Store og fristende
Henriette Kasta hadde torsdag små problemer med salget av kvalitetsbær fra familiens gård på Sjåstad
Henriette jobber skift. Og avsetningen er god selv om prisen holder seg rundt tretti kroner.
Familien Kasta selger sine bær både ved CC, på Liertoppen og som her ved Rimi på Heggtoppen.
- Avlingen har gått noe ned, sier produsent Simen Myhrene i Sylling. – Det skyldes varmen i mai og juni, sier han. - Det er derfor blitt noe ”manko” på bær i sommer. Myhrene er imidlertid fornøyd med prisen.
- Noen produsenter i Lier har plantet mindre i år, sier han. Men på Myhrene har de plantet mer, så derfor er det ikke sikkert det er noe mindre produksjonsareal i Lier siden i fjor. Myhrene har ny produksjon i Øverskogen. Det forventes start av plukking der omkring 25. juli.
Produksjonen i tunneler har gjort at sesongen er forlenget fra 4-5 uker til 8-9 uker. Og stadig flere gjør som Myhrene.
Les mer om tunneler:
http://www.myhrene.no/?side=tunneler
Røde tall nordover
I Trøndelag og rundt Mjøsa sliter jordbærprodusentene med lønnsomheten. I Namdalen var det 15 jordbærprodusenter for få siden. Nå er det tre. På landsbasis har cirka 100 produsenter gitt opp. Høyere lønn stopper produksjonen. Pålegget om minstelønnen på 95,50 har vært avgjørende for svært mange produsenter.
Over 400 tonn i Lier?
- Vi har ikke tall fra i år, men i fjor utgjorde jordbærarealet cirka 700 mål, sier Håkon Bergø ved Landbrukskontoret i Lier. – Dersom vi regner 600 kg pr mål, vil det utgjøre over 400 tonn. Det ble levert cirka 370 tonn til grossist, resten gikk til selvplukk, salg langs veien og utenfor butikker.
Nordmenn spiser i gjennomsnitt et halvt kilo bær hver uke i 4-5 uker. De relative lave temperaturene med lange lyse dager med CO 2 gir mer søtsmak. Det er de søte og bløte bærene som er nordmenns favoritt.