Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

I natt var det 96 år siden Titanic gikk på et isfjell i Atlanteren og sank. Omtrent 1500 mennesker druknet og færre enn 700 overlevde.

Dette er langt fra verdens største skipskatastrofe, men antakelig den mest myteomspunnede. Titanic var noe mer enn et skipsforlis. Skipet var tilværelsens brutale påminnelse om naturens uovervinnelighet. Forliset markerte slutten på Là Belle Epoque og var det første uhyggelige snev av redslene som skulle komme i første verdenskrig.

Hos oss gutta surra tankene  ofte rundt all verdens elendighet. Vi var opptatt av branner, skipsforlis, hærverk og brutale øksemord. "Dess verre, dess bedre", var mottoet. Siden ble Titanic en metafor for alt det fryktelige som kunne skje. Vi studerte detaljene rundt forliset, grøsset når vi leste at skipsorkesteret hadde spilt ”Nærmere deg min Gud” med vann til knes. Med skolens blyanter kopierte vi litografien som viste hvordan folk kravlet som maur på akterstavnen før den forsvant i dypet.

Og det hele hadde begynt med et lite støt som i første omgang ikke førte til annet enn at gallakledde dansere på første klasse kom litt utakt og måtte ta et ekstra steg i den engelske valsen. Bare en myte det også, men den satte seg fast hos meg og ble til noe jeg senere har kalt "Titanic-steget". Et strøk av ubehag, en påminnelse om noe ufravikelig, en eksamen jeg ikke kom i gang med forberedelsen til, tanken på ferieslutt en varm sommerdag i juli, lyden av rullende torden i det fjerne fra en skyfri himmel - eller det aller verste, tanken på døden når du lever som best. I det hele tatt: ”Hver gledesstund...... osv".

Livet mitt har hittil bestått av en lang marsj "Titanic-steg". Her om dagen tok jeg to, eller kanskje tre? I et par artikler i en Osloavis leste jeg om minkende ris- og kornlagre. Prisen på nevnte råvarer hadde steget til himmels. Og hva skjer når prisen på hvete og ris tredobles for folk som fra før har brukt halvparten av inntekten på mat? Det minnet om en ligning som ikke ville balansere. Vi nærmet oss grensen for jordas yteevne. Ris- og kornlagrene var på et minimum, og hvert år ble det 80 millioner flere munner å mette.

På formiddagen samme dag hadde jeg opplevd noe som fortalte meg at det som skjer i løpet av dagen langt fra er et spill av tilfeldigheter. På skolen hadde jeg ergret meg over all frukten som havnet i søppelkassene, gangene eller ut av vinduene. Jeg samlet en bøtte full av assorterte fruktrester, gikk inn i en klasse og spurte om det ikke kunne være mulig å få topp på bøtta som jeg omhyggelig viste hver og en. Jeg forklarte at jeg for under to hundre kroner hadde kjøpt fruktpresse på Lidl, og at jeg ved hjelp av "fruktavfallet" fikk opptil fem liter blanda fruktsaft om dagen.

Elevene ble provoserte, så vantro på hverandre og kom med en tirade av ukvemsord som klart uttrykte hva slags gris jeg var. Hele greia var å lignes med en spedalsk som kom innom for å få hjelp til å skifte bandasjer.

Det holdt ikke som anskuelsesundervisning, og elevene syntes ikke engang det var en god spøk. Det var for drøyt. Jeg lusket ut igjen etter først å ha tatt en titt på containeren med våtorganisk utenfor vinduet. Det var ingen der -  ikke ennå.

2 kommentarer

Tirsdag 15. april 2008 18:15: Tron Stad
Bravo! En elegant påminnelse, eller rettere sagt flere.
Tirsdag 15. april 2008 21:00: Truls
Vekstens velsignelse vises i skyllebøtta.

Flere saker fra arkivet

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Sommer 6

Seks av i alt sju

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Høstet stor applaus

Tobias Brandal Busæt har en trikserekord på over 6000 og viste deltakerne på Sylling IF s fotballskole i helgen hva han kan og hvordan de unge kunne trene.

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Givende og lærerikt

Det sier arrangementsjef Ruben Iversen ved Idrettslinja etter at de 21. St. Hallvardlekene var vel i havn --

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

0,07 prosent

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Jul i Lierbyen

Stedet Gud glemte og handelsnæringa forlot.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Guttekonferansen- Golf i regn

Våt dag på Holtsmark golfbane, en av Norges fineste baner.

Sommer 2

To av sju

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Den gode skoletimen

Mediene renner over av elendighetsbeskrivelser av den norske skolehverdagen. Derfor er det hyggelig for oss i Liernett å kunne være litt motstrøms og rapportere fra den gode skoletimen på Tranby, der trivselsfaktoren både blant elever og lærer var god og læringsutbyttet likeså.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

- Mine hjertebarn

Slik karakteriserte Ellen Anita Anderson sine funksjonshemmede deltakere i Stoppen Turn i møte med 3. klasse ved Idrettslinja ved St Hallvard Videregående skole i forbindelse med tildeling av overskuddet fra årets St Hallvardleker.

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Vellykket fotballcup på Tranby.

Lørdag var over 60 lag samlet til den årlige Lier-cup i fotball. 29 av disse kom fra andre kommuner, men som vanlig var det flest lag fra Lier.

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Tidenes yngste

Det ble gull og laurbærkrans på Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier etter at han ble norgesmester i ATV i helga.

- Velkommen opp på tribunen, Ulla Nævestad

Erik Hære kommer med et tilsvar på ordfører Ulla Nævestads innlegg/svar vedrørende utbyggingsprosjektet Høvik/Stoppen skole

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom