Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 9eadf2d4c56195adb2651c041889e531

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Agurkdyrkingen på Tuverud foregår fra slutten av januar til først i november. De fire avlingene i det til sammen 2.300 kvadratmeter store veksthuset har ti uker på seg. Av disse ti ukene høstes det agurker daglig fra ca 20 dager etter planting og til plantene kastes ut ti uker gamle.

- Fint sommervær er bra for omsetningen, sier Helge Heen. - Da griller folk mye, og agurkene går unna.

Viktig med godt fagmiljø
Landbruk krever blant mye annet langsiktig planlegging og et godt fagmiljø. Det er i Lier, Rogaland og Trøndelag man finner agurkmiljøene i Norge, sier Heen, og legger til at fagmiljøet i Lier er viktig for utveksling av erfaring og kunnskaper.

Det foregår også noe agurkdyrking andre steder i Østlandsområdet, men Lier er storprodusenten.

190 tonn agurker går unna i løpet av året, og avsetningsproblemer bekymrer ikke. Det gjør derimot kostnadsutviklingen.

- Nordmenn vil ha billig mat. For tiden bruker nordmenn bare 11-12% av inntekten på mat, og likevel klager de på matprisene. – Vi bor i et høykostland, og landbruk er selvsagt enklere og billigere i land med annet klima og lavere kostnader.

De siste par årenes energipriser har dessuten drevet kostnadene i været, mens salgsprisen har vært stabil. – Lønnsomhet i de kalde månedene er en utfordring, sier Heen, men smiler fortsatt.

Agurken ble dyrket i India allerede for 3000 år siden. Til Norge kom agurken i 1660.

Polakkene gjør jobben
- Hvor kommer arbeidskraften fra?
- Polen
- Ingen norske?
- Ikke de fem siste årene. Det er vanskelig å satse på feriehjelp som du ikke vet om kommer igjen neste dag hvis det er fint vær. Plantene venter ikke. Jobben må gjøres.
- Hva med polakkene?
- De som jobber her i år, er de samme som var her i fjor og året før. Det sier vel en del.

Før agurken forlater gården, blir den plastemballert med Bamas varemerke og utnevnt til en av ”Folkets sommerfavoritter”.

Ikke direkte salg
Kassene med nyhøstede agurker kjøres ut av veksthuset og over til plastemballering. Så er de klar til levering til grossist og i neste omgang til kundene i matvarebutikker over hele landet.
- Selger du direkte også?
- Nei, bare via grossist.

Fakta om agurker (Kilde: Wikpedia)

Agurk er en spiselig grønnsak (botanisk sett en frukt, i forbindelse med matlaging ansett som en grønnsak) som vokser på planten Cucumis sativus.

Agurker er normalt grønne, omkring 30 cm lange og 4 cm i diameter. Agurkplanten, som tilhører gresskarfamilien, har gule blomster og store, håndlappede blader. Agurk er en gammel kulturplante, og ble dyrket i India for hele 3000 år siden. Agurken kom til Norge i 1660.

Agurk brukes ofte i rå salater, på brødskiven, til ost eller med fyll. Agurken holder seg best ved 10-14 grader i plast, og helst ikke sammen med tomater.

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode