Idrettsmannen som utvandret
Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -
Arne Riddervold har gjort seg mest bemerket som en av drivkreftene i Sylling Sangkor og er fortsatt aktiv, 80 år gammel. Han ble belønnet med Kulturprisen i 1994 for sin årelange innsats. Arne Riddervold og Oddvar Helgesen tilhører ”gullalderen” i friidretten i Sylling.
Det var mange aktive friidrettsutøvere like etter krigen i Øvre Lier. Friidretten ble organisert som egen gruppe i Sylling IF fra 1954. Arne Riddervold og Oddvar Helgesen var to av mange i Lier som brukte fritida til å konkurrere. Riddervold deltok både i høyde og lengdesprang, mens han var i Tysklandbrigaden. Han var også en habil 800 meterløper. Den tre år yngre Oddvar Helgesen var aktiv uttøver både sommer og vinter. Men hans beste prestasjoner i Norge kom nok i skiløypa.
I høstsola dukker han noe forsinket opp etter å ha besøkt en gammel tante som bor ved Sylling skole. Det sies at man kunne se Audun Boysen (en av verden beste 800 meterløpere på femtitallet) på lang avstand komme gående opp Karl Johans gate i Oslo. Fjærlett, med en spenstig og nesten joggende gange. Det samme kan sies om den tidligere idrettsmannen, nå 77-årige Oddvar Helgesen, der han i en lett jakke krysser asfalten utenfor Sylling skole. Han var elev der under og like etter krigen.
På skoletrappa. Sylling skole oktober 2010. Arne Riddervold og Oddvar Helgesen minnes skoledagene på førtitallet.
Vi setter oss ved en av benkene på Sylling stadion. Han skuer utover banen. Som nevnt var det et flott friidrettsmiljø i Sylling for femti år siden. Oddvar var en av mange som konkurrerte på grusbanene i distriktet. I tillegg var Oddvar i landstoppen i langrenn. Han ble femtemann på 15 km under NM i langrenn i Mo i Rana i 1957. – Jeg husker jeg fikk nytrukken torsk til middag av vertskapet dagen før 15 kilometeren. Det må ha vært den gode fisken som gjorde at jeg presterte så godt, sier Oddvar og smiler.
– Men jeg ødela muskulaturen høsten 1957 med hardtrening på isete mark i åsene ovenfor Krokstadelva med den løpinga, forteller han. Så da VM-troppen ble tatt ut vinteren 1958 var Oddvar ikke aktuell kandidat.
.
Bilde. Bildet er sannsynligvis tatt i 1956. (Foto: Erling Gurandsrud).
Foran f.v.: Henry Fossum (med vesle under armen), Oddvar Helgesen på sykkel.
Bak f.v.: Ola Isene, Arne Rabben, Kåre Opsahl, Egil Johansen, Knut Helgesen og Oddvar Torgersen.
Oddvar Torgersen (77), en av hans friidrettskamerater fra 50-tallet, har en bestetid på 10.9 på 100 meter. Han løp stafetter med Helgesen. Han minnes at navnebror Oddvar i Kanada var så god i terrengløpa at han som B-løper også utkonkurrerte løperne i A-klassen en gang. – Vi løp ofte Kanada rundt (samme løypa som dagens tradisjonsrike landeveisløp, red anm) for å få grunntrening, forteller Torgersen. – Og så avslutta vi med badstubad på Lierruta.
(Busselskapet A/S Lierruten fraktet passasjerer og gods på vestsida, mens Kr. Karlsens rutebildrift hadde konsesjon på østsida av dalen, før sistenevnte selskap kjøpte aksjemajoriteten i 1973 og dannet A/S Kr. Karlsens Bilruter).
Skolegang og jobber
Oddvar gikk sine sju år på folkeskole i Sylling. Han vokste opp med sammen med to brødre og fem søstre i inngangen til Trolldalen, like ved parkeringsplassen der hvor skiløypa starter. Søskenflokken hadde skolen som lekeplass både sommer som vinter. De fire-fem kilometerne til Sylling skole ga nok også god trening. I ungdomsårene jobbet han hos Helgeland i Drammen, startet som visergutt, senere ekspeditør,
Han gikk handelsskolen, der han lærte forretningsregnskap. Også lærte han engelsk på Friundervisningen.
Han jobbet senere på Mjøndalen Gummivarefabrikk som innkjøpsassistent. Han løp ofte gjennom marka fra Mjøndalen til Kanada over Slettfjell som trening før vintersesongen.
I april 1958 forlot 24 år gamle Oddvar familien i Norge for å prøve lykken i USA
Emigrerte
Ned SAS til New York og Greyhoundbuss endte han i Fargo i Nord-Dakota på våren 1958. Der bodde ei kusine, Clara Piepcorn og mannen hennes Donald. Der ble han boende til juni 1959.
Oddvar begynte å jobbe i Fargo Tank Company, 1. mars 1959, der han var med og bygde vannrør for motorveier og andre dreneringsanlegg.
Han begynte ingeniørstudier i september 1958 ved North Dakota State University i Fargo. Fra ettersommeren 1959 bodde han på skolen og jobbet med renhold og diverse vedlikeholdsjobber på universitet i helgene.
Det ble ingen studiegjeld, fordi han det første året også jobbet som drosjesjåfør og bilvasker ved siden av ingeniørstudiene som varte i fire og et halvt år. Han jobbet også i sommerferien for byggmester med bygging av bolighus på landet, sør for Fargo. Der var det fri kost og losji.
Sivilingeniør Oddvar Helgesen jobbet med veibygging i San Joaquindalen i delstaten California i til sammen sju og et halvt år. Der jobbet han med byggekontroll, prosjektering av veianlegg.
Oddvar og kona Audrey, fra Ada i Minnesota har vært bosatt i Bellevue utenfor Seattle fra 1982.
Sønnene, Finn og Stein er født i henholdsvis 1964 og 1967.
I 1970 tok han med kona Audrey og sønnene til Norge for å jobbe med motorveien fra Oslo til Kløfta.
Både sønnene og kona lærte norsk i løpet av de to årene de bodde i Norge. Deretter reiste de tilbake til California, De valgte å bosette ved Lake Tahoe som ligger på 1 959 meter over havet, på grensen mot Nevada der han var ansatt i et konsulentfirma.
- I 1975 og 1975 var det dårlige tider der borte, forteller Oddvar. – Jeg var uten fast jobb, men jobbet på egen hånd med diverse oppdrag som landmåling, kontroll av hus, oppstikking av tomter og som byggekontrollør for skolevesenet. Så fulgte seks år da jeg i tillegg som byggmester tegnet og bygde seks hus i området.
Oddvar bygde deres første hjem i Bellevue i 1982. De neste 10 årene jobbet han både som byggmester og arkitekt for større bolighus i området.
Han har vært pensjonist siden 2003. Men den svært spreke pensjonisten har jobbet litt med noen byggeprosjekter for de to sønnene som bor i nærheten.
Audrey og Oddvar har to barnebarn, Alyssa, 9 år og Annika 11 år.
Oddvar har holdt god kontakt med sine søsken og deres familier ved hyppige Norges-besøk opp gjennom årene. Fortsatt lever tre av de fem søstrene, mens han er eneste gjenlevende av de tre brødrene som vokste opp i Kanada med Trolldalen som "idrettsarena".
Idrettsprestasjoner:
Langrenn.
1957; 5. plass i NM 15 km i Mo i Rana (der Haakon Bruusveen vant foran Per Olsen, Olav Nedgården og Arne Haukås).
Han deltok i mange KM og NM-stafetter for Sylling IF.
Friidrett:
Bestenoteringer:
800 m: 1.56.7 (1957)
1500 m: 4.01.3 (1957)
3000 m: 8.54.6 (1957)
5000 m: 14.53.5 (våren 1960 i Sioux Falls, Sør-Dakota, i Norge hadde han bestenoteringen 15.37.0)
3 miles: 14.21.1 (Våren 1961 i Sioux Falls, S. Dakota)
Han konkurrerte i terrengløp på golfbaner og i parker i høstsesongene. Han slo alle i det første løpet i terrengløp høsten 1958. I vårsesongene deltok han både på 800 meter 1 500 meter og 3 000 meter hinder i delstatene Sør Dakota, Minnesota og Nebraska, og i Chicago.
Kilder: Jubileumskrift for Sylling Idrettforening 1927-1987. (Redaktør: Ragnar Hornstuen) 1987
Lier Bygdeleksikon (Per Otto Borgen) 1997