Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Han får en hjertelig og varm velkomst før han bli loset inn til suppe med etterfølgende kaffe og vafler. Vi har blitt prisgitt noen kostbare minutter med han før han skal i ilden som dagens hovedtaler.

Kanskje det er fordi bonde og arbeiderpartipolitiker Odd Grøstad sitter ved samme bord, uoppfordret starter han med å si noe om jordbrukets betydning, og om hvor viktig det er å er å verne om de verdiene som fins innenfor den næringa?. Eller er det et apropos til de siste ukers ubehagelige påminnelser om at nok mat ikke er en selvfølge? At det selv ikke for oss forspiste nordboere er magemålet som i framtida skal bestemme hvor mye vi stapper i oss?

Antakelig startet han karrieren som 1. mai taler ute på Hyggen en gang på 60 tallet. Han husker ikke helt, men om antagelsen er riktig, var nok Vietnamkrigen en vesentlig del av innholdet den gangen. . Derimot husker han godt 1. maitogene på Vestsida. - Det er ikke mange åra siden det i Lier var mye større forskjell på bønder og andre folk enn den er i dag. Men Jagland motsier oss ikke når vi sier at bøndene neppe har hatt det bedre enn når Arbeiderpartiet har sittet ved roret.  -  Og det var  nok en og annen bonde som på traktoren i støvskya ute på jordet 1. mai  i sitt stille sinn visste at han hadde gitt en stemme til de røde, humrer jagland.

Han husker også bestefaren som arbeidet på Lier sykehus, og som utrettelig kjempet for å få 17. maitoget til å gå oppom sykehuset slik at pasientene der skulle kunne få ta del i feiringa fra gittervinduene eller fra krakker i parken. En opplevelse som har vært retningsgivende for han i sammenhenger der menneskeverdet og respekten for mennesket har kommet opp.

Jagand har i mer enn en mannsalder vært en arbeidshest innenfor Arbiederpartiet. I farten tar vi med AUF- leder, partisekretær, partileder, statsminister, utenriksminister og stortingspresident. Ha oss unnskyldt om vi har glemt noe vesentlig.

 - Om det er noe han ser tilbake på med spesiell glede. - Utbyggingen av skolen, sier Jagland, Det at alle fikk muligheten til videre utdannelse, først ungdomsskolen, så treårig påbygning. Og her starter visjonen. Her legger Jagland grunnmuren for det som vel er hans politiske prosjekt, og som han belyser godt senere i 1. maitalen.

Jagland har tro på teknologien, at menneskene gjennom kunnskap og ny viten skal finne løsninger på utfordringene  vi står overfor. Likevel syns vi huske at han for ikke så lenge siden uttrykte stor bekymring for verdenssituasjonen. Vi var  kommet nærmer stupet. Dermed  sa han indirekte at de teknologiske kvantesprangene vi har vært gjenom de siste tiårne ikke har ført til den fred og forståelse vi kunne ha forventet.
Jagland ha i flere bøker gitt uttrykk for politiske tanker og gjennom sin skribentvirksohet bidratt med verdifull innsikt i aktuelle politiske spørsmål. Men sannheten finner han oftest i skjønnlitteraturen. Virkeligheten blir først en realitet når den tolkes gjennom et sinn.
Nå er han bekymret for at et liv foran dataskjermen med fingrene på tastaturet eller i sofaen med fjernkontollen i høyre hånd,  er i ferd med frarøve oss noe av evnen til å være sammen. – Det ser ut tl at pendelen er i ferd med å svinge mot et punkt der vi i større grad føler behov for å søke sammen. Vi trenger møteplasser der vi kan snakke sammen, utveksle erfaringer og gjennom ulike sosiale aktiviteter bryne oss på hverandre. Og Bygdetunet er nettopp en slik arena.

Han synes å ha vært nærværende og her bestandig. Snart blir han vel en senior og skal nyte sitt otium i Lier. – Det er forhåpentligvis noen år igjen til den tida, ler Jagland. – Men jeg ser lysere på det nå enn den gang de borgerlige satt med makten på Stortinget. Vi har tilført kommuneøkonomien mye som har gjort det mulig å fornye og forbedre en sliten eldreomsorg.

En stortingspresident må ha stramme rammer rundt virksomheten. - Du må opp og tale , sier Tonje Evju. - Samtalen er over. Med talen i hodet går han opp trappa for å møte en forventningsfull forsamling. Men kanskje om noen år er vi tilbake på Bygdetunet der vi med dugnadsraka i handa kan utveksle erfaringer om det å ha vært sammen på jorda i noen fantastiske tiår av vårt lands historie.

Lier Bygdetun

Flere saker fra arkivet

Mintes 17. mai i Lier

Stortingspresident Torbjørn Jagland fortalte om 17. - maifeiringa i Lierbyen som gutt

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Jagland advarer Kolberg

Thorbjørn Jagland kalte Rosenborg for Norges beste fotballag under valgkampen i 1997. Nå advarer han Martin Kolberg mot å gjenta hans fotballtabbe.

Torbjørn Jagland i Tranbyhallen

Det er nå sju år siden jeg skrev om en pedagog blant lærerne på Tranby

Leder

Om å ha litt av bonden i seg

1. mai på Hegg gjestgiveri

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti samlet folk til alvor og fest

Mobbing av Jagland

Med Jagland som leder av Nobelkomitéen, har komiteen gjort mange oppsiktsvekkende valg. Men er den tildels hånflirende kritikken fortjent?

Nei til pressestøtte og monopoldannelser

Forrige søndag ga vi et Liernettkrus til Stortingspresident Torbjørn Jagland

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Jagland følger opp

Stortingspresident Torbjørn Jagland møter elever ved Briskeby skole og kompetansesenter på mandag

Nævra og Jagland på Bygdetunet

Årets 1. maiprogram byr på en allsidig og attraktiv meny og en av "servitørene" er AUF` eren Emilie Bjaaland Wold som er programleder --

Siste stikk i Ungdomstrippelen

Fem uttøvere fra Lier IL gjennomførte Ungdomsbirkebeineren på Lillehammer på lørdag i fin stil

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

Store penger i kultur

Forfatter Karin Fossum og musiker Bjørn Eidsvåg ser begge ut til å ha lagt et godt økonomisk år bak seg

Sommerutstilling på Lier Bygdetun

Lierskolen 200 år Liernett var der og kommer med artikler fortløpende.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

KM til Lier J 19

- Brede Nybråten (på bildet) og Helge Midttun har gjort en utrolig bra jobb for klubben og for jentene, sier styremedlem i Lier IL, Jon Oscar Hennum.

Nok et KM til Lier

Liers IL s J 13-lag ble også kretsmester på søndag

Noe skjedde på bygdetunet i går.

- Du burde ta deg en tur, det er et arrangement på bygdetunet. Tidlig søndag morgen ringte Thorvald. Han kunne fortelle at det skulle være skuespill og taler på bygdetunet. Litt forfjamset kastet jeg meg i bilen og dro ned.

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Informasjon fra Lier IL om anleggsinitiativet

Lier IL inviterer til et krafttak for idretten i Lier kommune!

Lier før og nå

Helgerudbakken var en av mange hoppbakker i Lier for noen tiår siden. Senere forsvant mye av interessen – og de fleste bakkene.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Ekte ungdomsbirkebeinere

Lier IL Ski representert i årets Birkebeiner-arrangement

- Storkoser meg

Det sa Marius Andreassen fra Drammen under St Hallvardlekene. Her sammen med en fornøyd leder, Fredrik Midttun, på Idrettslinja.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Takk for tilliten!

- Nå skal vi gjør alt vi kan for å vise oss tilliten verdig, sier leder av Lier Arbeiderparti, Tonje Evju.

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Lierdagene: Fem uker igjen

Tilbakeblikk: Statsminister Thorbjørn Jagland ble ønsket velkommen av Kadafi Zaman, som var leder i Lierdagskomiteen. I strålende solskinn marsjerte Hennummusikken inn på rådhustorget. Se videoen med dette og mye annet fra Lierdagene 1997!

Kulturhus nå

Lier trenger et kulturhus. Rådmannen har satt et slikt hus på agendaen. Men arbeidet med et kulturhus har alt vært i gang i to år. Kan vi stoppe nå?

Grønne Lier

- der orkideer dør

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Bokmarkedet

Noen fotnoter

Prisvinnner med stort samfunnsengasjement

Torsdag mottok Andreas Hørthe kulturprisen på Haugestad

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Sammen på Bygdetunet

Lier Bygdetun var igjen en flott ramme rundt arrangementet da LO Drammen og omegn, Lier SV og Lier Arbeiderparti inviterte til 1. maifeiring

Rettferdige Lier

Lier kommune får mandag status som Fairtrade-by

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Kong Carl kommer til Lierbyen

Antakelig er det lang erfaring som har gjort at Carl I. Hagen bedre enn alle andre politikere er i stand til å treffe vanlige folk hjemme

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Ikke-sosialistisk flertall ga sosialistisk flertall

Det konstaterer Ulla Nævestad og spør om valgordningen bør være slik.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Ap vurderer flere økonomiske kurer

- Det er ikke uten videre slik at det å utsette Kulturhuset er svaret på kommunens akutte økonomiske problemer, sier gruppeleder Bård E. Strand

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Da jeg kom til Lier

Da jeg kom til Lier for 25 år siden, lå butikkene på rekke og rad opp gjennom bygda, i Sylling hele tre. Nå er de borte, snart er bare en to - tre landsdekkende kjeder igjen. Da jeg kom til Lier, bodde eieren av bussene i en leilighet over bussgarasjen. Nå eies bussen av et storkonsern som om noen år gjerne kan drives fra utlandet.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Feil og fakta

- Den senere tids debatt og presseomtale vedrørende det planlagte kulturhuset i Lierbyen har brakt til torgs mye feilinformasjon og misforståelser, skriver kultursjef Ingeborg Rivelsrud.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Leder

Noe om tillit og ansvar

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Familien betyr mye

Thomas Sørum rakk å nyte noen få feriedager sammen med familien forrige uke, før FK Haugesund satte i gang fellestreningen igjen.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Kommunen og de frivillige organisasjonene

Møte på Haugestad sist onsdag

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Das Kapital

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Barmhjertighetens dag falt sammen med Kulturminnedagen på By

Vår medisinske kulturarv var mottoet for årets kulturminnedag på Bygdetunet. At dagen falt sammen med barmhjertighetsdagen i kirken, kan være et tegn på at alt i verden ikke er tilfeldig. Nå har medisinere og teologer historisk sett et ulikt utgangspunkt når det gjelder forståelsen av sykdom og lidelse, men begge grupper er i dag enige om at når helsa skranter, er det greit å sette sin lit til medisinene.

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.