Polsk julefeiring
Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---
Uten polske gjestearbeidere ville landbruksnæringa i Lier fått store problemer. I de senere åra har polakker med annen yrkesbakgrunn flyttet til Norge permanent. Mange av dem går på norskkurs i Lier. En av de unge, som har flyttet til Lier sammen med familien, er Karol Mikzuta (18)
Her forteller han om den polske julefeiringen:
- Jeg kommer fra Nord-øst Polen nær byen Gdansk. Jeg kom til Norge for tre måneder siden. Nå går jeg på norskkurs i Lierbyen. Jeg bor sammen med familien i Fossveien i Lier.
Alle menneskene skal forberede seg til julen. De rydder husa sine, dekorerer husa ute, henger opp glass og lys rundt husa. Hele familien pynter juletreet. De henger opp mye julepynt. Folk kjøper gaver og handler i butikken.
Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften. Cirka klokka 17 på julekvelden, møtes hele familien, foreldre, barn, onkel, tante og besteforeldre sammen. Først deler de alterbrødet, så ønsker de hverandre god jul. Så spiser de julemat, for eksempel: fisk som sild, karpe og laks, salater, rødbetesuppe, piroger, kål med sopp
og mange forskjellige kaker. Det drikkes vann, juice, te eller kaffe. Det er en festlig atmosfære.
Senere på julaften kommer julemannen og gir gaver til
snille barn. Klokka 12 på natta går folk i kirken, til en spesiell messe som
heter midnattsmesse. I kirken står det juletrær og de er veldig fine.
Julehøytiden fortsetter i to dager til. Folk besøker hverandre, går
turer, prøver å være litt aktive på disse fridagene. Etter polsk tradisjon synger man julesanger som "Bóg sie rodzi", "Wsród nocnej ciszy", "Dzisiaj w Betlejem".
Jeg reiser til Polen til jul, og jeg kommer tilbake på nyåret.