Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 5831c72a0d68ba848c128758f75baf41

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Jo, selvsagt fordi denne uka inneholder dagen da vi alle har en særskilt mulighet for å være lekende og spøkefulle. Livet byr på mange spesielle anledninger til å finne på noen ekstra skøyerstreker, tenk bare på utdrikningslag, russefeiring, åremålsdager, og ikke minst første april. 

De fleste av oss har gått gjentatte ganger på limpinnen opp gjennom årene. Barn elsker å narre 1. april. Mange foreldre lar seg lure med eller uten vitende.

Avisene er som regel svært oppfinnsomme.

I 1987 annonserte, for eksempel, Bergens Tidende at Vinmonopolet hadde konfiskert 10 000 liter med smuglervin. Innbyggerne i byen var invitert til polet for å få en del av varene heller enn å tømme det ut. På morgenen sto 200 menn og kvinner utenfor Vinmonopolet med flasker, bøtter og lignende for å sikre seg den verdsatte varen. Man kan bare forestille seg hvor lange de 200 ble i maska da spøken ble avslørt!

Heldigvis er det ikke bare ved spesielle anledninger mennesker leker.

Fra min tidligere arbeidsplass, SAS, finnes en rekke historier om lekende mennesker som fant på mye rart, noen ganger kanskje på eller til og med over streken.

På en flygning til München hilste en særdeles løssluppen skipper sine passasjerer med følgende språklig sterkt improviserte spøk over høyttaleren: ”Guten heute alle Leute, hier spricht der Führer!” Latteren runget i kabinen, men det sies at en mindre lekende passasjer rapporterte hendelsen til SAS, og kapteinen måtte inn på teppet for å forklare sin spøk med den forhatte tyske fører. 

I Chicago kom en steward tilbake til hotellet etter en aften på byen. På vei til rommet sitt fikk han øye på en oppredd ekstraseng som sto i korridoren. Han øynet straks muligheten for en spøk, trillet senga inn i heisen, la seg under teppet og ventet på hva som ville skje. I løpet av kort tid satte heisen seg i bevegelse og endte i resepsjonen. Der ventet et eldre ektepar som ble temmelig forfjamset da heisdørene åpnet seg og de fikk se en seng hvor en lyslugget skandinav stakk hodet opp fra puta med følgende utbrudd:

Oh no,no,no you cant come in, this is my room!

Og i New York kom en lystig SAS-gjeng forbi en parkert og forlatt anleggsmaskin en sen nattetime. En av pilotene klatret opp, maskinen ble lettvint startet og følget tok seg en annerledes kjøretur nedover 5th avenue mens de sang ”New York, New York” av full hals. Historien sier at føreren av anleggsmaskinen hadde vært innom en kafé og tatt en matbit, og han fikk seg en god latter da han kom ut og så hva som skjedde.

 

Nå er det april. I løpet av denne måneden kommer linerla tilbake, golfsesongen starter, operaen åpner, vinterskoene settes vekk og livet leker.

 

Nyt våren og lek mens du kan, Homo Ludens!

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 4. april 2008 09:45: Tron Stad
Godt å se at det fortsatt er rom for humor! :-)
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode