Fjerde julebrev fra Malaga
Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.
Det er blitt 2. juledag og både for nordmenn og spanjoler er de høytideligste delene av julefeiringen nå tilbakelagt. Vi kan se tilbake på en rekke arrangementer som har gjort denne julen til en velkjent og samtidig av og til uvant opplevelse.
Barn og ungdommer hadde en sentral plass i julegudstjenesten
Julegudstjenestene på julaften trakk to fulle hus, og det sier ikke lite, for det er plass til mange i den norske sjømannskirken. Juleevangeliet ble fremført av barn og ungdommer i form av et tablå. Kjente norske julesanger ble fremført av en dyktig organist, og sangen runget i kirken.
Barn og voksne gikk rundt juletreet i El Campanarios patio
Før julemiddagen var det gang rundt juletreet ute i kirkens steinlagte patio, der palmer og gammel arkitektur forsterker inntrykket av å være langt hjemmefra.
Spansk julefeiring er annerledes
De fleste kristne venter til julenatten med å feire jul, men for spanjolene har julaften har fått større betydning i julefeiringen. Feiringen er ikke ulik vår egen, med gaver, nisser og juletrær, selv om mange holder på skikken med at julegavene først deles ut på trettende dag. Maten varierer selvfølgelig fra familie til familie. Før i tiden var det vanlig med en kjøttrett, men i nyere tid er skalldyr blitt mer vanlig. Ingen jul i Spania uten kjempereker, hevder mange.
Mot midnatt går de religiøse til kirkene for å overvære Misa de Gallo og feire at Jesusbarnet ble født. Yngre spanjoler, som ikke alltid er fullt så religiøse, tar seg i stedet en tur på byen og bestiller en julemeny på en av de mange restaurantene. I mer typiske turistområdene har man mulighet til å prøve julemat fra andre land. Det er blant annet mange tyske og engelske restauranter, som serverer tradisjonell julemat.
Første juledag
Nordmenn blir spesielt kristne i julen, og særlig på julaften. Til gudstjenesten på 1. juledag er det derimot ikke like lett å fylle kirkene. Det er synd, for høytidsgudstjenesten i sjømannskirken første juledag var også en opplevelse.
Etter julematen passer det bra med en spasertur på stranden
For spanjolene er første juledag kanskje familiedagen over alle familiedager i Spania, som i resten av den kristne verden, skriver Spaniaposten. Da er det duket for stor familielunsj. Det serveres gjerne kjøtt, for mange er det "pattegris" eller sjømat som gjelder, men det er ingen faste tradisjoner for hva man skal spise. Ettermiddagen går som regel med til å slappe av og hygge seg hjemme.
Populært kåseri om pilegrimsvandring
I sjømannskirken El Campanario første juledag fortalte Rose Zavodny fra Lier om pilegrimsvandring og hadde en lydhør forsamling som fulgte nøye med i kpåseriet hennes om vandring fra Pyreneene til Santiago de Compostela. Fra El Campanario skal hun videre til nyttårsfeiring i Santiago, men først tilbringer hun noen dager i den sjarmerende hvite fjellandsbyen Mijas.
Rose Zavodny ved et av Helge Bøes malerier i sjømannskirken. Dette bildet har tittelen "Ro".
Fra Mijas er det fin utsikt over solkysten og Middelhavet
Byen Mijas, som ligger i over 400 meters høyde med praktfull utsikt over havet, er en av Andalusias berømte hvite byer. Byen er en stor turistattraksjon. Ved klart vær kan man se Gibraltar, kysten av Afrika og Atlasfjellene nord i Marokko.
2. juledag på McDonald’s
For ikke helt å glemme hjemlige matvaner, stakk vi innom McDonalds. Det var i kjøligste laget inne, så vi inntok heller hamburgeren ved et av bordene ute.
Fortsettelse følger i neste julebrev.