Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: f81565eac79190ac84a7f2ccabddf111

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Nippon karateklubb er tilknyttet Norges Kampsportforbund, og holder til på Aronsløkka skole i Drammen. Siden det ikke er så mange som vet hva sporten handler om, så er det storveies for elever at klubbene promoterer seg ved å blant annet ta kroppsøvingstimer.

Elevene gav tydelig uttrykk for at de syntes karate virket spennende, selv om gloser som ”hardt” og ”vondt” haglet under uttøyning etter oppvarmingen. Instruktøren, Hans Jørgen Rey, presiserte at en tøyelig og bøyelig kropp er noe som kommer etter hvert som man trener, og er ingen forutsetning for å begynne med karate.I starten var de fleste litt reservert, men innsatsen økte etter hvert som de ble litt varme i trøya.

Selv om det ikke var tid til å introdusere karate i bred forstand, så fikk elevene et innblikk i grunnleggende elementer som beinstillinger, blokkeringer, slag, spark og balanseøvelser. For noen var det nok litt lite motiverende å sparke og slå ut i løse lufta, men det hele ble mye mer interessant når det ble temaskifte fra grunnleggende teknikker til selvforsvar. Da lyste forståelsen av at karate er en nyttig og meningsfull idrett.  Det gikk også opp for flere at treningen er variert, og at man trener kroppen mer jevnt enn ved idrett der det er en ball i bildet.

En ting som et par elever ytret seg om i etterkant av timen, var at de ikke forestilte seg at det var så mange detaljer i hvert slag og spark. Dermed kom kanskje behovet for disiplin og konsentrasjon til syne for de fleste. Hver eneste karatetrening blir innledet med meditasjon for å fokusere mest mulig på karate, og den blir også avsluttet med meditasjon for at man skal tømme hodet for tanker og ta til seg det man nettopp har erfart/lært. Derfor er  kanskje karate tingen for mange, for det kan ikke stikkes under en stol at det blir snakket om mangel på disiplin og konsentrasjon i ethvert medium der skolen er et debattema.


At karate er en variert idrett ble bekreftet ved balanseøvelsen elevene fikk prøve seg på. Hele øvelsen bestod av at elevene skulle foreta forlengs rulle(også kalt ”stupe kråke…”), og så for deretter å hoppe fra side til side over en lav benk mens man samtidig skulle bevege seg forover. Dette var for veldig mange ganske så uvant, og der var noen som ikke klarte å holde ”åååå”- et tilbake.

Selv om karate i skolen kan virke litt underlig, og for noen kanskje paradoksalt, så virket lærerne ved skolen positive. Gymlæreren som egentlig hadde klassen siste timen, Trond Mork, syntes det var veldig positivt å få nye impulser inn i kroppsøvingsfaget.  -Det er vanskelig for skolens lærere å kunne representere alle idretter, og derfor er det veldig interessant at det kommer instruktører fra andre miljøer enn det elevene tradisjonelt sett er vant til.


Øvelse i selvforsvar.

Under avsluttende sekvens, som var mer uttøyning av sener og muskler elevene i stor grad ikke er vant til å tøye ellers, fortalte Rey litt mer om hva sporten handler om. Det er nemlig ikke bare treninger som er opplegget dersom man hiver seg på i Nippon, men også stevner og samlinger der det blir konkurrert i form av kamper(kumite) og perfeksjonerte mønsterbevegelser(kata) med slag, spark og blokkeringer. I tillegg får klubben besøk av internasjonalt anerkjente instruktører som bidrar med verdifull kunnskap og erfaring, og det kan i aller høyeste grad være spennende i seg selv.

Selv om flere av elevene allerede er medlem av idrettsforeninger der annen idrett blir bedrevet, så var det mange som syntes at karate virket spennende, og som kjente seg inspirert til å ville prøve seg litt mer inngående. Selv om andre kanskje var litt mer reserverte, så var der bred enighet om en ting: Ja takk til flere slike gymtimer!

For de som er interessert, voksen som barn, så starter nybegynnertreninger i slutten av januar. Rey sa avslutningsvis at det er en rimelig sport å holde på med, og det blir fokusert sterkt på at der skal være et positivt miljø, med respekt for individuelle forskjeller, som alle skal kunne finne sin plass i. I tillegg er det fullstendig fritt for kakelotteri og flaskeinnsamlinger…

Nippon karateklubb vil med det ønske velkommen innom, og oppmoder mennesker i alle aldre og fra alle miljøer til å se på karate med åpne øyne. Karate utvikler enkeltindivider fysisk og mentalt ut fra individuelle forutsetninger, og det er jo noe som kan hjelpe oss fram i en ellers så hektisk hverdag.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 13. februar 2006 16:20: yasmin
heii heii
jeg var vist me i den gym timen men du ser meg nesten ikke da....
jeg er yasmin hun lille rampete jenta på skola....;)
skulle bare si at klassen ser sprø ut men men;)
elsker alle folka i klassen mi
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode