Lærer selvforsvar
- Men i tillegg får vi trent koordinasjon, balanse og smidighet, sier Stine Ludvigsen og Vebjørn Enersen på Idrettslinja ved St Hallvard Videregående, der klassen har et åtteukers kurs i judo i høst.
- Og ikke glem tyngdeoverføring og romorientering, sier lærer Erik Bjørnstad til håndballpiller Stine og Vebjørn som trives best i slalåmløypa.
Verken Stine eller Vebjørn har vært i dramatisk situasjoner som overfall, blind vold og lignende, men begge var enige om at det var viktig å lære judoteknikken med tanke på hva som kan skje.
Lærer Erik Bjørnstad (skimtes tv) ved Idrettslinja har sørget for å engasjere judoinstruktør Haakon Hallingstad (tv på bildet ovenfor)) for kurset som totalt teller 16 timer.
Hallingstad har i flere år tidligere hatt judo selvforsvarskurs på St. Hallvard Videregående skole og på andre videregående skoler i distriktet.
Han er også instruktør på Idrettskolen ved Øren skole i Drammen, Idrettskolen i Konnerudhallen, instruktør i Drammen Judo Club.
Han har også vært internasjonal dommer, men la opp i 1998.
Som bildene viser var det god stemning blant elevene da dobbeltimen ble avviklet i St Hallvardhallen, men klassen ved Idrettslinja var lydhøre og konsentrerte.
- Judo er egnet som selvforsvar hvis du blir angrepet og en griper tak i deg, poengterte Hallingstad. Han gjennomgikk flere effektive judoteknikker man kan benyttes i selvforsvarssammenheng. - Man kan benytte holdegrep, armbend, halslås, holdegrep eller kastteknikker, eller en kombinasjon av dette, forklarte han
.
- Mye av opplæringen går ut på hva man kan gjøre for å unngå å komme i en voldelig situasjon eller havne i voldsofferstatistikken. Vi snakker mye om hvor det er risiko og sannsynlighet for å havne i en kinkig situasjon hvor man blir truet eller angrepet, understreker han overfor Liernett.
- En viktig del i opplæringen er den teoretiske delen der vi snakker sammen om hva vi kan gjøre for å unngå å havne i voldsofferstatistikken.
Kursinnholdet
- Vi snakker om betydningen av å være mentalt og fysisk forberedt hvis noe skulle oppstå. Å være i god fysisk form er forebyggende i seg selv.
I den praktiske delen gjennomfører vi øvelser, teknikker og trener på situasjoner som forsvar mot fastholding, grep i krage, tak rundt halsen. Vi snakker og trener en del om hva jentene kan gjøre hvis de blir utsatt for voldtektsforsøk, sier han.
- Vi trener teknikker med henblikk på selvforsvar med fokus på effektive teknikker som i seg selv ikke er farlige annet enn at det kan gå hardt utover angriperen stolthet og selvfølelse! Men det er klart et det fort kan oppstå skader på overgriper hvis han angriper en som behersker selvforsvar. Selv om en teknikken ikke i seg selv er farlig, kan det jo dessverre oppstå sekundærskader i form av at angriperen mister balansen og skader vitale deler i møtet med bakken. I opplæringen blir det sterk vektlagt at man skal tenke gjennom konsekvensen av sine handlinger, som i ytterste konsekvens kan skade angriperen for livet.
Når vi trener judo og selvforsvar legger vi stor vekt på risikoen for å skade motstanderen og hva vi kan gjøre for å unngå dette.
Å lære seg effektivt selvforsvar er et årelang "studium". Jeg forfekter det syn at kanskje det beste selvforsvar er å ikke være tilstede? avslutter den engasjerte kursholderen.