Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Seks gjettet riktig

Denne mannen er fortsatt den eneste fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball etter at Thomas Sørum ble snytt for debuten mot Wales forrige lørdag. Her kan du se hvem som svarte riktig på vårt spørsmål som ble stilt for vel en uke siden -

Den tidligere landslagspilleren er i dag rådgiver ved Naturfagsenteret ved Oslo universitet. Han har tidligere hatt forskjellige jobber innen industrien, men har de siste femårene jobbet med å involvere realister inn i skoleverket.

Hvis du ikke kjenner han igjen; se på dette førti år gamle bildet, her helt tv i bakerste rekke. (Fotokopi; "Idrettshelter fra Buskerud", redaktører Knut Bjørnsen/Per Jorsett, Forlaget TOM & TOM  2005)

Han debuterte for det norske landslaget som 22-åring mot Island i juli 1970. Han har en navnebror, den gang en «driblefant» og som nok er langt mer kjent, spilte også denne kampen.  Ja, da har vel mange fotballinteresserte liunger over 50 år gjettet svaret; Egil Olsen. Han spilte for øvrig fire A-landskamper totalt.

- Vi spilte tydeligvis ingen god kamp. Radioreporter Bjørge Lillelien sa følgende i bussen på vei til flyplassen: - I dag spilte dere dårlig gutter. Dere kunne ikke få meg opp i fistel en gang -

Midtbanespilleren Egil Olsen vokste opp med fotball i Idrettsforeningen Sparta, Som første års senior i 1967 meldte han overgang til Strømsgodset som debuterte i eliteserien det året. Det ble to cupmesterskap (1969 og 1970) og ett seriemesterskap på Egil for Godset.

Det kunne blitt ett til – Godset ble også cupmester i 1973. Men Egil spilte for Skeid det året, på grunn av studier ved Universitetet i Oslo. Året etter var han tilbake i Strømsgodset.  - Og i 1974 ble Skeid cupmester, ler Egil Olsen som dermed kanskje gikk glipp av flre titler. - To av mine fettere med røtter fra samme miljø, Finn Aksel Olsen og Trond B Olsen spilte også på Strømsgodset, men også på Drafn, minner Egil om. Finn Aksel Olsen ble cupmester i 1973.

- Det var ikke mye penger innen fotballen den gangen. Men jeg husker at Fotballforbundet innførte gavekort, der hver enkelt spiller fikk 250 kroner for seier og 125 kroner for uavgjort. Jeg tjente 5000-6000 kroner som finansierte en leilighet, forteller han. - Jeg er glad for å ha vært så heldig å ha opplevd den fine tiden med Strømsgodset, men det ble etter hvert for lite tid til sporten, sier Egil. Han la opp i 1976. Han møter sjelden «gamlegutta», men de møttes i forbindelse med 100-årsjubileet i 2007.
Egil Olsen har fine minner fra Spartabanen, der han tilbakte mye av fritiden. - Det var en fin gressbane som ble tidlig klar om våren.

Spartabanen
Idrettsforeningen Sparta ble stiftet den 12. juni 1919 under navnet Njord. Fotballaget spilte sin første den første kamp i kretsserien i 1923. Men foreningen ble pålagt av Fotballforbundet å endre både navn og farger på draktene. Klubben fikk navnet Sparta og skiftet klubbfarge fra brun til grønn/hvit. Navnet og farger ble beholdt til sammenslutningen med naboklubben Bragerøens Ballklubb i 1983.

Sparta hadde ingen bane den første tiden etter stiftelsen. Treninga fant sted på ei lita løkke ved fjorden. Grusbane og klubbhus ble tatt i bruk i mai 1920 etter at et jortstykke av  Albert OpsahlSøndre Huseby var innkjøpt. Etter krigen kjøpte klubben tilleggsjord og leide et et areal under Gilhus gård. 11 000 kubikkmeters masse ble flyttet ved hjelp av trillebårer, hest og kjerre. Ny gressbane ble åpnet 21. september 1947. Foruten hjemmelaget deltok Drafn, Mjøndalen og Tofte i åpningskampnen.

Tidlig i 1960-årene planla NSB dobbbeltspor fra Brakerøya til Asker. Det  ville "dele banen i to". Sparta ba kommunen om å utrede mulighetene for å bygge et kommunalt idrettsanlegg i nedre Lier. Formannskapet satte ned en komitè,  der også Sparta var representert. Allerede i 1959 hadde Lier kommunes ungdoms – og idrettsutvalg foreslått at et fremtidig idrettsanlegg kunne legges i nærheten av Høvik skole. Utvalget samlet seg om et område nord for skolen. Første byggetrinn var sluttført i 1972.

NSB betalte Sparta erstatning for tapet av banen. Men partene ble ikke enige om summen. Saken gikk til Høyesterett, før det kom et forlik.

Gjettekonkurransen.
Liernett stilte følgende spørsmål forrige lørdag: -  Hvem er første fotballspiller fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball?
Egil Olsen fra Sparta (som spilte for Strømsgodset) er fortsatt den eneste som har funnet god nok for denne oppgaven -

Disse svarte riktig:
Runar Kristoffersen, Helge Jagland, Helge Nybakken, Frode Berg og Bård Kåsin
sendte oss korrekte svar. Liernetts Knut Andersen ("utenfor konkurranse") hadde også riktig svar.

Her lå den, viser Runar Kristoffersen (61), som selv har spilt aldersbestemte kamper for Sjåstad på banen. Nå er det bare ei ballslette igjen øst for jernbanen.

Runar Kristoffersen ( 61) var superspiss på Sjåstads gode A-lag på sytti og åttitallet og som hadde ett års gjesteopphold i det som var nivå tre. Han har spilt hundrevis av kamper for Sjåstad.
Jevnaldrende Helge Jagland (nå svært aktiv på ledersiden både i fotball- og skigruppa i Lier IL) har minst like mange kamper på Liungens lag som forsvarsspiller. Ungdommene Bård Kåsin (36) og Frode Berg (33) har vært aktive i Lier IL, mens Helge Nybakken er en allsidig orientert trimmer. Som medlem av styret Lier Historielag er han nok god i lokalhistorie.
Alle vinnere fikk Liernettkrus. Hovedpersonen Egil Olsen har også fått sitt.

Kilde: Lierstranda. "Det var denti`" (Lier historielag, redaktør John W Jacobsen , årbok 2008). Les  mer om idrettsforeningen Sparta og Spartabanen (s 34-41)! Du finner boka på Lier Bibliotek. 

Fotball Spa/Bra

Flere saker fra arkivet

Resultater fra gjettekonkurransen

Hvor mange Buskerud-lag og liunger har spilt cupfinaler i fotball?

Idrettsglede i fokus --

Hundrevis av unge talentfulle fotballspillere (her representert ved en Sylling-spiller) boltret seg under første dag av Spa/Bras jubileumsarrangement

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

Bare poengene gledet

Det var en svak sesongåpning av Sparta/Bragerøen, selv om det ble 4-2 over Tofte i sesongåpningen

Altmuligmann og miljøskaper

- Uten hans store engasjement og vilje til å gjøre en innsats for klubben har ikke a-laget vært der i dag, sier Sparta/Bragerøens fotballkaptein Martin Wøien Gilhuus om trener Aage Golmen (midt i bildet). Månedens blomst ble tildelt han og Spa/Bra på grunn av klubbens fotballinnsats de siste tre-fire årene.

Vi går på mål, jenter

Her er fire av de 70 barna i alderen 6-10 år som storkoste seg under Lier IL s fotballskole.

- En opplevelse for livet

Det sier Thomas Sørum som er hjemme i Lier på juleferie. Han har oppnådd det mange bare har drømt om som fotballspiller; å spille for 50 000 entusiastiske tilskuere.

I aksjon på Tv 2 i dag?

Det er store muligheter for at Thomas Sørum blir den andre liungen gjennom historien som får sjansen på A-landslaget i fotball. Han var svært ambisiøs allerede som guttespiller, forteller en tidligere lagkamerat.

Gratulerte nevøen

Drafnspiller Vegard Røed kunne smile etter å ha satt inn et frispark på mesterlig vis, mens Liers fotballformann Leif Helge Røed skuffende måtte se at sårt tiltrengte poeng havnet i Drammen --

Overbevist av Ronny

Martin Rønning Ovenstad (17) valgte Strømsgodset fremfor Twente for neste sesong.

Sprer fotballglede blant de yngste

Månedens blomst for oktober gikk til Lier ILs fotballgruppe, ved leder Leif Helge Røed og daglig leder Brita Røed.

Klar for 4. divisjon?

- Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for at ikke gutta undervurderer Skrim, og tror at vi allerede har rykket opp før lørdagens opprykkskamp, sier Sparta/Bragerøns spillende trener John-Erik Loe Olsen til Liernett i dag

Undervarme neste år?

- Det arbeides med ulike alternativer for å koble til varme under den nye kunstgressbanen på Lier stadion, sier Knut Grothaug ( på bildet th), leder av fotballgruppa i Liungen

En av askeladdene er død

Inge Thun, Strømsgodsets legendariske keeper på 60- og 70-tallet, døde natt til fredag

- Svært skuffet

Det sa en åpenhjertig Thomas Sørum til Liernett i dag, tre dager etter at han kunne blitt den andre liungen gjennom fotballhistorien med spill på A-landslaget. Men hvem er fortsatt den eneste fra Lier som har oppnådd det?

God siste halvtime

- Etter at vi tok ledelsen 2-1 løsnet det, sa spillende trener John-Erik Loe Olsen (bildet), og Spa/Bra tok tre nye og forventede poeng

Flere glimt fra serieåpningen

Her ser du flere bilder fra serieåpningen mellom Spa/Bra og Tofte som spilte på kunstgressbanen fredag kveld ---

Liunger møter topplag

- Klarer vi å unngå tosifra, er vi fornøyd, sier Thomas Røed, spillende trener i Åssiden. Han er en av tre spillere fra Lier som møter Stabæk i dag.

Drillo som premieutdeler

- Jeg fikk aldri spille i slike cuper som barn, sa Frode Grodås til Liernett like etter en hyggelig prat med noen av et tusentallig unge spillere under Bendit Cup i dag.

Tidenes yngste debutant?

Martin Ovenstad Rønning fra Lierbyen debuterte på landslaget i fjor og nærmer seg en ny debut i år --

I fokus i mange media

Det ble hektisk etter kampen for kaptein, matchvinner, bestemann Mads Hansen etter at Mjøndalen hadde sikret ny kontrakt, men en annen liung spilte også en avgjørende kamp i dag.

Nye landskamper

Martin Rønning Ovenstad som er tatt ut i troppen til Norges G 18-landslag, har spilt 24 kamper med flagget på brystet, siden debuten høsten 2009.

Rett kvinne på rett plass

Lier IL har sannsynligvis gjort et godt valg med erfarne Brita Røed som ny daglig leder

Fullt hus på Meren i dag

- Vi har hatt besøk av mange idrettsvenner i dag, sa skøytemesteren fra Innsbruck OL i 1976, 60 årige Sten Stensen til Liernett i kveld.

Ørnene mot nytt seriegull?

Trondheims-Ørn har åtte cupmesterskap og sju seriemesterskap og kommer med flere internasjonale profiler til Liungbanen lørdag ettermiddag.

- Begynner å lukte 4. divisjon

Det sier Sparta-Bragerøens John-Erik Olsen (bildet) til Liernett etter gårdagens seier

Parademarsj mot fjerde

Som ventet vant Spa/Bra sin kamp mot Nybyen på fredag kveld, og gutta har all grunn til å smile fornøyd, selv om to kamper gjenstår ---

Scoret to på fire minutter

Liungen Thomas Sørum tok revansje fra forrige helgs kamp mot Mjøndalen.

Ørn, bydelsklubben som viste vei for kvinnefotballen

To lag i motgang møtes på Liungbanen på lørdag. Liungen spiller skikkelig i motvind for tiden. Men motstanderen, en av de store i norsk kvinnefotball, Trondheims-Ørn, har også en hatt en famlende start. Fattige fem mål på fire kamper er svakt. Når vi føyer til at Kattem er helt på bunnen i Toppserien, så skjønner vi at det ikke er bare Rosenborg som sliter i trøndersk toppfotball.

Bandyseier på Stabækbanen

- En positiv sesongavslutning, sier trener Erik Bjørnstad som spesielt fremhever 97-lagets seier over det svenske laget Gripen fra Sverige.

På tabelltopp med veteran

Tidligere Strømsgodset- og Åssiden-keeper Gabor Valo (46) holdt Spa/Bra inn i kampen i første omgang

Liunger gjør seg bemerket

Thomas Røed fra Tranby, cupmester for Odd Grenland i 2000, og Morten Hagen fra Sjåstad bidro sterkt til Åssidens gode serieåpning på lørdag

Debuterer i morgen

Thomas Sørum skal spille morgendagens TV-sendte fotballandskamp mot Danmark.

Kjempegøy på fotballskolen

Barna dribler, trener skudd og pasninger og mye mer på Stoppen denne uka -

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Best i vinteferiequiz

Finn Ulvund vant vår spørrekonkurranse.

Uavgjort på Stoppen

Liungens trener Tommy Nordstø var litt frustert, mens Spa/Bras trener Loe Olsen syntes det var en grei gjennomkjøring etter treningskampen som endte 2-2 på Stoppen på lørdag

Jubel i Spa/Bra

Mens Sparta/Bragerøen er klar for 4. divisjon etter seier i dag, vant Liungen 2-0 over naboklubben Lier i det som bare ble et prestisjeoppgjør

Inspirasjon til Fair Play

- Dere har det nok mer morsomt enn vi hadde, sa en meget engasjert Per Ravn Omdal til den unge garde, før pokal og sjekk ble overrrakt Sparta/Bragerøen Idrettslag

Ennå ikke nådd toppen

Som eneste lokale spiller blir det stilt store forhåpninger til liungen Thomas Sørum før kvartfinalen mot Stabæk i morgen, spesielt når den gamle kjempen Jostein Flo uttaler at han har sterk tro på at liungen kan bli en storscorer for Godset

Signerte for spill i Liungen

Kristian Bye Andersen (33) varmet opp i 70 minutter på Ullevaal, men ble ikke cupmester sammen med lagkameratene i Odd, Grenland --

En hyllest til sang og musikk

Nina Sveaas (på bildet), leder for Sjåbagos og Per Egil Hovland, tidligere organist i Frogner kirke får Kulturprisen

Satser i blå drakt

Fire liergutter vant interkretsserien med Strømsgodset, og treneren er også liergutt

På toppen, tross tap

Spa/Bra annonserte "opprykksfinale" for laget før kampen mot Konnerud i kveld

Vil høyest på tabellen

Spa-Bra har fem poengs ledelse etter gårdagens kamp mot Svene

Betyr mye for idrettsmiljøet

- Månedens Blomst for april ble gitt til Kristoffer Helgerud før kampen mellom Lier IL og Åmot IF mandag kveld.

I fotballens bakgård

Da Liers A-lag rykket opp i 3. divisjon i 1993 var det stor optimisme --

Drillo til Tranby

I fjor besøkte tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal Bendit Cup, i dag kommer A-landslagtreneren og lagets tidligere keeper, nå keepertrener Frode Grodås innom den populære cupen for de minste fotballspillerne -

Høye ambisjoner

Både Keranveer "Kinny" Grewal og Martin Rønning Ovenstad har debutert i eliteserien. Etter gårdagens kamp for andrelaget kunne lagleder Thomas Andrè Ødegård smile fornøyd sammen med liungene.

Liunger på Ullevål

Endelig hadde vi Vålengasupportere noe å glede oss til. De siste 15 årene har det ikke vært mye å glede seg over i serien, men på lørdag så slåss vi helt i toppen, og RBK som et av mange lag jeg blir kvalm av, har bare scoret noen få mål mer enn Enga før kampen.

"Nye" Klepp i framgang

- Klubben mistet nesten alle spillerne med Dagny Mellgren (bildet th) i spissen i fjor og måtte bygge opp et nytt og ungt lag, sier trener Knut Eriksen (43), opprinnelig fra Åssiden, til Liernett før den avgjørende kampen for Liungen på Liungbanen lørdag.

Strålende bandyinnsats

Sparta/Bragerøens 10-årslag har startet sesongen med gode resultater

Ikke Godset-stadion i Lier

Strømsgodsets nye stadion blir ikke lagt til Lierstranda. Ny stadion på Sundland i Drammen skal være klar i løpet av 2009.

Twente, Godset eller MIF?

Martin Rønning Ovenstad, som spilte den siste halvtimen for Norge G-18 i EM-kvalifisering mot Kypros i går kveld, må bestemme seg for klubb i de nærmeste dagene

De små blå på Lierdagene

Thormod Gjerdingen fikk møte en blid og opplagt Ronny Deila og lierspiller og Godset-tilhenger Einar Boman Rinde i går.

Bra avslutningskamp

Spa/Bras Kim Kristiansen scoret etter dagens fineste angrep i dag -

Jentene på full marsj framover

God kretslagsinnsats av, blant andre, Maja Sendstad, Lier IL ( her th på bildet) forrige helg og finaleplass i Flint-cup er to bekreftelser på at det jobbes godt både med bredde og topp innen fotballen i Lier.

På landslaget i to idretter

Fra før er Martin Ovenstad Rønning (15) er landslagsspiller i bandy, nå er han tatt ut på landslaget i fotball.

Liergutter hyldet

Både Vegard Dokken (tv) fra Lierskogen og Tranbyguttene Rudi Holliman ( i midten) og Mads Hansen var med på opprykksfesten i Mjøndalen stadion i ettermiddag.

Klasseforskjell

- Lier skuffet stort, sa Spa/Bra s trener John-Erik Loe Olsen etter at laget hans nedsablet Lier i går kveld

Scoret 26 mål

Spa/Bras unge lag vant DBK-cupen i suveren stil.

Oppvarmet bane klar

Kunstgressbanen er klar for helårsbruk --

Glimt fra ukens fotballrunde

Flere lag var i ilden denne uken

Deila på Spa/Bra?

Det er ikke utelukket at Strømsgodsets hovedtrener spiller 4. divisjonsfotball neste år ---

Tre klare seire

Spa/Bras med Ronny Deila på laget vant lett på Stoppen, Lier med Ketil Ustad viste solid scoringsform, og ikke minst storspilte sjuerjentene til Liungen mot Kolbotn på bortebane i denne ukas seriekamper.

Flott innsats

Sparta/Bragerøens 10-årige bandygutter viste spilleglede og fine resultater i Drammen i helga

Nærmer seg opprykk

SpaBra svever høyt etter kalassifre 8-1 over Konnerud 2 i kveld på Stoppen

Rutinen avgjorde

Keeper Gabor Valo var veldig god, da Spa/Bras fotballgutter ble hardt presset etter utvisningen i kampen mot en av opprykksfavorittene i kveld.

Blåtrøyene duellerer --

Liers trener Knut Bergem var fornøyd med innsatsen til Liers G 14 etter onsdagens kamp på Gulskogen

Vennskap som pleies

Glenn Solberg og danske Søren Stryger spilte proffhåndball sammen i Flensburg. På lørdag ble det spilt "dobbeltlandskamper" i fotball der også sønnene Magnus (tv) og Mads Carl spilte

Årets sjette seier

Brødrene Kent (på bildet) og Lasse Hermansen scoret tre av målene, da Spa/Bra tok et nytt steg mot nok et opprykk ---

Spilte en god andreomgang

Unge Martin Rønning Ovenstad nikket fornøyd da han gikk av banen etter tapet for fjorårets cupmester. Fornøyd var også to andre aktører med tilknytning til Lier -

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

Like vanskelig motstander som Røa?

- Alt annet enn tre poeng i morgen er skuffende, sier trener Jan Aksel Odden i Amazon, Grimstad til Liernett, før toppseriekampen mot Liungen. Liungen møter Norges eldste kvinnelige fotballklubb.

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Fikk hilse på fotballstjerner

Lasse Olsen (Ålesund)og Ronny Johnsen på bilde (Vålenga) tok seg god tid til å skrive autografer på Ullevål stadion

Godset favoritter

Med innsats og effektivitet kan det går bra, mener Lier IL s juniortrener Hans Petter Fuglerud før morgendagens kamp --

Lokaloppgjør på Tranby

Nyopprykkede Sylling møter Lier i morgen ettermiddag.

Vant Nordic Cup

Mari Bergum Berget, fra Oddevall i Lier, spilte sluttspillet for Oslo Volley som vant sluttspillet i Steinkjer i helga.

Sterke røtter i Lier

Buskeruds mest talentfulle guttespiller, Martin Rønning Ovenstad, med henvendelser fra både Italia og Nederland, trives best i hjemlige omgivelser foreløpig, der han kan spille fotball og holde kontakten med venner og familie.

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Kjempegevinst for lierfotballen

- I Liungen har det svært sterke krefter i enkelte lag som har hatt for stor makt. Det har ikke vært heldig for utviklingen av klubben, uttaler trener for A-laget, Kristian Bye Andersen som ser positivt på en en eventuell sammenslåing av 11-er fotballen i egen klubb og i Spa/Bra.

Kåret til bestemann

Thomas Sørum fra Lier får mye ros av fotballekpertisen i Haugesund etter sitt spill i helga.

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Bare 150 gikk marsjen

- Det var færre deltakere på Thorleif Haugmarsjen enn på flere år

God treningskultur over flere tiår

- Årets opprykk er et resultat av gode treneres langvarig innsats og med høy faglig kompetanse, både håndballfaglig og menneskebehandling, sier tidligere trener og arkitekten bak Reistads håndballskoler, Erik Bjørnstad,

Den store idrettsfesten

Det var mange blide og fornøyde barn, her representert med duellerende spillere, under helgens Bendit Cup på Tranby

Sluttspill neste år?

Martin Rønning Ovenstad fra Lier scoret da Norge G18 vant sin andre kamp på rad i EM-kvalifiseringen i Bosnia.

Optimisme i Spa/Bra

- Etter hva som har skjedd med Konnerud 2 i det siste, tror jeg vi i kveldens vriene bortekamp mot Svene kan avgjøre mye nå av opprykkskampen nå, sier trener John-Erik Loe Olsen til Liernett

Svake offensivt

Det ble poengtap for lierlagene i går.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Endelig Sylling!

Etter flere jevne kamper med poengtap, kunne trener Øyvind Nilsen smile fornøyd igjen, mens det ble ble tap både for Spabra og begge seniorlagene til Lier IL fredag kveld.

Tap mot topplaget

Lier/Liungen G-19 klarte som forventet ingen poeng mot Mjøndalen

Bredde og topp på Tranby

Øyvind Ustad, en av mange ildsjeler i Lier IL som gleder seg over klubbens stadige framgang --

Mer heder til Spa/Bra

Den fremgangsrike klubben på Stoppen får Fair-Playprisen, blant annet, for å bygge gode relasjoner mellom barn og voksne.

Cupfinalehelga over: Konkurranse med premier

Liernett inviterer leserne denne uka til å svare på noen spørsmål i forbindelse med helgas cupfinaler. Det blir trukket ut premier til beste besvarelse. Spilleren (bildet til høyre) har spilt finaler for to forskjellige klubber ---- Han vant en og tapte en. Send inn ditt svar på konkurransen!