Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Leder

Noe om tillit og ansvar



Senioruniversitetet i Lier er en institusjon som fortjener litt mer oppmerksomhet. Jeg har med interesse lest høstlista med foredragsholdere de flittige seniorene på ”universitetet” har greid å trekke til Lier. Sant å si gleder jeg meg litt til å bli gammel nok til å kunne være med på møtene som holdes på Menighetshuset i Lierbyen en tirsdag i måneden.

Nå sist var det Richard Herrmann. Bare navnet vekker gode assosiasjoner til lange stunder ved radioen uten et forstyrrende musikalsk avbrudd. Bak mikrofonen Richard Herrmann, mannen med den uforlignelige reportasjestemmen. Like gjenkjennelig som et vakkert musikkstykke. En språkets komponist. Hos han går rytme og innhold sammen i en harmonisk og spennende enhet. Vi husker reportasjene og kåseriene. De var med på å gi oss en kjærlighet til alt engelsk, og vi følte stolthet over at våre røtter hadde forgreininger til kulturen på dette snodige øyriket sånn i utkanten av Europa.

Senere kjøpte vi bøkene. Først tre med hvite permer. Julegaven i henholdsvis 1967, -70 og -72. Jeg har dem i hylla, ei med plasttrekk. Jeg bruker dem ennå som referansebøker når jeg skal oppdatere meg på engelsk skikk og bruk på godt og vondt. Dette var før lydbøkenes tid. Men vi hørte forfatterens stemme i hodet og leste bøkene som en dirigent leser partituret i garderoben før en stor konsert.

Blant engelsklærerne på min arbeidsplass ble det ikke en gang registrert at Richard Herrmann var i bygda. Og hvem hadde anledning til å gå og høre han i arbeidstida. Og hvilken arbeidsgiver kunne se verdien i at noen av oss skulle bruke tilstedeværelsestida til å høre på Richard Herrmann. Om du likevel hadde forlatt arbeidspulten din et par timer den aktuelle tirsdagen, kunne du risikert å bli trukket i lønn og truet med disiplinære forføyninger.

Lite hadde det nyttet å si at foredraget hadde ladet batteriene dine for en stund, gitt deg inspirasjon og latt deg få tilbake litt entusiasme som så sårt trengs blant mange lærere i dagens skole. Det ser ut til at du ikke skal delta i noe du selv mener kan være deg til nytte i arbeidet. Det kan virke som om lærere med lang erfaring fra klasserommet ikke skal få uttale seg om hva som kan ha en heldig pedagogisk virkning.

Ikke for det. I løpet av de sist årene har vi vært utsatt for mange slags foredragsholdere eller rettere sagt motivatorer, som forteller hvordan vi skal bli entusiastiske arbeidstakere. Men jeg mistenker dem først og fremst for å være ute etter å tjene gode penger på at vi skal bli lojale medarbeidere, en del av nettverket der arbeidsgiver sitter i midten og trekker i trådene. For min erfaring er at disse tidens menn og kvinner utenfra ikke kommer som et krav fra grasrota. I fjor brukte vi en hel dag på en foredragsholder fylt av flat og søtladen hverdagsfilosofi. Han kunne fortelle meg at jeg var en snurper. I denne sammenhengen synonymt med sutrer. Det viste han ved fakter og grimaser som absolutt var en standup-komiker verdig. Jeg vurderte han da også som en slik, både når det gjaldt form og innhold.

Så har vi hatt Ingebrikt  Steen Jensen på besøk. Det eneste jeg husker er hvor forundret jeg som lærer var over at Jensen kunne tjene så mye så raskt på å formidle noe jeg i hvert fall anså som tvilsom pedagogikk. Og det til en forsamling som nikket og applauderte, lo av vitsene og til slutt gikk fra "coole" Jensen uten å ha ytret en eneste motforestilling. Det var nesten som i en ungdomsskoleklasse dagen før karakteroppgjøret. Men slikt gjør en mistenksom. Forklaringen til entusiasmen fins vel i at det er lite karrieredrivende å sette spørsmålstegn ved det vi får tredd nedover hodene våre.

Så er det de interaktive kursene der vi selv skal skrive på lapper hva vi er gode til. Delta i rollespill med skrudde problemstillinger der det som skal gjenspeile virkeligheten blir absurd og flaut. Hvor nyttig er det at  lærere som har undervist mer enn en mannsalder i ungdomsskolen blir  jaget rundt i rommet med en papptallerken på ryggen? Meningen er at den skal fylles med positive meldinger fra kollegaer.

Det er på tide at det som i eventyret til H. C. Andersen kommer inn et sannhetens ord fra en gutt på sidelinja. Disse ekspertkommunikatorene skal selge oss en livsholdning. Vi skal inspireres til å tenke nytt og visjonært. Sammen skal vi meisle ut visjonen som så stolt kan henges i nærheten av skolens inngangsparti.

Ingen skal være i tvil om hvilke mål vi arbeider mot. Hver gang vi sitter sammen for å prøve å huske visjonen, lage ny eller forandre den, må jeg nærmest ufrivillig tenke på: ”Arbeit macht Frei”, ordene kommandant Rudolf Höss lot plassere over inngangen til Auschwitz. Aldri har vel ords manglende evne til å uttrykke en sannhet kommet bedre fram.

Richard Herrmann refererte fra et land med lange demokratiske tradisjoner helt tilbake til Magna Charta på 1200- tallet. Et solid fundament for utvikling av mangfold og egenart. Derfor kom han med historier om folk som gjerne stod litt på siden, og som var litt motstrøms. Men som nettopp derfor var kittet i en samfunnsstruktur der mindretallet lykkeligvis var en naturlig del av helheten.


Flere saker fra arkivet

Gamle konkurrenter

TV Drammens Richard Jensen møtte en tidligere kjenning fra skiløypa under Kanada rundt ---

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Liunggjengen

Liunggjengen med flott vårkonsert. Den beste noensinne, var det mange som sa

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

”No Man is an Island”

Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Kong Carl kommer til Lierbyen

Antakelig er det lang erfaring som har gjort at Carl I. Hagen bedre enn alle andre politikere er i stand til å treffe vanlige folk hjemme

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Grønne Lier

- der orkideer dør

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Mangfoldsåret på Bygdetunet

Søndag åpner Bygdetunet grinda for sommerens utstillng som skal sette søkelyset på det kulturelle mangfoldet i bygda

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Kulturhus nå

Lier trenger et kulturhus. Rådmannen har satt et slikt hus på agendaen. Men arbeidet med et kulturhus har alt vært i gang i to år. Kan vi stoppe nå?

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Lier trenger en ny visjon.

Den grønne fargen signaliser så mangt. Jeg har fulgt og deltatt i nok debatter der visjonen blir trukket opp som trumfkort for det aller meste. Spørsmålet er om visjonen virker som en visjon bør virke.

Leder

Den kulturelle skolesekken

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Merkevaren musikk

Onsdag og torsdag setter niendeklassingene på Lierbyen skole opp musikalen "Drømmen" i skolens gymsal

Ubudne gjester i Sylling

For andre år på rad inviterte Hennummusikken seg selv til fellesøvelse med Sylling sangkor i aulaen på Sylling skole

Kommunen og de frivillige organisasjonene

Møte på Haugestad sist onsdag

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.