Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Temaet var utvandring, og interesserte tranbyboere og andre vandret inn i menighetshuset. Et delikat lunsjbord sto dekket. Praten gikk livlig ved bordene, og sogneprest Berit Basmo Kvidaland måtte heve stemmen litt for å få oppmerksomhet. Deretter lyttet alle både til henne og dagens foredragsholder, forfatteren Torbjørn Greipsland.

Greipsland har en betydelig bokproduksjon bak seg, og mange av bøkene hans handler om den norske utvandringen til Amerika. I går ga han  en oversikt over små og store hendelser helt fra de første nordmenn dukket opp i Nieuw Amsterdam på 1600-tallet. Nieuw Amsterdam, forklarte han, fikk senere navnet New York, og Greipsland konstaterte at "gamle York" ligger i England og at navnet har norske røtter, fordi vikingene kalte stedet for Jorvik.

Men Greipsland kom også innom mer dramatiske hendelser, som den norske deltagelsen i den amerikanske borgerkrigen (1861-65). Det var svært mange falne, også på norsk side. Mange ble tatt til fange, og fangeleirene var preget av umenneskelige forhold.

Ingen kommer utenom oberst Hans Chr. Heg når norsk utvandringshistorie fortelles. Innsatsen hans fikk stor betydning for mange norske innvandrere.

Flere enn 860.000 nordmenn utvandret til Amerika. Hvor mange amerikanere som i dag kan påberobe seg litt norsk blod i årene, er ikke lett å fastslå, men alle er enig om at det er mange millioner.

"Åpent hus" er bare ett av Tranby menighets mange tilbud. Allerede i morgen står "Fredagsvafler" på programmet. Og Tranby er bare en av Liers menigheter som arrangerer slike sammenkomster.

Tranby Tranby kirke

Flere saker fra arkivet

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Norsk lagsuksess

Lars Hol Moholdt (på bildet) var sekunder fra å ta gull, men erobret en av tre norske sølvmedaljer under World Cup i skiorientering i California. Liungen Sindre Jansson Haverstad måtte nøye seg med en mer beskjeden plassering -

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Med bibler til Liertoppen

Kirken i Lier stilte lørdag på Liertoppen for å presentere den flunkende nye oversettelsen av verdens mest solgte bok. Fra venstre sogneprest Solveig Aass Kristiansen og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

Stor oppslutning om Kulturminnedagen

Uværsskyene trakk seg til side og søndagen ble en varm solskinnsdag. Det var bare en av årsakene til at årets kulturminnedag på Lier bygdetun ble svært godt besøkt.

Alle veier fører til Tranby kirke

Skolene Hallingstad, Hennummarka og Nordal går i samme tog 17. mai, fra Hennummarka skole til Tranby kirke.

Folk kommer, bøkene går

I dag og i morgen er det bokmarked i kulturhuset i Klokkersvingen, også kjent som Frogner menighetshus.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

Fortsatt menighetskontor i Sylling

Menighetskontoret for Sylling og Sjåstad flyttes ikke til Lierbyen, slik kirkesjefen ønsket. I alle fall ikke ennå.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Flerkulturelt på Frogner menighetshus

For andre året på rad hadde Flyktning- og voksenopplæringssenteret sin juleavslutning på Frogner menighetshus. Det har vel neppe vært danset så mye i dette kristne forsamlingslokalet i Lierbyen.

Allen´s Pit - Union Blues Band 2003

Allen’s Pit fra Grenlandsområdet gikk imponerende av med seieren under fjoråretsårets Union Blues Cup på Notodden Blues Festival, og er således Union Blues Band 2003. Bandet imponerte både publikum og dommere med gode instrumentalister, tett samspill, en dyktig vokalist og et imponerende sceneshow. Bandet skal i løpet av året besøke at stort antall bluesklubber som en del av prosjektet Union Blues Band i regi av Norsk Blues Union.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Norges beste bok

Lier-forfatteren Gert Nygårdshaug ligger på topp i en kåring av Norges beste bok.

Norsk Kvinnesaksforening 125 år

Foredragsholder er Karin Stoltenberg som har vært en nøkkelperson i familie- og likestillingspolitikken, men har -- typisk nok, som kvinne -- fått altfor lite oppmerksomhet og anerkjennelse for dette, skriver her Janicke Karin Solheim (på bildet); leder for Drammen Kvinnesaksforening.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Beskjeden plassering

Sindre Jansson Haverstad nådde ikke helt opp under EM i skiorientering, men den norske laginnsatsen i dag lover godt for stafetten i morgen.

- Skuffet over egen innsats

Det sier Sindre Jansson Haverstad etter siste distanse i World Cup i skiskyting i California.

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Lever du på slump?

Gjør noe med det!

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Priskveld på Haugestad

I dempet belysning og med prisvinnernes familier godt representert i salen delte ordfører Ulla Nævestad torsdag kveld ut Liers to gjeveste priser, Kulturprisen og Haugestadstipendet.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Pilegrimskveld i Frogner menighetshus onsdag

I morgen kveld kommer Trond Muri til Frogner Menighetshus. På bildet krysser han elven Po før han vandrer videre mot Venezia, som var målet for årets etappe på hans langvarige vandring mot Betlehem.

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Kontakt skaper tillit og dialog

Mens rettsvesenet håndterer et groteskt eksempel på hva hat kan føre til, har dialog og gjensidig forståelse gode vekstvilkår i nærmiljøet.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

- Frivillighet bidrar til demokrati og gode lokalsamfunn

Innlegg: Høyres formål er å skape et samfunn der mennesker kan utvikle seg og utfolde seg.

Biskopen kommer til Lier

Prost Ellen Martha Blaasvær ser fram til bispevisitasen med glede og forventning.

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Fokus på kinakål

Kinakål fra Lier var i fokus på NRKs sommeråpent i går kveld.

Vi besøker Liers spisesteder: Lierkroa

Lierkroa er bygdas over tid mest kjente spisested. Navn og eiere har skiftet, og den opprinnelige lille bua er for lang tid siden blitt erstattet av et godt besøkt serveringssted med et hundretall sitteplasser.

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Brukt- og antikkmarked på Frogner menighetshus

I dag og i morgen er det brukt- og antikkmarked i Frogner menighetshus, der et titall utstillere har mye å by på.

Brukt- og antikkmarked i Frogner Menighetshus

Samlere, nysgjerrige og vaffelspisere bør ta turen innom Frogner Menighetshus i dag og i morgen. Gjenstanden på bildet koster femti kroner, og det samme gjør to nystekte vafler med to kopper kaffe.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

The Sylling Name in History

World Wide Web og moderne teknologi tar i mange tilfeller over for de tradisjonelle bøkene i bokhylla, men Internett åpner også for nye løsninger.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Gull i VM

Sindre Jansson Haverstad fra Lier O-lag vant sprintdistansen under skiorienterings-VM for junior i dag

Loppemarkedet åpent både fredag og lørdag

I morgen (fredag) kl. 15.00 åpner loppemarkedet på menighetshuset i Lierbyen. Et stort utvalg venter de besøkende.

Den kulturelle skolesekken er åpen

Usedvanlig dyktige utøvere fra Rikskonsertene lagde tirsdag to flotte forestillinger med Ella Fitzgerald som tema i Tranbyhallen.

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Først til Spiralen

Jens Arne Svartedal vant Hauer'n 2011, med en tid på litt over 2 timer og var suverent best.

Skoletullball

Det er med interesse jeg har fulgt debatten her på Liernett om de forsvunne bildene fra årets juleball på Tranby skole

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Kampen om annonsekronene

Leder: - Å plassere alle egg i én kurv støtter aktivt opp under monopoldannelsen innenfor norsk presse

- Shocked and saddened

James T. Heg, som er nestkommanderende ved USAs ambassade i Oslo og som mange har møtt under hans gjentatte besøk i Lier, uttrykker i en epost sine følelser etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo.

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Førjulsfryd

Hennummusikken holdt sine julekonserter i Tranby kirke 2. søndag i advent. Det forventningsfulle publikummet som fylte kirken to ganger, ble ikke skuffet.

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Julekonsert i Tranby kirke

Repertoaret for Hennummusikkens julekonsert søndag 18. desember omfatter ikke bare julemusikk, men også rock og barokk, klassisk musikk og populærmusikk.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Naturfagets dag

Sylling skole satte fokus på naturfag

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

-Svinger mer på Tranby

- Tross Toppseriespill på Liungbanen, svinger det mye mer på Liers J-14 lag på Tranby.

4. plass best foreløpig

Mens Maren Jansson Haverstad fra Tranby var bare 16 sekunder bronsen i VM for juniorer i skiskyting på tirsdag, synes broren Sindre det har gått tungt på begge distansene under EM for seniorer.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.