Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 6d2d5939c7b43e311cde58fcda4c0e11

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Vi har nettopp passert 3. søndag i advent. Bygd og by har vært farget av den kommende julefeiringen i lang tid. Glitter og stas har lenge vært tilgjengelig. Og butikkene har formidlet juletoner til glede for et stort publikum i mange uker. Julemarsipanen har lagt i butikkhyllene siden tidlig i høst. Et stort antall julekonserter har allerede vært fremført og flere blir det etter hvert som julen nærmer seg. Store deler av befolkningen har forventninger til den kommende feiringen. Den kristne julen har vært feiret like tilbake til Jesu fødsel for ca. 2 000 år siden. Men feiringen har forandret seg gjennom tidene både her i Norge og andre steder på kloden. Fokuset er likevel Jesusbarnet som ble født i Betlehemskrybben i en stall, fordi det ikke var plass i herberget! Glitter og stas skriver seg fra stråleglansen som omsluttet barnet like fra fødselen. Opp gjennom tidene har pynt og tradisjoner endret karakter i pakt med at velstand og samfunnsgodene har økt i samfunnet vårt.

De siste selgerne som kommer inn på banen juletradisjonene våre er juletreselgerne. De setter opp sine juletre litt ute i adventstiden, for juletrær selges som ferskvare. Det er et poeng at juletreet ikke tørker ut før julen er over! Over alt selges det juletre. Mennesker fra alle jordens kanter opptrer som juletreselgere i Norge i dag! Det er veldig bra at juletresalget har blitt arbeidsplasser selv i en kort stund, for mennesker som er på vei inn på arbeidsmarkedet. Salget før jul bringer mennesker sammen og selgere fra fjerne himmelstrøk får lov å skape glede i mange hjerter. Et flott tre, god pris og en hyggelig juletreselger er adventstidens glade møte på vei til julens største gledesfest.

Jeg kjøper ofte juletreet vårt i god tid før de store køene starter opp. Det er fint med dagslys og litt god tid når en skal velge årets juletre. Årets juletre innkjøp hos oss for noen fa dager side. Jeg fikk god hjelp av en hyggelig selger som jeg ikke har sett på dette salgsstedet tidligere. Etter en rundgang mellom flott plasserte tre finner vi et som vi bestemmer oss for. Vi drar det frem til selgeren og får vite prisen før han stapper treet i nettet, klart for avgang. Som alle nordmenn spør jeg selgeren hvor treet kommer fra. Det kommer kjapt et svar fra selgere: Irak. Er treet fra Irak? Går det gjennom hodet mitt. Hvordan vil et tre som har vokst i Irak oppføre seg i en varm og tørr norsk stue, farer gjennom mitt hode. Selgeren får de avtalte kroner og takker med et stort smil. Jeg forsøker meg en gang til. Er det du som er fra Irak? Jeg forstår at mannen må ha misforstått mitt spørsmål. Da kommer det kjapt fra den samme selgeren. ”Fra Irak nesten Kristina”. Jeg nikker og takker for treet og praten!

Jeg ble gående å fundere på hva som styrte svaret fra juletreselgeren! Utpå ettermiddagen falt brikkene på plass i mitt hode. Selgeren ville nok fortelle meg at han var fra Irak og at han var nesten kristen! Han tumlet nok med spørsmålet om hvordan en som er muslim kan selge juletre til den kristne julefesten!

Det har opp gjennom tidene vært mange friske diskusjoner i land vårt om juletreets plass i julefeiringen. Det har ikke alltid vært enighet i befolkningen om bruk av juletre er en riktig måte å uttrykke gleder over julens mysterium. Dette avspeiles på forskjellige måter og for en tid tilbake møttes to læstadianske handelsmenn på torget i en av Norges nordligste byer. Herr Juliussen er innehaver av stedets lokale landhandel. Og herr Berteussen har laget seg til med årets sesong for juletresalg. Handelsmannen Juliussen var strekt imot bruk av juletre. I det han skal forlate stedet sender han er ”verbal skvose” til sin kollega Berteussen som selger juletre. ” Jeg ser at du står her og sælg djævelsen” hvorpå det kommer sporenstreks i retur fra Berteussen ”- ”og du pynter han!!”

God Jul og velsignet høytid.

Brynhild Heitmann

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode