Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Da ble HV-huset revet. Navnet fikk det fordi Heimevernet de siste årene brukte lokalet i forbindelse med øvelser. Opprinnelig var det Arbeiderlokalet i Sylling og reist like før krigen på ruinene av det første arbeiderlokalet, som brant i tredveåra. På tomta skal det bygges rekkehus med fin utsikt til fjorden.

Det norske samfunnet var splittet i 20 - og 30 åra. To politiske systemer stod steilt mot hverandre, og begge ville bygge samfunnet på sine premisser. Venstre mot høyre, grovt sett. Sosialisme mot alle andre avskygninger av politisk aktivitet. Derfor ble det to av nesten alt, to idrettforeninger, to teaterlag, osv. I Sylling ble det to forsamlingslokaler. Arbeiderlokalet, eller Arbeider’n på folkemunne, og Valstadhaug. Valstadhaug hadde stort sett den samme funksjonen som Arbeiderlokalet, men der var bøndene i flertall.

Astrid Christensen bodde på skolen under krigen der faren var vaktmester. Med et slikt utgangspunkt var det naturlig for henne å ha hjertet på venstresida. Hun husker godt at hun var på Arbeiderlokalet. - Det var basarer, juletrefester og forskjellig kurser i Arbeiderpartiets regi. Dessuten politiske fordrag. Det hendte foredragsholderen overnattet hos oss. sier Astrid. Og på Arbeider’n endte 1.mai toget med Tronstad Hornmusikk og Arbeiderlagets fane.

Under krigen rekvirerte Arbeidstjenesten lokalet, sammen med deler av skolen og Vastadhaug. Gutta i Arbeidstjenesten ekserserte med spade, drev med nybrottsarbeid og hjalp ellers til i landbruket. Administresjonsrådet satte i gang AT i 1940, men utover i krigen ble organisasjonen stadig mer nazifisert. Arbeidstjenesen var delt i sveiter, og antakelig holdt en sveit med 2 -300 mann til i Sylling. Tjenesten varte ca tre måneder. Så det var mange spreke mannfolk innom Sylling i løpet av fem lange krigsår.

- Hver søndag var det kino på Arbeider’n. 25 øre kosta billetten, og det var viktig ikke å ødsle bort penga til noe annet hvis en hadde tenkt seg dit, sier Astrid. - Jo, det var forskjell på folk, men vi visste hvor vi sto. Hun kan ikke huske noen direkte fiendtligheter mellom de to grupperingene i syllingsamfunnet. - Men vi hadde ikke mye med hverandre å gjøre. Slåssing ble det bare når gutta fra Tronstad kom, ler hun.

Som et lite apropos.

Årets kulturminnedag arrangeres 9. september. I en brosjyre fra Riksantikvaren leser jeg følgende: - Dagen setter søkelys på forsamlingshus. Felles for disse bygningene er at de er eid av organisasjoner og lag, bygd og i varetatt av ildsjeler, men har også vært åpne for alle som ville bruke dem. Historieløst?

Tema for diskusjon på Bygdetunet den 9.?


Mange slags aktiviteter.  Tegningene øverst på veggen er tegnet av Torbjørn Rasmussen


Astrid er en av sliterne i Historielaget


Mange minner, de fleste gode

2. verdenskrig Historie Sylling

6 kommentarer

Tirsdag 7. august 2007 18:14: Bjørg Stensrud
Forferdelig trist at Arbeider'n er borte! Jeg bodde der i mine 2 første leveår, og bestefar Karl Stensrud var vaktmester der frem til 1950. Han var også kinomaskinist i flere år. Føler derfor at jeg hadde litt tilknytning til "lokalet" som vi kalte det.
Onsdag 8. august 2007 10:20: Traktoren
Synes det er en skam at de har fått lov og rive lokalet. jeg er ung, men synes allikevel at dette burde heller bli pusset opp og bli brukt. var jo et flott lokale med masse sjel. men når pengegriske folk kommer og tar for seg, er det ikke lett og bevare gamle ting lenger
Onsdag 8. august 2007 10:45: Nabo
Høres ut som noen er misunnelig her?!
Flott at Sylling blir modernisert,det er flere som bør følge etter på det området!!!!!
Torsdag 9. august 2007 18:15: BAN
Dette har ikke noe med misunnelse å gjøre i det hele tatt. Selv om Sylling blir modernisert har den også en fortid å ta vare på. Det er det det her er snakk om. Jfr. artikkelen ovenfor. Det er ikke alltid at "nye koster feier best".
Fredag 10. august 2007 10:50: Nabo
Når sånne "gamle" bygg står å forfaller,er det jammen bedre at noen bygger nytt i stedet.Har flere eksempler av det i Sylling..
Fredag 10. august 2007 15:12: BAN
Så forfallent var det vel ikke når HV solgte det ? Men det forfalt fort når ungdommen fikk herje vilt der med sine fester' jfr. knuste vinduer. Nå er Arbeider'n historie, så dette må man bare leve med selv om man må få lov å ha sine anmerkninger.

Flere saker fra arkivet

Utsikten barnehage stiller ut

Fredag og lørdag er det stor salgsutstilling

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

17. mai i Sylling

Sylling

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Sjåstad sanitetsforening med støtte til kreftsaken

Og slik gjorde de det. Mannekengoppvisning, med spenstige damer fra egen forening på catwalken akkompagnert av liflig pianomusikk. Sylling sangkor i hver ende av arrangementet. På bordene en samling kaker, bløte og myke, som bare kan oppleves hver gang Sjåstadsaniteten står for arrangementet. Under hver kaffekopp lå egne sanger skrevet for anledningen. Bordene var pyntet med arrangørens logo og friske blomster. Scenegulvet var tettpakket med flotte gevinster, og i salen var ingen stol ledig. Alt var godt annonsert, og arrangementet var bare ett av mange på en tettskreven årsplan. Slik skal det gjøres.

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Klar for valgkamp!

Hvilket parti representerer gubbeveldet i Lier? Hvilke kandidater kommer fra din valgkrets? Hvor stor oppslutning fikk NKP i Lier etter krigen? Hvem var Liers første ordfører?

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Julegrana tent i Sylling

Gode tradisjoner gir trygghet og stabilitet i en tilværelse som nå om dagen kan virke oppstykket og ustabil.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Suksess for musikalen

Musikalen som ble holdt både i går og i dag på Lierbyen ungdomsskole, ble en stor suksess med fulle hus!

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Tunge skyer over kjent bygning

Valstadhaug forsamlingshus, bygd i 1927, er kjent og kjært for mange liunger, men bygget har en uviss fremtid.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Guttekonferansen- Shera?

I dag skal gutta chille’n på Sylling.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Høyresiden forvirrer velgere

- og et rungende nei til eiendomsskatt i Lier!

Konsert og CD fra Remme Brothers

Remme Brothers band spiller på Valstadhaug i Sylling 15/10. Ei snau uke senere kommer de med cd.

Vellykket dressurstevne

Nok et vellykket stevne i Sylling Rideklubb's regi

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt

Lierfestivalen 2005

For første gang arrangeres den årvisse musikalske begivenheten i Syllling, og av et skolekorps. Lierfestivalen arrangeres i Sylling Flerbrukshall søndag 30. oktober.

Agent 25 på oppdrag i Sylling

På lørdag er det igjen klart for et nytt jordbæreventyr, og denne gangen kommer blant annet Agent 25, kjent fra Kometkameratene på NRK

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Frykter en utsettelse

- Det var dette vi ønsket, sier lærerne Karin Selmer, Berit Marheim Abrahamsen og Marianne Berg og viser de planlagte tegningene for utbyggingen av Hegg skole. - Salen må ferdigstilles like raskt som skolen.

Musikal på Lierbyen ungdomsskole

Hvert år arrangeres det en musikal fremført av elever på niendetrinn, på Lierbyen ungdomsskole, og hvert år er det et nytt og stort tema for musikalen. I år er temaet ’’Den store kjærligheten’’…

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Må holdes i live

- Gadafi må stå til rette for det han har gjort, sa Petter Eide, landstyremedlem i SV under 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Bare èn ledig plass

Førskolelærer Kristin Myre ser frem til å utvide Valstadhaug kortidsbarnehage til en fulltidsbarnehage på nyåret, her med Mille Lothe-Lyngås som får flere venner å leke med.

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

Møkkajobb dagen derpå

Nina E. Johnsen var langt nede etter at Kulturhuset ble begravd tirsdag kveld, men med litt galgenhumor hadde hun litt av hvert å si om sine politiske motstandere etter jobbing i stallen.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Kom igjen, jenter!

Det var spilleglede og stort engasjement, da Sylling IF arrangerte sin fotballskole for 65 barn i helga.

Fortsatt ledige plasser i barnehagen

Valstadhaug korttidsbarnehage har plass til høsten

Grønne Lier?

Vi tar debatten

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

The Sylling Name in History

World Wide Web og moderne teknologi tar i mange tilfeller over for de tradisjonelle bøkene i bokhylla, men Internett åpner også for nye løsninger.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Ukens petit er skrevet av

Sverre Granli, Sylling, 57 år, lektor

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

På husbesøk med Tonje, Petter, Martin og roser

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tonje Evju og valgkampleder Petter Dreier (bildet) delte i går ut roser i håp om at velgerne skal gi partiet mulighet til å sikre at Lier unngår Helene Justads privatiseringslinje.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Høyre: Må ikke tillate midlertidig drift

Lier Høyre krever at alle saker i forbindelse med mottaket blir gjenstand for politisk behandling i kommunen.

TORSDAG 15. APRIL FRA KL 1500-1800

I forbindelse med åpningen av ”Nye Sylling skole” ønsker elever og voksne på Sylling skole å vise fram det nye skoleanlegget for alle interesserte. Vi inviterer derfor foreldre, besteforeldre, familie for øvrig, alle ”Syllingdøler” og eventuelle andre interesserte til å komme innom skolen mellom kl 1500-1800. Elevene i 7. –8. –9. og 10. klasse vil flytte skoledagen til kveldstid og fylle skolen med forskjellig aktivitet. De minste elevene har vanlig skoledag og kommer eventuelt på besøk på kveldstid sammen med sine respektive.

Naturfagets dag

Sylling skole satte fokus på naturfag

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Hvem vil kjøpe Valstadhaug?

Leder for barnehagen, Brit Landstad, var til til stede da andelshaverne vedtok salg i går, men er optimistisk med tanke på videre drift.

Lier før og nå

Helgerudbakken var en av mange hoppbakker i Lier for noen tiår siden. Senere forsvant mye av interessen – og de fleste bakkene.

Jernaldergroper registreres i Sylling

På vei til jobben i dag, møtte jeg en arkeolog. -Har du en kost?, spurte han, - vi skal grave litt på jordet nedenfor. Jordet det dreide seg om var det nedenfor Valstadhaug, og målet med gravingen var registrering av jernaldergroper.

Trimmer og jurist blir pensjonist

Kjell Arne Reistad, kommuneadvokaten i Rådhusets 4. etasje, har trivdes med både jobb og trim i vel 17 år

Suksess med gratis skidag i Sylling

Sylling skole dro på skidag i Øverskogen.

Jordbær under snøen

"Jordbæreventyret" delte rundhåndet ut fra fjorårets overskudd.

Sylling Ysteri - kapittel 2

Kap. 2 Nærmere inn på Sylling Ysteri

Liernett: Over 1000 tilhengere på Facebook

- Så vidt jeg vet er vår Facebook-side den eneste i Lier med over 1000 tilhengere, sier Liernetts redaktør og daglige leder Svend Asbjørn Sylling.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Lierbyen salsentrum - nytt luftslott i støpeskjeen?

Sitter på sidelinjen og følger en interessant politisksak om Lierbyen. Det skal bygges ny skole. I den forbindelse har noen smarte mennesker tenkt den geniale tanken som handler om å se synergier, flerbruk og god driftsøkonomi. FANTASTISK.

Politikere ble vist bort

Høyres Arnt Holberg (på bildet) og hans partikolleger ble nektet å dele ut valgmateriell utenfor Kiwibutikker og RIMI

Skoletullball

Det er med interesse jeg har fulgt debatten her på Liernett om de forsvunne bildene fra årets juleball på Tranby skole

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Scoringsrekord?

- Jeg har aldri gjennom mine 30 år på håndballbanen sett et liknende resultat, sier Arild Haug etter at laget hans hadde satte inn mål etter mål.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Møtte Roar og håndballgutta

Ferskvaremesteren Kai Marius Andersen er bak disken igjen etter en flott tur til Kroatia, her sammen med kollegene Elise Bakken og Stine Brevik (th)

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

Vakker veteran

- lengter hjem

Æresmedlemmer i Sylling I.F.

Æresmedlemskapet til Frances Lütken og Arild Pedersen er nærmest som en Ekebergs ærespris i organisasjonsarbeid på lokalplanet å regne. Fra de kom til Sylling på midten av 70 tallet har de vært aktive innenfor nesten alle deler av Idrettslaget. Men kajakken har kanskje stått deres hjerter nærmest.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Lokal artist på dansegallaen

Therese Ege fra Tranby, med platedebut i desember, synger med Ole Ivars på lørdag

Rådmann og pedagog

Rådmannen går inn for 1-10 på Høvik og Stoppen