Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ab44a07a92be47b20d9ae4e2a35a46d1

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Temaet var utvandring, og interesserte tranbyboere og andre vandret inn i menighetshuset. Et delikat lunsjbord sto dekket. Praten gikk livlig ved bordene, og sogneprest Berit Basmo Kvidaland måtte heve stemmen litt for å få oppmerksomhet. Deretter lyttet alle både til henne og dagens foredragsholder, forfatteren Torbjørn Greipsland.

Greipsland har en betydelig bokproduksjon bak seg, og mange av bøkene hans handler om den norske utvandringen til Amerika. I går ga han  en oversikt over små og store hendelser helt fra de første nordmenn dukket opp i Nieuw Amsterdam på 1600-tallet. Nieuw Amsterdam, forklarte han, fikk senere navnet New York, og Greipsland konstaterte at "gamle York" ligger i England og at navnet har norske røtter, fordi vikingene kalte stedet for Jorvik.

Men Greipsland kom også innom mer dramatiske hendelser, som den norske deltagelsen i den amerikanske borgerkrigen (1861-65). Det var svært mange falne, også på norsk side. Mange ble tatt til fange, og fangeleirene var preget av umenneskelige forhold.

Ingen kommer utenom oberst Hans Chr. Heg når norsk utvandringshistorie fortelles. Innsatsen hans fikk stor betydning for mange norske innvandrere.

Flere enn 860.000 nordmenn utvandret til Amerika. Hvor mange amerikanere som i dag kan påberobe seg litt norsk blod i årene, er ikke lett å fastslå, men alle er enig om at det er mange millioner.

"Åpent hus" er bare ett av Tranby menighets mange tilbud. Allerede i morgen står "Fredagsvafler" på programmet. Og Tranby er bare en av Liers menigheter som arrangerer slike sammenkomster.

Forrige artikkel:Toget er gåttNeste artikkel:
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode