Norske jordbær, men hvilken sort?
Få butikkansatte, som vi var i kontakt med idag, kunne svare presist på det, men produsentene Egge Gård og Myhrene i Sylling er nøye med informasjon til butikkene --
- Vi har i hvert fall norske bær, sa de fleste. – Jeg tror det er Corona, svarte flere. – De kommer fra Bama, svarte noen. En dagligvarebutikk skilte seg ut, Spar Holsfjorden, som kontant svarte at de mottar sorten Corona fra ”naboen”, Myhrene ---
- Vi leverer selv og er nøye med å informere om varene, sier Simen Myhrene til Liernett i dag.
Myhrene har 36 plukkere i aksjon nå og utvider snart til 50. Nå er bærene store og fine.På grunn av varmt og tørt vær var de noe for små tidligere i måneden, innrømmer Myhrene. Foruten å levere lokalt i Sylling, leverer de til CC. Ikke bare Corona , men sortene Polka, Honaye (nederlandsk) og Florence.
- Det er viktig å sette en riktig pris, understreker Myhrene. - Det selges ikke noe særlig mer bær om prisen er veldig lav. – Vi skal jo leve av dette her og trenger å ha råd til litt ferie om vinteren. Lønnsutgiftene har steget mye i det siste.
Marius Egge håper på en lang sesong. Det forutsetter forholdsvis kjølig vær og moderat nedbør. – Årets avling blir sannsynligvis som i fjor
Merkene Zephyr og de tidligste Corona er vi ferdige med, sier Marius Egge som fremhever et nytt norsk merke, Frida, som skal ut på markedet i sommer.
Jordbærprodusentene Egge gård på Egge og Myhrene i Sylling satser på kvalitet og økologisk. Egge gård har også jordbærsaft å tilby, som her på grønt marked i Lierbyen på siste lørdag (se bildet nedenfor).
Under 30 kr kurven
Kiwi Vitbank var lavest i pris i formiddag med 26,33 kr pr kurv, mens de andre butikkene hadde et tilbud på tett oppunder 30 kr.
Bra for hjertet
Jordbær inneholder storemengder antioksydanter som er nyttig for hjertet og bekytter mot betennelser. Jordbær har få kalorier og ineholder jern, kalsium og mye C-vitaminer og noe A-vitaminer.
Hagejordbæret oppstod i Frankrike tidlig på 1700-tallet etter krysninger mellom amerikanske jprdbærarter. Etter godt og vel 100 år md utvalg kom man fram til den typen hagejordbær som vi kjenner. Sortene vi kjenner til Norge fordeler seg slik: Corona (65 %), Senga Sengana (13 %), Zephyr (7 %), Bounty (7 %) og resten (8 %) fordelt på forskjellige sorter.
Vi spiser ca åtte kurver hver. I fjor ble det omastat 8 005 tonn bær. Det var en reduksjon på 6 % fra 2006
Kilde: Aftenposten 26.6.2008