Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 8acc9262a5788c75c1f9e50a55baad1b

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada. Kanskje noen av våre eldre lesere husker disse guttene. Det var Hans (f.1945), Bjørn (f.1947), Truls (f.1949) og John og Kjell som var født tidlig på 50 tallet. Det betydde slutten på ca. hundre års industridrift i Asdøldalen. I tre generasjoner hadde familien Asdøl drevet Asdøl mølle. Både faren og bestefaren til Per (Hans og Per) var markante skikkelser i Syllingsamfunnet. Esther var datter av Marie og Anton Aasgaard bosatt ved Solbergdammen i Sylling.

Å reise til Canada var en en lang og krevende reise i 50-åra. De vakte stor oppmerksomhet flere steder på sin ferd, fordi mor Esther hadde kledd opp alle fem guttene sine i samme antrekk, selvsagt hjemmesydd. Etternavnet ble endret fra Asdøl til Asdal.

Tilværelsen i deres nye hjemland ble ingen dans på roser. Pers hverdag var hovedsaklig hardt arbeid i de store Canadiske skoger. Han omkom i en arbeidsulykke i 1973. Esther derimot levde et langt liv og døde for noen få år siden.

Deres morsmål ble fort glemt. I dag er det bare eldstesønnen Hans som kan litt norsk.

For fire år siden tok et av Esther og Pers barnebarn Marie Asdal, datter av yngstesønnen Kjell, kontakt med Lier Historielag. Hun etterlyste slektninger i Sylling i forbindelse med en planlagt Europatur. Det endte med at Margaret Treffen og Thor Sørli, som begge er endel av Aasgaarg/Asdølslektene, tok seg av saken. Det resulterte i et vellykket møte med store deler av slekta på Eik gård i Øverskogen.

Etter dette begynte snøballen å rulle. For to år siden kom nok et barnebarn på besøk, Leila Marie Asdal og hennes bror Alex. Leila likte Norge så godt at hun fant seg en norsk kjæreste og bor nå i Drammen. Hun prater flytende norsk.

I mai måned i år kom hennes foreldre, Sheila og Truls på besøk til sin datter (Truls, nummer tre i den nevnte søskenflokken på fem). 15. mai stelte Margaret og Thor nok en gang i stand nok et slektstreff, denne gang på Øverskogen samfunnshus. Både vertskap og hedersgjesten så fram til treffet med glede og spenning. Ingen grunn til nerver, for kontakten var der med en gang! Truls koste seg i samvær med nærmere 40 slektninger. Kvelden bestod av hyggelig samvær, mimring om gamle dager og gamle bilder. Selv om Truls var tilbake i Norge noen måneder omkring 1970, hadde han nå glemt det meste av norsken fra den gang. Men det la ingen demper på praten.

I løpet av kvelden ble det også gjensyn med en gammel skolekamerat fra hans korte karriere som elev på Sylling skole, nemlig Ragnar Hornstuen, som hadde med klassebildet fra 1956, fotografier fra Asdøl Mølle, samt skriftlige kilder og historier fra det gamle industrisamfunnet.

Truls stortrivdes og er fast bestemt på å lære seg norsk på nytt slik at han står enda bedre rustet til neste besøk i gamlelandet.

Etter denne minneverdige dagen har slektningene i Norge et stort håp om å gjenforenes med resten av søskenflokken på fem som brente alle bruer i 1956.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode