Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Bidragsevne versus Bidragsvilje

- Hvem legger ut for "Poden" når far ikke betaler for sine barn? spør Elin Fauske i ukens petit.

Det nærmer seg tid for barnebidrag. Tiden hvor far skal betale sin del av Podens klær, mat, fotballkontingent, strømforbruk, og bussbilletter. Jeg skriver "far" fordi 96 ut av 100 bidragspliktige er fedre. Det triste er at veldig mange fedre ikke betaler!

Bidragene er fastsatt av NAV etter en utregningsmodell som inneholder boutgifter, forbruksutgifter og tilsynsutgifter. I følge statistikken vil det si at hver far skylder gjennomsnittlig 88 000 kr. Det er mange brød og fotballsokker det!

På NAVs nettsider står det: ” Følgende utgiftsposter er med: Renter av lån, husleie, forsikring, avgifter, vedlikehold, lys og brensel, men ikke avdrag på lån.” Fedre skylder sine barn mer enn 2.6 milliarder kroner. Så jeg tar med meg utskrift fra NAVs nettsider går jeg innom DNB-Nor. Banksjefen løfter bare litt på øyenbrynet og avslår søknaden om rentefritak på bakgrunn av manglende barnebidrag fra barnefaren. KLP er heller ikke særlig forståelsesfulle når forsikringsutsettelse blir drøftet. Ikke EB heller! I NAVs utregningsmodell under forbruksutgifter står det at ”Transportutgiftene er sammensatt av bilkostnader og utgifter til bruk av offentlig transport.” Bussjåføren så ikke engang humoren i mitt forsøk på prisreduksjon i påvente av barnebidrag.

Hvem legger ut for Poden når far ikke betaler for sine barn? NAV jobber med tvangsinnkreving, men det tar år før det kommer inn annet enn bidragsforskudd på 680 kr. Det vil si rundt 22,5 kroner dagen til å dekke boutgifter, forbruksutgifter og tilsynsutgifter. Med 22 og ei halv krone stikker jeg innom Kiwi for å se hva jeg får: 1 liter melk, et halvt brød, og et eple. ”Sorry, Poden, ingen middag i dag! Du ser faren din betaler ikke bidrag!”

I stedet legger kvinnene ut for barnefarens manglende bidrag og håper NAV krever det inn. Når gjennomsnittlig barnebidragsgjeld er 88 000 kroner, er det mange som skylder mindre og mange skylder veldig mye mer. Noen har bidragsgjeld på nesten halve millionen. Det bisarre er at fedre med lav inntekt er mer samvittighetsfulle overfor sine barne enn fedre med tykkere lommebok. Fedre med høy inntekt og stor bidragsmulighet står oftere oppført med bidragsgjeld enn de med lav inntekt. Det er ikke evnen det skorter på, men viljen. Rike fedre har høy bidragsevne, men lav bidragsvilje!

Når jeg går på debattsider om barnebidrag leser jeg mange bitre innlegg som forteller hvordan man kan trenerer bidragsbetalinger. Ord som "hun skal ikke få kloa i pengene", "Når guttungen er 18 skal han få alt. Da er det han som får det og ikke eksen", er skremmende holdninger til barnas levevilkår. I en litt grovere variant leser jeg: "Jeg har lovet guttungen alle bidragspengene hvis han flytter til meg!"
Det er korrekt juridisk sett: Klarer du å trenere bidragsbetalingen lenge nok sier Bidragsinnkrevingsloven 2.7.1 at ”Barnets tilgodehavende skal utbetales til barnet selv når dette har fylt 18 år”. NAV skriver at når et barn flytter til bidragspliktige er bidragsgjelden penger som skal gå til barnet, med unntak av bidragsforskuddene som staten krever refundert. Når vi vet at det hovedsakelig er menn som har bidragsgjeld vil jeg påstå at Bidragsinnkrevingsloven er kvinnefiendtlig!

Litt rettferd får Poden når han som 18 åring får utbetalt pengene for feriene han aldri fikk, for genserne han manglet, for dagskortet i slalåmbakken han aldri fikk besøkt fordi faren ikke betalte sin del av utgiftene da han var barn. Mange utgifter lar seg ikke utsette. Tror Poden hadde blitt skremmende mager etter 4 år uten bidrag fra far!

”Slik skal det jo ikke være,” hører jeg deg si. Og du har så rett!

Det er derfor jeg sender denne petiten til Barne-, Likestillings- og Inkluderingsminister, Audun Lysbakken, for hans kommentar. Jeg lover jeg vil holde deg underrettet om jeg skulle jeg høre noe fra ham! I mellomtiden må vi bare vente, slik mange barn venter på barnebidrag.

3 kommentarer

Mandag 7. juni 2010 23:24: perisken
Herregud, for noe sprøyt. De fleste alenemødre jeg kjenner lever fett på bidrag fra det offentlige pluss egen jobb. Pengene fra faren brukes på klær/smike/byturer/storby-weekender for mor. Det er klart, hun må jo til Paris og London med jevne mellomrom! Ikke rart mange holder igjen på disse pengene så hardt de kan.
Torsdag 10. juni 2010 20:46: Elin Fauske
"Sprøyt" sier du! Er det tallene fra NAV du finner uspiselige? Jeg skriver om kvinner som IKKE mottar bidrag fra barnefar, mens du svarer at "alenemødre jeg kjenner lever fett på bidrag fra det OFFENTLIGE". Da snakker vi forbi hverandre! "Lever fett..." skriver du. Da går jeg utifra at du enten ikke har barn eller at du ser barna skjelden slik at du ikke merker utgiftene ;-)
Tirsdag 3. august 2010 09:42: Alenemamma
Perisken: ikke dra alle under en kam nå. Enten så er du bitter på eksen eller så har du rett og slett ikke barn. At alenemødre skal forsvare hvorfor de skal motta bidragspenger blir for dumt. Det blir økt matbudsjett, strøm, bolig, bil, fritid osv osv. Dog hvis det er slik at far ønsker mer samvær osv og mor ikke samarbeider, så blir det noe annet. Nå kan jeg bare snakke for meg selv. Far har sagt fra seg alt ansvar og vil ikke ha noe å gjøre vedr. sin sønn. Hvis far ikke betaler bidrag mottar jeg hele 680,- og det er ikke noe å rope hurra for! Det er jeg som betaler det meste til min sønn, og jeg er aldri på storbyferie og handler alltid på salg selv om jeg har fast jobb.

Til sist så vil jeg si at jeg vil heller at far skulle hatt samvær med sønnen sin og bidratt den veien enn at jeg hver mnd må vente på om jeg får 680kr fra nav eller om far betaler.

Flere saker fra arkivet

Mulighetens høst

I juni skrev jeg om bidragsevne versus bidragsvilje, hvorpå NRK kontaktet meg for å delta i et større innslag om fedre som skylder barnebidrag ---

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Dyr mat og dårlig utvalg

Avisene skriver at nordmenn burde klage litt mer. Klage eller kjenne oss litt takknemlige? Vi tjener mest og bruker minst på mat, understreker ukens petiskribent Elin Fauske.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Lierkortet skulle sikre kulturhuset

- Lierkortet skal bidra til å finansiere driften av kulturhuset, het det i forhåndsomtalen. Kulturhuset ble skrinlagt, men hva skjedde med kortet og overskuddet det skulle gi?

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Over 841 000 kroner fra liungene

Liungenes bidrag nærmer seg 39 kroner per innbygger i Innsamlingsaksjonen, og Veslefrikk barnehage markerte FN-dagen med å selge sveler og kaffe til inntekt for aksjonen.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Mer enn småpenger

Idrettsklubbene i Lier får totalt nær en kvart million kroner i momskompensasjon for 2010, som fortjent -

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Selg ikke arvesølvet til kapitalkreftene og EU!

Norske konsesjonsregler er bedre enn EU regler, skriver Buskerud Nei til EU i sitt innlegg

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Drømmestipendet 2011 til Henrik Falang

- Min drøm er å bli profesjonell utøvende trompetist, skrev Henrik Falang i søknaden. Nå er han 10.000 kroner nærmere målet.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Christian

Med unntak av at Wok står på menyen, er det intet som sier at Cafe Christian på Liertoppen er en kinarestaurant, men slik er det, og det er intet minus.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Stille dager på hamburgerkafeen

Hos Max ved den tidligere bomstasjonen på Kjellstad er trafikken mindre enn ventet.

Barnehager og arbeidsliv

I ukens petit rettes fokus mot forslaget til Krf om et forbud mot kvelds - og nattåpne barnehager -

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Magre dager på Liertoppen

De selger kalorier, men blir ikke feite av det.

Brannstasjonene åpner dørene for publikum 22.september

For sjette år på rad skal El-tilsynet, brannvesenet og If forsikring inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme

Rødt, gult og grønt signal

- Hva betyr dette da, dere? spurte Bård Backe fra Lier Hørselslag barna på Utsikten, da "Lydia" ble demonstrert på tirsdag --

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Tidlig høstjakt

Det skrives kun mai og det er omtrent 200 som allerede gjør seg klar til jakta, skriver Tonje Evju i Ukens petit -

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Skål for de frivillige

2007 går over i historien om noen timer, et lykkelig år for noen, mens for andre et år fyllt med smerte, sorg og savn

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Høy nissefaktor

Etter flere års nedskjæringer på julegøy og nissesprell var det duket for et da capo i Sylling sist søndag.

Matnyttig meningsmåling

Få 500 kroner til bruk på et av Liers mange serveringssteder! Bare si hvilket av dem du liker best.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

- Stopp støtten!

Leserinnlegg fra Thomas Klingen

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Rettelse til

Vi har ikke betalt Roy Tommy, sier Hans Petter Hoelstad.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Hvem skal betale for kulturen?

Hvor mange millioner leieutgiftene blir for kulturen lar jeg ligge. Rådmannen har anslått at det vil bli mellom 5 og 10 millioner.

- Velkommen opp på tribunen, Ulla Nævestad

Erik Hære kommer med et tilsvar på ordfører Ulla Nævestads innlegg/svar vedrørende utbyggingsprosjektet Høvik/Stoppen skole

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Helt topp for barna

- Tryllekunsteren og klovnen Bobo fikk barna til å le og glemme skuffelsen over at det ikke ble noe ponniridning

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Likegyldighet eller manglende engasjement?

Det er gått 14 dager siden Frivillighetssentralen og Kulturkontoret forgjeves forsøkte å samle tillitsvalgte og politikere til engasjement for større foreningsdeltakelse fra våre nye landsmenn.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Seksualisert oppvekst

- Det norske samfunnet blir i stadig økende grad seksualisert, hevder Janicke Karin Solheim.

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Høye hæler og kvinneroller

- Likestilling og kvinners rettigheter er viktig, sier jeg til min søster samtidig som jeg tar oppvasken etter middagen. Ukens petit er ved Tonje Evju.

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Sjåbagos på Barnefestival i Sandefjord

- Vi er så stolte

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Ap, suverent best på nett

Lier Arbeiderpartis hjemmeside er et hederlig unntak, hvis vi ser på de lite oppdaterte sidene til de lokale politiske partiene --