Jordbæreventyret
Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris
Jordbæra har lange tradisjoner Lier, men fart i dyrkinga ble det først da jordhungrige vestlendinger kom til bygda på tjuetallet og planta jordbær der det før hadde vært kålrot.
70-tallet var høysesong for sjølplukking, og folk fra store deler av Østlandsområdet strømmet til for å oppleve jordbæreventyret i Lier. Sjølplukk var det store. Det gjaldt å komme tidlig, få seg ei rand og markere bruksretten ved å sette et par campingstoler og kurven med termos og mat der den starta. Så plukka folk seg bortetter jordet og tok med seg en markeringspinne som blei stukket ned i jorda når bøtter og kurver var fulle. De mest profesjonelle dro med seg pappkasser med kurver oppi. Slik gikk dagen på åkeren.
En gang i blant retta noen seg opp, satte hendene i sida og speida mot ukjente horisonter. Noen plukka med beina skrevs over randa, andre satt på huk mellom to render med hodet i knehøyde. Ofte var opptil tre generasjoner i sving. De eldste holdt seg gjerne ved campingstolene og nøt livet på landet.
I dag hentes store avlinger fra gigantiske plasttunneler der jordbæra til enhver tid er sikra gode vekstbetingelser. Effektivt! Men noe av den gamle sjarmen er borte.
Nå vil driftige Syllingfolk bruke jordbærnavnet til å dra i gang en festival der den saftige bæra står sentralt, men der folk også skal bli minnet om at jordbærsesongen gjerne forbindes med mange andre positive opplevelser.
Femte juli er datoen. Mens grøden er i full gang, kulturlandskapet bugner av sommerblomster, fjorden har badetemperatur og natta aldri blir mørk, skal folk komme til Sylling for nettopp å gjenoppleve en dag på landet.
- I tolv timer vil vi holde på, sier en av initiativtakerne, Runar Bye. - Mye vil dreie seg om gården til Simen Myhrene, der vi skal prøve å skape litt god gammeldags gårdstemning.
Men det skal også foregå jordbærhøsting i de store plasttunnelene og forskjellige andre gårdsrelaterte aktiviteter rundt omkring. Så skal vi bruke "gammelstien" ned fra Altanåsen til fjorden, og langs ruta har vi lagt inn forskjellige overraskelser. På stranda blir det noe å gjøre for store og små. I stedet for å bruke den offentlige stranda legger vi alt sammen til området rundt Svangstrand stasjon., På kvelden blir det bål og musikk med kjent orkester, dans og salg av mat og øl. Det blir forresten muligheter for både mat og drikke gjennom hele dagen, og vi satser på lokale produkter.
Holtsmark golfklubb arrangerer ”Strawberry Open”, og om du vil reise litt til og fra, stiller Arne Christoffer Karlsen opp med veteranbussen.
- Vi er helt i startfasen, sier Runar. - Og vi har tenkt å gå forsiktig fram. Et eventuelt overskudd er ment å skulle gis til lag og foreninger i bygda. Men vi satser også på å legge opp et fond som kan brukes til forbedringer og utvidelser av arrangementet.
Vi regner med at arrangementet får egen nettside. Når den kommer, vil Liernett legge ut en link. Og vi vil selvfølgelig følge ”Jordbæreventyret” ettersom det modnes.
Runar Bye. Karl Bellen, Fredrik B. Trolsrud, Tom Lollik Andersen, Simen Myhrene, Elin Lollik Andersen og Mari Holmin Bye besiktiger hovedarenaen for "Jordbæreventyret" på Svangstrand