Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

For ei tid sida var jeg på kino i Asker. Ikke langt fra meg i salen satt et snes ungdommer. De fleste hadde beina over stolryggen foran seg og kommenterte stadig det som skjedde på lerretet i forhold til egne opplevelser. Men ettersom intensiteten i filmen økte, stilnet kommentarene.

Tenåringene hadde før forestillingen forsynt seg godt fra kiosken i foajeen. Nå skulle det meste fortæres i løpet av den halvannen timen filmen varte. I tillegg til lyden fra lerretet fikk vi nå en muzak av pop-corngumling, coladrikking og knitring av emballasje av alle slag. Lyden minnet mest om den som kom fra ei rotte jeg en gang hadde under kjøkkengulvet, og som ei vinternatt prøvde å gnage seg opp i kjøkkenbenken. Før daggry hadde den bøtt med livet. Jeg bestemte meg for at godterispisinga noen meter fra meg heller ikke skulle gå upåaktet hen.

Mens rulleteksten fortsatt var i gang på lerretet, skrevet jeg over noen stolrader og stilte meg opp ved enden av den der ungdommene nå var i ferd med å reise seg og gå. ”Stopp”, sa jeg. Jeg la samtidig merke til at gulvet nærmest var dekt av popcornposer og pappbegre i forskjellige størrelser. ”Har dere lært dette på …….”. Jeg skulle til å si skolen, men tok meg i det og sa: ”hjemme”. Det var som scenen i en westernfilm  var flyttet ned i kinosalen. Vi ventet på neste trekk. En colaflaske rullet på det skrå gulvet og ga fra seg en truende tordenlyd til situasjonen som utspant seg mellom ellevte og tolvte rad.

Ungdommene  som vel til daglig var redde for la et par hårstrå på en velfrisert hårmanke bli glanset av kroppens naturlige fettlagre, var i ferd med å forlate et sted som de i løpet av den korte tida de hadde vært der, hadde greid å gjøre om til sin egen private grisebinge. Oppmuntrende mumling fra forbipasserende lot meg forstå at om det skulle bli en shoot-out , ville jeg ha flertallet på min side. Tenåringene vurderte opptrinnet på samme måten. For med blikkene stadig vendt i min retning, begynte de å plukke opp fra gulvet. Men de tok langt fra alt og fikk dermed signalisert at den gamle tullingen vel hadde vunnet et slag, men seieren skulle han måtte se langt etter. Jeg syntes jeg hørte ”taper” i det den siste forsvant ut døra.

Søppeldebatten foregår overalt. Ikke minst i skolen som jeg kjenner godt. Debatten har etter hvert skjøvet den om capsen og tyggegummien lenger ned på dagsorden. Tyggegummien og capsens plass i skolen har aldri engasjert meg. Søpla har jeg et annet syn på, både når det gjelder hvor den skal og hvem som har ansvaret for at den kommer dit. Men jeg innrømmer gjerne at jeg i de siste årene har lidd mine største  pedagogiske nederlag når jeg har forsøkt å fortelle elevene sammenhengen mellom søppel, som det stadig blir mer av, og søppelkassa.

Som så mye annet kan kanskje vårt forhold til sløsing og søppel tilskrives en negative bieffekt av oljerikdommen? I sommer kom jeg faktisk et skritt nærmer svaret på det spørsmålet.

Granittrappa ved inngangen til St. Paul`s i London er alltid full av folk i sommerhalvåret. Mange er skolelever fra alle verdens kanter. En dag tidligere i denne måneden satt flere enn femti elever fra Norge der. I nærheten satt et hundretalls jevnaldrende spanjoler. Det falt seg slik at nordmenn og spanjoler dro videre omtrent samtidig. Plassen der nordmennene hadde sittet, var plutselig blitt tilført noen plastflasker, papir og en del fastfood emballasje med innholdsrester. Spanjolene etterlot seg ingenting. I motsetning til Norge, som for tida er midt inne i en overflods –og sløsekultur i kjølvannet av olja, er det flere hundre år siden Spania levde høyt på røvet rikdom fra Latin og – Sør Amerika. Og plassen ved vestveggen på St. Paul var ikke det eneste stedet elevene fra lille Norge markerte revir. Vi så det samme på toget, i teateret og ikke minst på gata.

En forklaring ligger vel også i følgende episode.
Den utspant seg mens jeg satt på toget til London. En overstadig beruset mann kom på. Ja, han var hva vi sier dørgende full. Ikke utagerende på noen måte, men bevegelsene og blikket gjorde at jeg skjønte at jeg nå satt vis a vis en person med høy promille.

Han plasserer en bag på gulvet og trekker fram en Foster`s. Og med intervaller på ti minutter mellom hver boks drikker han seg gjennom en six-pack. Et par ganger forlater han plassen sin for å gå på toalettet bakerst i vogna. Han trøbler litt med balansen, men hver lille dult borti en medpassasjer utløser et beskjedent ”Sorry” eller ”Excuse me” fra mannens side. Etter en time gjør han seg klar til å gå av. Han formler litt med glidelåsen på baggen, men får den plutselig opp på vidt gap. Så legger han ølboksene han hadde plassert sirlig på gulvet under det vesle bordet mellom oss, opp i baggen. ”Excuse me” , han reiser seg og går ut.

"Alkoholen hadde ikke fått han til å glemme noe han hadde fått inn med morsmelka", tenkte jeg.

Flere saker fra arkivet

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Tranby skolekorps på ærefult oppdrag

Tranby skolekorps spilte før premieren på filmen ORPS - the movie på Drammen kino fredag ettermiddag.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Ukens petit: Frykt og angst

Vel to måneder etter tragedien på Utøya, kommer minnene sigende frem fra en tur til London i februar 1992, på vei til Tottenham Hotspurs hjemmebane.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Full liung i snøen og full stopp i tunnelen

Ble satt inn: Beruset liung som lå i snøen ved parkscenen. Ble tatt ut: Vogntog som sperret Fosskolltunnelen.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Hjertelig møte mellom filmstjerne og ”bestefar”

Den ene liung, den andre utflyttet liung.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Sommer 2

To av sju

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Opprør mot snobberiet

I Ukens petit forteller Tonje Evju om da hun ble invitert til losjen.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Sommer 3

Tre av i alt sju

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Korkonsert med stort spenn

Sylling sangkor med gjester hadde våkonsert i Sylling skoles aula

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sommer 5

Fem av i alt sju

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Sommer 4

Fire av i alt sju

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug