- Mine hjertebarn
Slik karakteriserte Ellen Anita Anderson sine funksjonshemmede deltakere i Stoppen Turn i møte med 3. klasse ved Idrettslinja ved St Hallvard Videregående skole i forbindelse med tildeling av overskuddet fra årets St Hallvardleker.
- Det er ikke mange idrettsaktiviteter for denne gruppen, så jeg føler virkelig for denne gruppen, sa hun. - Tranby Turn og Drammen Turn kan ta seg av de funksjonsfriske talentene, mens vi kan gi et ukentlig tilbud til fysisk og psykisk utviklingshemmede barn og ungdom. Gruppen på cirka 15 møtes hver tirsdag. Sjekken på 10 000 kroner kommer godt med. - Vi trenger utstyr som, for eksempel, store baller for trening av balanse og styrke, sa Ellen Anita Anderson.
- Tilbudet må tilpasses individuelt, understreket lederen, som har hjelp av en datter til instruksjonen. Datteren jobber som personlig assistent ved en institusjon i Lier.
- Du blir rik på opplevelser. Det er verdier for livet å jobbe med denne typen barn og ungdom, sa Anderson som fikk god respons fra interesserte elever som kan tenke seg å komme for å bidra med instruksjon.
Stoppen Turn har ikke noen definert aldersgruppe og tar i mot både barn og voksen ungdom. – Og vi er åpne for å ta i mot deltakere fra nabokommuner, fordi det nærmeste tilsvarende tilbudet er på Hokksund, fortalte hun.
- Det er veldig hyggelig at det er en lokal forening som mottar støtte, sa klassens kontaktlærer Erik Bjørnstad, som selv er kjent for flere tiårs innsats som idrettsinstruktør i forskjellig idretter på fritida.
St Hallvardlekene
- Under St Hallvardlekene har vi loddsalg og kiosksalg. Hvert år går overskuddet fra dagen til et formål 3. kl på Idrett velger, forteller Helene Lien Mjøsund, leder for St. Hallvardlekene.
Det er 22. gangen St. Hallvardekene ble holdt. Med over 260 påmeldte deltakere ble dette rekord for antall deltakere. Dette er grunnen til at St. Hallvardlekene er Buskeruds største arrangement for psykisk- og fysisk funksjonshemmede. Hallen var full av aktive fysisk og psykisk utviklingshemmede, alle deltakerne ble delt inn i grupper, der hver gruppe hadde sin egen farge på t-skjorta, noe som gjorde hallen fargerik. Det er 3. idrett som er hovedarrangør for lekene, og med god hjelp fra 1. og 2. klasse på dagen ble det et kjempefint og feilfritt arrangement som gikk feilfritt.
Aktivitetene var mange og forskjellige. Deltakerne kunne oppleve alt fra hoppeslott, hinderløype, stafett, sanserom, tegnebord, musikk og rytmerom og favoritten; svampkast. Her får deltakerne muligheten til å kaste svamper full av vann på noen av de som går i 1. idrett. Alle deltakerne reiste fornøyde hjem med en medalje rundt halsen, da lekene var ferdige. 3. klasse idrett stod for arrangementet, med god hjelp fra 1. og 2.klasse Idrett. Det er blitt jobbet over tre måneder med å planlegge lekene.
Elevene på Idrettslinja på St Hallvard hadde mange spørsmål til den engasjerte lederen i Stoppen Turn. Kanskje fik hun vervet noen flere assistenter.