Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Det er blitt  2. juledag og både for nordmenn og spanjoler er de høytideligste delene av julefeiringen nå tilbakelagt. Vi kan se tilbake på en rekke arrangementer som har gjort denne julen til en velkjent og samtidig av og til uvant opplevelse.

Barn og ungdommer hadde en sentral plass i julegudstjenesten

Julegudstjenestene på julaften trakk to fulle hus, og det sier ikke lite, for det er plass til mange i den norske sjømannskirken. Juleevangeliet ble fremført av barn og ungdommer i form av et tablå. Kjente norske julesanger ble fremført av en dyktig organist, og sangen runget i kirken.

Barn og voksne gikk rundt juletreet i El Campanarios patio

Før julemiddagen var det gang rundt juletreet ute i kirkens steinlagte patio, der palmer og gammel arkitektur forsterker inntrykket av å være langt hjemmefra.

Spansk julefeiring er annerledes

De fleste kristne venter til julenatten med å feire jul, men for spanjolene har julaften har fått større betydning i julefeiringen. Feiringen er ikke ulik vår egen, med gaver, nisser og juletrær, selv om mange holder på skikken med at julegavene først deles ut på trettende dag. Maten varierer selvfølgelig fra familie til familie. Før i tiden var det vanlig med en kjøttrett, men i nyere tid er skalldyr blitt mer vanlig. Ingen jul i Spania uten kjempereker, hevder mange.

Mot midnatt går de religiøse til kirkene for å overvære Misa de Gallo og feire at Jesusbarnet ble født. Yngre spanjoler, som ikke alltid er fullt så religiøse, tar seg i stedet en tur på byen og bestiller en julemeny på en av de mange restaurantene.  I mer typiske turistområdene har man  mulighet til å prøve julemat fra andre land. Det er blant annet mange tyske og engelske restauranter, som serverer tradisjonell julemat.

Første juledag

Nordmenn blir spesielt kristne i julen, og særlig på julaften. Til gudstjenesten på 1. juledag er det derimot ikke like lett å fylle kirkene. Det er synd, for høytidsgudstjenesten i sjømannskirken første juledag var også en opplevelse.

Etter julematen passer det bra med en spasertur på stranden

For spanjolene er første juledag kanskje familiedagen over alle familiedager i Spania, som i resten av den kristne verden, skriver Spaniaposten. Da er det duket for stor familielunsj. Det serveres gjerne kjøtt, for mange er det "pattegris" eller sjømat som gjelder, men det er ingen faste tradisjoner for hva man skal spise. Ettermiddagen går som regel med til å slappe av og hygge seg hjemme.

Populært kåseri om pilegrimsvandring

I sjømannskirken El Campanario første juledag fortalte Rose Zavodny fra Lier om pilegrimsvandring og hadde en lydhør forsamling som fulgte nøye med i kpåseriet hennes om vandring fra Pyreneene til Santiago de Compostela. Fra El Campanario skal hun videre til nyttårsfeiring i Santiago, men først tilbringer hun noen dager i den sjarmerende hvite fjellandsbyen Mijas.

 

Rose Zavodny ved et av Helge Bøes malerier i sjømannskirken. Dette bildet har tittelen "Ro".

Fra Mijas er det fin utsikt over solkysten og Middelhavet

Byen Mijas, som ligger i over 400 meters høyde med praktfull utsikt over havet, er en av Andalusias berømte hvite byer. Byen er en stor turistattraksjon. Ved klart vær kan man se Gibraltar, kysten av Afrika og Atlasfjellene nord i Marokko.

2. juledag på McDonald’s
For ikke helt å glemme hjemlige matvaner, stakk vi innom McDonalds. Det var i kjøligste laget inne, så vi inntok heller hamburgeren ved et av bordene ute. 

Fortsettelse følger i neste julebrev.

Jul Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Trives på solkysten

På onsdager drar gjerne Siri Øvereng Juliebø (22) fra Lier og Grete Linn Tømmerberg (22) fra Meløy innom Ung på Solkysten-kafeen i Fuengirola .

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

I kirken i jula?

Kirkene blir ikke alltid like mye besøkt, men på julaften er det som regel fulle kirker. Her gir vi deg oversikten over kirkene i Lier denne jula.

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Sjåstad handel oppe 2. juledag

Glemt noe mat til 2 juledag? Ikke fortvil 2. juledag holder Sjåstad Handel åpent

Kommer Øverskauen-nissen snart

Det var juletrefest på Øverskauen samfunnshus 3 juledag, og barna ventet spent på nissen

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Susan Legg nådde målet

Husker du Susan Legg fra New Zealand? Hun gikk fra Trondheim i august i fjor og passerte Lier i oktober. Nå har hun nådd Santiago. Turen tok 424 dager!

Sjåstad Handel åpent 2. juledag

Ikke fortvil, 2. juledag holder Sjåstad Handel åpent

Juletid er kirketid

Skal du i kirken i jula? Her finner du en enkel oversikt

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Pilgrimsutstilling i biblioteket

Pilgrimsveien mellom Tønsberg og Trondheim går gjennom Lier.

Juletradisjon

1. juledag holdes en tradisjon ved like da de unge rockerne i Shoot the Breeze varmer opp for Dirty Deeds på Mjøndalen Gjestgiveri.

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Med Hennummusikken på høsttur til Spania

Kvelden i forvegen hadde Juel Fuglerud begynt å pakke tunge instrumenter inn i bussens bagasjeplass og allerede rett etter kl. 7.00 satte han kursen for Fagerliåsen der han tok med seg de første passasjerene; Anne Britt Grimsrud med familie.Bussen holdt ruta overmåte godt

Går til Santiago i Spania, overnatter i Lier

Susan Legg fra New Zealand er på pilegrimsvandring fra Trondheim til Spania. Etter en natt i pilegrimsherberget fortsatte hun vandringen mot det fjerne målet.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Nå tennes tusen juletrelys

I løpet av de kommende dagene tennes lysene på minst ti juletrær rundt omkring i Lier.

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor.

Juletid

- Urbane innslag var fraværende under adventstiden i det gamle Lier, skriver Truls Hallingstad i sin petit denne uka --

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Liung flyr innenriksruter i Afghanistan

Oddvar Grøstad, her fotografert under kirkeskipet som svever under taket i Dubais norske sjømannskirke, svever selv vanligvis mellom skyhøye fjell i Afghanistan.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Hva spiser du på julaften?

Er virkelig Lier ei ribbe-bygd?

Verdig markering

Dårlig værmelding og mørke skyer la ingen demper på fremmøtet til pilgrimsvandringen på Hallvardsdagen på lørdag.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

I kirken i jula?

Her er oversikten over hva som skjer når og hvor

Skjærtorsdag i Gullaug kirke

De rundt 30 som var med på gudstjenesten i Gullaug kirke i dag, fikk en fin opplevelse.

Diagonalgang og fiskebein

Isis Caliò fra São Paulo i Brasil og Paulo Filipi fra Lisboa i Portugal, valgte å trene på parkeringsplassen i Kanada 2. juledag –

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Sjåbagos og julegrantenning på Meren

Sjåbagos sang så tårene rant på flere som var på Sanitetshuset lørdag

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Sankt Hallvard ble drammenser

Hallvard fra Huseby ble drammenser da Drammen markerte sine første 200 år med stor og påkostet festivitas i løpet av helgen.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Eiksetraområdet best

Liungen Gjermund Sørstad og sønnen Haakon var blant de mange skiløperne som fant gode skiforhold på årets siste dag.

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Stor oppslutning om Kulturminnedagen

Uværsskyene trakk seg til side og søndagen ble en varm solskinnsdag. Det var bare en av årsakene til at årets kulturminnedag på Lier bygdetun ble svært godt besøkt.

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Vera Henriksen fra Lier med ny CD i Spania

Arne Bjørndal fra ”Det Norske Magasinet” på Costa del Sol har intervjuet Vera Henriksen, som nettopp har spilt inn sin første CD.

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang

Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Kanefart

Erik Holmin og hans stab har hatt oppdrag også i juleferien. Kanefart er fortsatt populært og en fin attraksjon øverst i Lier-bygda.

Æret lysets helgen

"Sancta Lucia" lød det i mange barnehager og skoler i dag tidlig i Lier, her representert med 3. klasse ved Hegg skole

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Liers gjemte perle

I flotte landlige omgivelser i grønne Lier ligger en gård, Renskaug Vertsgård.

- En suksess ved fjorden

Vestre Sylling og Øverskogen JFF var fornøyd med både været og oppmøtet da de feiret sine 75 år lørdag ettermiddag og kveld

Knask eller knep?

Det ble en del søtsaker å kose seg med utover lørdagskvelden for denne kvartetten i Sylling --

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

Nyttårshåp i et nytt land

Raketter til en verdi av millioner av kroner forsvinner opp i den mørke natten i kveld. Trass i vår rikdom er kanskje gleden kunstig og et overfladisk fenomen hos mange nordmenn.

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Fortsatt glatte veier

Det oppfordes spesielt til å kjøre forsiktig i svingene på de forholdsvis smale veiene i Lier.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Frogner Kirkekor inviterer

Fulle kirker ventes julaften, og Frogner kirkekor innleder med sin tradisjonelle Førjulskonsert Lillejulaften i bygdas eldste kirke, Frogner kirke.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Gruset og bar vei

- Vi måtte åpne før klokka 12 i dag, fordi det allerede var mange skiløpere her, forteller Turid Avdal på Eiksetra.

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling

Vafler med jazz - eller omvendt i Sylling Av Thorvald Lerberg At det kan bli penger av musikk er like kjent som det faktum at penger kan brukes på mange måter. I de 14 årene Magnolia Jazzband har hatt sensommerkonserter i Sylling, har overskuddet vært bra.

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---