas
Morsom og godt skrevet petit! Du har truffet mye med ditt innlegg. Mange nordmenn identifiserer seg med dine tanker. Men vi må bare innse at det litt forskjell på oss i Hedmark og nordover og de andre. He he! Vi har et annet forhold til snø og vinter - et mer naturlig forhold i pakt med naturen!
Imøteser flere petitinnlegg!

Flere saker fra arkivet

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Hvorfor forstår liungene mindre enn drammenserne?

UKENS PETIT: Mellom Heggtoppen og Gluggen avslører mange liunger at de ikke har fått med seg hensikten med fartshumpene.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Vinteren kommer

Har du lagt om til vinterdekk? Hvis ikke er det på tide. I dag falt den første snøen i Lierdalen.

Eik/Tønsberg - Team Liungen 1-0

Snipp snapp snute så var seiersrekka ute.

- Robotene kommer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Sølv i nordisk

Det ble en fabelaktig helg for ATV-kjøreren Tor-Erik Wam i Slagelse i Danmark

Den første snøen kommer nå...

Men den blir nok ikke liggende...

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Liungen har kabalen klar – nesten.

Bare noen dager etter Drammens tidendes oppslag om usikkerhet i Liungens spillergruppe, kom ei pressemelding som skisserer arbeidsgruppa som skal jobbe med å utvikle klubben videre.

Uklar skilting på Heggtoppen

Det rimer ikke at det er tillatt å kjøre fra Kirkeveien til Rimi, men ikke motsatt vei. De ansvarlige vet hva de vil, men klarer ikke å vise det.

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Bildeserie

I dag fotograferer vi Sylling skole.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Moro med tall, eller?

Hva kan du gjøre med 2000 000 000 000 kroner ?

Der skiløperne kan kose seg

ROS-hyttas dugnadsgjeng kunne glede seg over godt besøk fra skiløpere fra flere kommuner i dag --

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

VESTSIDEVEIEN

Det var tragisk den trafikkulykken som skjedde i Vestsideveien sist uke.

Må enda flere dø i trafikken?

Mens myndigheter og politikere prater og utsetter, blir veiene i Lier stadig farligere.

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Nestentabellen

Det er alltid mulig å finne lyspunkter

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

Til EM i Frankrike

Det ble bare 14 dager hjemme etter USA-oppholdet for Tranby-gutten Olav Lunewski (18), og nå skal han og Jan Rune Fuglerud kjempe mot Europa-eliten i motorcross

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

Fett nok

Når sant skal sies.

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Utrolig følelse

Det sa Jørn Huseby fra Baneveien etter han gikk til topps for første gang, og Team Honda hadde gjort så gode prestasjoner i NM-runden på Elgane sist helg.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Blått lys for Liungen?

Drømmen om fortsatt toppseriespill henger i en tynn tråd for Liungens damer. Laget har ett fattig poeng mot dumpekandidaten Sandviken. Mot middelmådige Klepp og Team Strømmen har ikke Liungen scoret – bare sluppet inn – i bøtter og spann. Mot Fløya var de ett mål unna Norgesrekord i tap. Hvorfor henger ikke Liungen med på dette nivået?

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

- En kjempefin vinter

Mange barnehagebarn og ansatte fryder seg over den snørike vinteren.

Nye funksjoner på Lier-nett

Nå kan du søke både i Kvasir og Lier-nett internt direkte på sida. Om du søker på Kvasir via vår side tjener vi noen øre. Det betyr at om du ønsker å støtte Lier-nett, er den beste måten akkurat nå å gjøre dine søk fra vår side.

Er dette egentlig kunst?

Hvor mye dette har kostet folk i Lier skal være usagt, men det store flertallet ville nok ha foretrukket at pengene hadde gått til andre formål.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet