Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7b5fc09ca496f2af68dc261bf283fd73

The Sylling Name in History

World Wide Web og moderne teknologi tar i mange tilfeller over for de tradisjonelle bøkene i bokhylla, men Internett åpner også for nye løsninger.

Det er alltid moro å google sitt eget navn, og for et par år siden kom jeg derfor over en interessant bok på Amazon.com, «The Sylling Name in History». Hva kunne nå dette være? Jeg trodde ikke etternavnet Sylling var viet noen stor plass i historiebøkene.

Etter en drøy uke hadde jeg boka i postkassa. Og ganske riktig, navnet Sylling hadde ikke noen stor plass i historiebøkene. Denne boka, riktignok i paperback, introduserte nemlig konseptene Print on demand (POD) og Variable-data printing (VDP) for meg.

Med all den informasjonsteknologien vi omgir oss med i dag åpner det seg nye muligheter når det kommer til bokutgivelser. Den nevnte boka om Sylling-navnet har neppe noe stort opplag, med rundt 70 Sylling-folk i Norge og noe av det samme i USA. Det utgiveren «The Generations Network» har gjort er å ta i bruk eksisterende kilder som ligger fritt tilgjengelig, som folketellinger, skipslister, oversikter over immigranter og annen offentlig tilgjengelig informasjon og statistikk.

POD og VDP går i korte trekk ut på at når en bok bestilles, hentes det automatisk inn data som fyller den, før den så sendes til trykkeriet. Bestilles det bare én bok, trykkes det bare én bok.

«The Sylling Name in History» er bygget på et fast malverk, med mer eller mindre interessante opplysninger om navnet Sylling på rundt hver annen side. Nå er kanskje ikke navnet Sylling det beste eksempelet på slike bøker, siden utvalget og statistikken er noe mager og gir mange søylediagrammer hvor y-aksen bare strekker seg opp til 2.

Men jeg har lært at det i år 1900 var 14 Sylling-familier i USA, de fleste i Minnesota. I 1920 var det 75 personer med navnet Sylling, hvor hele 66 var født i USA. De resterende 9 var i følge offentlige registre født i Norge, Sverige og Danmark.

De fleste Sylling-immigrantene ankom USA med «DS Bergensfjord», et dampskip bygget for Den norske Amerikalinje i 1913. De fleste immigrantene er oppført som reisende fra Liverpool, selv om dette ikke nødvendigvis var der de opprinnelig kom fra. Friedrich Sylling ankom USA med skipet «Helvetia» den 7. november 1867, som den første registrerte immigranten som er registrert med navnet Sylling. I årene som fulgte kom blant annet Marie, Maren, Jene, Emilie, Karen, Frederick, Olof, Velene og Lars, alle oppført med navnet Sylling.

I første verdenskrig var det 12 registrerte vernepliktige med navnet Sylling, mens det i andre verdenskrig var to soldater med navnet Sylling som kjempet i den amerikanske hæren. To krigsveteraner med navnet Sylling er gravlagt på National Memorial Cemetery of the Pacific på Hawaii og to andre er gravlagt på Williamette National Cemetery i Oregon.

Hjemme i Lier har vi fått gatenavn som Syllingbakken, Syllinghaugen og Syllingbråtan. På andre siden av Atlanterhavet finner vi gata Sylling Drive i Texas. Og i Minnesota finner vi flystripa Sylling Landing Field.

For ti år siden hadde jeg nok ikke trodd at jeg skulle sitte med en bok om navnet Sylling foran meg. Nå innser jeg at med dagens teknologi er intet tema for lite til å få plass mellom to permer.

Kanskje finner du ditt eget etternavn i historiebøkene? Sjekk selv på denne nettsiden:
http://www.ournameinhistory.com

Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode