Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ac395acdb21d578579889457f074c3c5

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

- Jeg får se om jeg finner pokalen, sa han da Liernett stakk innom i dag. – Den er ikke akkurat nypusset, sa Thomas i det han viste den fram. Men finalen i år 2000  ble en svært minnerik opplevelse (2-1 over Viking etter ekstraomganger) og det klart største høydepunktet i hans karriere for skiensklubben. – Jeg var helt ”blåst”, da kampen var ferdig, sier han. – Turen opp trappene for å motta pokalen av Kongen var uforglemmelig. Det var helt sjukt både i Skien, både før og etter kampen. I Oslo minnes han besøk på et utested med supporterne og tv-show med Dag Børge Akerø om kvelden.

Ikke lenge etter kommer eldstemann Sander, lovende spiller på et av Liers rekruttlag som pappa Thomas trener, inn gjennom dørene. Han ser på pokalen. – Du var med på finalen du også, i magen til mamman din, sier han i det han ber han gå for dusje etter lørdagens trening.
Det ble også cupfinale på Thomas i 2002, men tap for Vålerenga.

Cupseieren er større enn seriesølvet med Strømsgodset i 1997. Samme året vant noe overraskende Vålerenga over Godset i finalen, slik at det ikke ble Kongepokal og triumf for liungen. Likevel må det slås fast at Godset hadde en kanonsesong i 1997.

Thomas er full av beundring for lagkameraten fra finalen i 2000, Ronny Deila. - Både Ronny og Arne Sandstø (spiller og senere trener for Odd, i år suksess med Løvham) utmerket seg med å engasjere seg spesielt i daværende trener Tom Nordlis taktiske, valg, sier Thomas. Thomas har god kontakt med Ronny etter han flyttet til Lier. De har spilt en del squash sammen.
Etter 10 sesonger i toppfotballen (fem sesonger i Godset og seks sesonger i Odd), måtte han trappe ned med spille for sin tidligere klubb Åssiden IF, på grunn av leggskade. – Jeg har reist landet rundt for å lege skaden, men har ikke blitt særlig bedre. Nå tåler jeg ikke hard trening to dager på rad, sukker han. Men han trener tre (!) yngre lag i Lier IL, der hans to sønner spiller. Og så spiller han  litt oldboysfotball for Åssiden.  - Men søndag har jeg fri, sier Thomas og smiler.

To Tranbygutter på Ullevaal

Både Vegard Røed (Thomas` bror) og Lars Kåre Gustavsen spilte for Strømsgodset, da Bodø/Glimt var motstander i 1993. Men det var bare Lars Kåre som fikk spille. Riktignok hadde Bodø/Glimt en kanonsesong det året. De truet RBK lenge i kampen om seriemesterskapet. Og de var favoritter mot Godset som på nytt var klar for eliteserien. Men det ble en tam finale. Lars Kåre Gustavsen spilte vanligvis spiss. - Men jeg ble satt ned som defensiv midtbanespiller for å demme opp for de raske angriperene. I ettertid er jeg fryketlig irritert over at vi ikke våget mer. Vi hadde ikke noe å tape mot et topplag i eliteserien.

Lars Kåre fikk 16 kamper (6 scoringer) fra 1992-1993. Men han kunne ha hatt langt flere om han ikke hadde blitt skadet våren 1993. Året etter ble han leid ut til Pors. (2. div), der han ble i to sesonger. Deretter gikk han tilbake til Åssiden IF som var første klubb etter overgangen fra Lier IL. Så var han med første opptur for Hønefoss fra 1997-2000, da klubben spilte seg opp på nest øverste nivå. I de siste årene har trent både gutte- og seniorlag. Nå er han trener for IBK (Birkebeineren) i 3. i divisjon. Blant spillerne der er liungen Rudi Holoman, Vegard Dokken og Ole Chr Kristiansen.

Broren Vegard (her tv sammen med onkel Leif Helge Røed , tidligere spiller på Sjåstad og på toppnivåp for Mjøndalen), var på benken, Da Strømsgodset tapet finalen mot Bodø/Glimt i 1993. Foto: Torger Almaas

– Det var jo veldig stort å komme utpå matta før kampen for en 17-åring foran et fullsatt stadion, sier Vegard. - Men det ble en kjedelig kamp for både meg og laget (tap 0-2). Han fikk ikke spilletid. Heller ikke fikk han noen premie. Han hadde ikke nok kamper etter den tids regler.
Vegard spilte for Godset i fire sesonger før han gikk til Drafn. Der spiller han fortsatt.

Kristian Bye Andersen,  i år spillende trener for moderklubben Liungen og lærer på Gullaug skole, varmet opp allerede tidlig i andre omgang til langt ut i ekstraomgangene, da Thomas Røed og Odd vant NM-tittelen i 2000. - Men dessverre så ble forsvarspiller Nordnes skadet og Rambekk ble foretrukket for an meg, forteller Kristian som hadde en mer offesiv rolle både i elieteseriekluben og andre klubber han spilte for som  Eik. Tønsberg, Pors og Tollenes. Kristian spilte 3. rundekampen for Odd, men det var ikke nok til å få pokal. Foto: Torger Almaas

Hadde Vegard Røed og Kristian Bye Andersen spilit finale i dag hadde de fått pokal som de andre. I dag holder det å være på benken i finalen


I fjor dømte Kristoffer Helgerud, Lier IL (th) finalen. Han var også fjerdedommer i 2007. Odd Arne Vangen (tv), bosatt i Sylling, som har sømt for både Lier IL og moderklubben Nybergsund var assistentdommer i cupfinalen 2002.
- Det fineste er å høre Nasjonalsangen når vi står oppstilt før kampen, sier Odd Arne. – Og så er veldig tilfredsstillende å vite etterpå at du har gjort en god jobb at avgjørelsen ikke har hatt noen innvirkning på resultatet. Som daglig leder av Sylling IF, vil 46-åringen dømme for Sylling IF neste år. Foto: Torger Almaas

To gamle helter

(Foto: Rune Elven)

Både Egil Olsen og Finn Aksel Olsen (th på bildet.) var med på Strømsgodsets storhetsperiode for snart 40 års siden. Begge om fra lierklubben Sparta. Klubbene Sparta og Bragerøen gikk sammen og dannet klubbnavnet Sparta/Bragerøen i 1983.
Midtbanespilleren Egil Olsen ble cupmester i 1969 (beseiret FFK etter to kamper) og i 1970 (Lyn ble slått), mens angrepsspiller Finn Aksel fra Gullaug i Lier ble mester med 1-0 over RBK i finalen i 1973.

Kilder: Wikipedia og Strømsgodsets hjemmeside.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 18. november 2010 20:46: Tom Erik Rønning
Vil bare minne om at Lars Kåre Gustavsen fra Lier IL spilte 93 finalen mot Bodø Glimt.
Fredag 19. november 2010 20:37: Redaksjonen, Torger Almaas
Beklager, uteglemmelsen av Lars Kåre Gustavsen.Det er korrekt at han spilte for Godset, da laget tapte 0-2 for Bodø/Glimt. Se hans kommentarer til cupfinalen 1993
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode