Seks gjettet riktig
Denne mannen er fortsatt den eneste fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball etter at Thomas Sørum ble snytt for debuten mot Wales forrige lørdag. Her kan du se hvem som svarte riktig på vårt spørsmål som ble stilt for vel en uke siden -
Den tidligere landslagspilleren er i dag rådgiver ved Naturfagsenteret ved Oslo universitet. Han har tidligere hatt forskjellige jobber innen industrien, men har de siste femårene jobbet med å involvere realister inn i skoleverket.
Hvis du ikke kjenner han igjen; se på dette førti år gamle bildet, her helt tv i bakerste rekke. (Fotokopi; "Idrettshelter fra Buskerud", redaktører Knut Bjørnsen/Per Jorsett, Forlaget TOM & TOM 2005)
Han debuterte for det norske landslaget som 22-åring mot Island i juli 1970. Han har en navnebror, den gang en «driblefant» og som nok er langt mer kjent, spilte også denne kampen. Ja, da har vel mange fotballinteresserte liunger over 50 år gjettet svaret; Egil Olsen. Han spilte for øvrig fire A-landskamper totalt.
- Vi spilte tydeligvis ingen god kamp. Radioreporter Bjørge Lillelien sa følgende i bussen på vei til flyplassen: - I dag spilte dere dårlig gutter. Dere kunne ikke få meg opp i fistel en gang -
Midtbanespilleren Egil Olsen vokste opp med fotball i Idrettsforeningen Sparta, Som første års senior i 1967 meldte han overgang til Strømsgodset som debuterte i eliteserien det året. Det ble to cupmesterskap (1969 og 1970) og ett seriemesterskap på Egil for Godset.
Det kunne blitt ett til – Godset ble også cupmester i 1973. Men Egil spilte for Skeid det året, på grunn av studier ved Universitetet i Oslo. Året etter var han tilbake i Strømsgodset. - Og i 1974 ble Skeid cupmester, ler Egil Olsen som dermed kanskje gikk glipp av flre titler. - To av mine fettere med røtter fra samme miljø, Finn Aksel Olsen og Trond B Olsen spilte også på Strømsgodset, men også på Drafn, minner Egil om. Finn Aksel Olsen ble cupmester i 1973.
- Det var ikke mye penger innen fotballen den gangen. Men jeg husker at Fotballforbundet innførte gavekort, der hver enkelt spiller fikk 250 kroner for seier og 125 kroner for uavgjort. Jeg tjente 5000-6000 kroner som finansierte en leilighet, forteller han. - Jeg er glad for å ha vært så heldig å ha opplevd den fine tiden med Strømsgodset, men det ble etter hvert for lite tid til sporten, sier Egil. Han la opp i 1976. Han møter sjelden «gamlegutta», men de møttes i forbindelse med 100-årsjubileet i 2007.
Egil Olsen har fine minner fra Spartabanen, der han tilbakte mye av fritiden. - Det var en fin gressbane som ble tidlig klar om våren.
Spartabanen
Idrettsforeningen Sparta ble stiftet den 12. juni 1919 under navnet Njord. Fotballaget spilte sin første den første kamp i kretsserien i 1923. Men foreningen ble pålagt av Fotballforbundet å endre både navn og farger på draktene. Klubben fikk navnet Sparta og skiftet klubbfarge fra brun til grønn/hvit. Navnet og farger ble beholdt til sammenslutningen med naboklubben Bragerøens Ballklubb i 1983.
Sparta hadde ingen bane den første tiden etter stiftelsen. Treninga fant sted på ei lita løkke ved fjorden. Grusbane og klubbhus ble tatt i bruk i mai 1920 etter at et jortstykke av Albert Opsahl på Søndre Huseby var innkjøpt. Etter krigen kjøpte klubben tilleggsjord og leide et et areal under Gilhus gård. 11 000 kubikkmeters masse ble flyttet ved hjelp av trillebårer, hest og kjerre. Ny gressbane ble åpnet 21. september 1947. Foruten hjemmelaget deltok Drafn, Mjøndalen og Tofte i åpningskampnen.
Tidlig i 1960-årene planla NSB dobbbeltspor fra Brakerøya til Asker. Det ville "dele banen i to". Sparta ba kommunen om å utrede mulighetene for å bygge et kommunalt idrettsanlegg i nedre Lier. Formannskapet satte ned en komitè, der også Sparta var representert. Allerede i 1959 hadde Lier kommunes ungdoms – og idrettsutvalg foreslått at et fremtidig idrettsanlegg kunne legges i nærheten av Høvik skole. Utvalget samlet seg om et område nord for skolen. Første byggetrinn var sluttført i 1972.
NSB betalte Sparta erstatning for tapet av banen. Men partene ble ikke enige om summen. Saken gikk til Høyesterett, før det kom et forlik.
Gjettekonkurransen.
Liernett stilte følgende spørsmål forrige lørdag: - Hvem er første fotballspiller fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball?
Egil Olsen fra Sparta (som spilte for Strømsgodset) er fortsatt den eneste som har funnet god nok for denne oppgaven -
Disse svarte riktig:
Runar Kristoffersen, Helge Jagland, Helge Nybakken, Frode Berg og Bård Kåsin sendte oss korrekte svar. Liernetts Knut Andersen ("utenfor konkurranse") hadde også riktig svar.
Her lå den, viser Runar Kristoffersen (61), som selv har spilt aldersbestemte kamper for Sjåstad på banen. Nå er det bare ei ballslette igjen øst for jernbanen.
Runar Kristoffersen ( 61) var superspiss på Sjåstads gode A-lag på sytti og åttitallet og som hadde ett års gjesteopphold i det som var nivå tre. Han har spilt hundrevis av kamper for Sjåstad.
Jevnaldrende Helge Jagland (nå svært aktiv på ledersiden både i fotball- og skigruppa i Lier IL) har minst like mange kamper på Liungens lag som forsvarsspiller. Ungdommene Bård Kåsin (36) og Frode Berg (33) har vært aktive i Lier IL, mens Helge Nybakken er en allsidig orientert trimmer. Som medlem av styret Lier Historielag er han nok god i lokalhistorie.
Alle vinnere fikk Liernettkrus. Hovedpersonen Egil Olsen har også fått sitt.
Kilde: Lierstranda. "Det var denti`" (Lier historielag, redaktør John W Jacobsen , årbok 2008). Les mer om idrettsforeningen Sparta og Spartabanen (s 34-41)! Du finner boka på Lier Bibliotek.