Leter etter hjerterom
Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.
Samtidig er det 160 ungdommer fra over 30 forskjellige land som er minst like spente på å komme til Norge. Over 100 av disse har allerede fått en vertsfamilie de gleder seg til å møte, mens de resterende 60 fortsatt biter negler og venter på godt nytt fra Norge.
Årets utvekslingselever lander i Norge den 20. august. De kommer til Norge som deltakere på utvekslingsprogrammet til den ideelle utvekslingsorganisasjonen AFS (American Field Service). Generalsekretær i AFS, Kristin Heinrich, mener AFS tilbyr ungdommene en unik opplevelse. - Utvekslingselevene får norsk kultur og språk under huden ved å leve hos norske familier og gå på norsk skole.
- Lite gjestfrie i Norge?
Det er nesten dobbelt så mange som reiser fra Norge på utveksling enn hva det er som kommer til landet. Dermed skulle man tro at det er enkelt å finne vertsfamilier til de som kommer, men slik forholder det seg imidlertid ikke, fortsetter Heinrich. – Trass i at det er mange som blir vertsfamilier år etter år, og vi får overveldende positive tilbakemeldinger fra familiene, er det i år utfordrende å finne hjem til alle som ønsker seg til Norge.
- Nå er det en drøy måned til ungdommene lander i Norge. Vi hadde håpet å kunne sende gladmeldingen med informasjon om vertsfamilie til nær alle de 160 på dette tidspunktet, men nå er det mange som dessverre må smøre seg med tålmodighet enda en stund. Det er leit at vi i rike Norge ikke skal kunne huse halvparten så mange ungdommer som vi sender ut.
- Det finnes ingen typisk vertsfamilie
- Det er viktig å presisere at nær sagt alle kan bli vertsfamilie, understreker Heinrich. – Som vertsfamilie skal man inkludere en ungdom som et nytt familiemedlem. Familien stiller med kost og losji – og viktigst av alt – åpenhet og omtanke. Flere krav finnes ikke.
- En vertsfamilie behøver ikke være en kjernefamilie sier generalsekretæren. - Den kan bestå av én eller to voksne, med små, store, voksne eller ingen barn. AFSeren skal være et vanlig familiemedlem som deltar i familielivet på lik linje med resten av familien. Utvekslingselevene som kommer er veldig forskjellige, så vi trenger mange forskjellig typer familier for å sikre god ”match”. Det er påfallende hvor ofte ”utradisjonelle” familier skiller seg ut med særlig heldige opplevelser med sine ”utvekslingsbarn.
Språk er noe mange familier er usikre på, men det er det ingen grunn til, sier Heinrich. Ungdommen skal lære seg norsk, og jo mindre familien snakker engelsk jo bedre er det. Det er klart det kan oppstå litt misforståelser i starten, men ingenting som varme smil og god vilje ikke kan hamle opp med, avslutter hun.
Til slutt er oppfordringen klar: nordmenn bør gripe sjansen og åpne hjem og hjerter for et nytt familiemedlem!
AFS Norge Internasjonal Utveksling søker nå nye vertsfamilier og ber interesserte ta kontakt
på telefon 22 31 79 00,
e-post; info@afs.no eller
se nettsidene; www.afs.no for informasjon.