Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: b577a0b87aa6b2bb5f9719d8f27947d2

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

I likhet med de aller fleste i klassen er Aryan aktiv i forskjellige fritidssysler. Noen klassekamerater spiller ishockey i Asker, noen spiller bordtennis eller fotball i Lier 99 (”Team Heia”) som Aryan, mens andre er aktive svømmere eller spiller piano.

Aryan ble norgesmester i sjakk i ungdomsklassen under 12 år sist helg på Fagernes. Konkurransen var hard med over 20 deltakere i klassen.

Men den største prestasjonen var kanskje elleveåringens femteplass i VM i Tessaloniki i for noen uker siden i 12-årsklassen Fra 17. oktober til 30. oktober kjempet han med de beste i verden. Det var sjakk hver dag. Hans far, Siamak, følger han både innenlands og ut i de store mesterskapene. – Han har sjanse til å vinne VM neste år, tror faren, fordi Aryan har ett år igjen i 12-årkslassen. I februar står nordisk mesterskap på programmet i Oslo. Da er Aryan favoritt til å vinne klassen sin.

Aryan var bare fire og et halvt år da han fattet interessen for å spille sjakk. Han vant sitt første NM som sjuåring. Faren hans Siamak, som opprinnelig er fra Iran og har bodd 24 år i Norge, forteller at han selv spilte sjakk helt til det ble forbudt i hjemlandet.. - Da var jeg 12-13 år. Aryans bror, nå 14 år, spilte også sjakk, men han ga opp da Aryan ble bedre enn han, forteller pappa som også er leksehjelper når de er ute og reiser.
Å være sjakkspiller på internasjonalt toppnivå er kostbart. For to år siden var de i Vietnam. Det kostet familien 24 000 kroner. Faren Siamak jobber nå derfor med å finne en sponsor.

- Jeg trener hver dag, via ”Skype” på PC`en forteller Aryan. – Tidligere juniormester Espen Fårså er min trener. Han studerer nå i Trondheim. Jeg møtte han da han gikk på NTG (Norsk Toppidrettsgymnas) for to år siden. Ellers trener jeg med Vladimir Georgiev fra Bulgaria to timer uka. Da må Aryan bruke engelskkunnskapene sine. Det er mange faste sjakkuttrykk, så det går bra, bekrefter Arayan.
Den tidligere sjakkmesteren Simen Agdestein som bor i Asker, er også en av rådgiverne hans og blir muligens treneren hans framover, bekrefter faren Siamak. – Det er jo langt lettere å trene når du sitter sammen med motspilleren enn bare ser han gjennom SKYPE, poengterer Siamak.

Han setter stor pris på Heia skole for deres imøtekommenhet. - Det har gått greit å få fri, men er forberedt på at det kan bli vanskelig å få fri på ungdomsskolen. Planene videre er at Aryan skal søke på NTG, men det blir først om fem år.  

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode