Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet
Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.
Forventningene til jul, som for lenge siden visstnok besto i å vente på at Jesus skulle bli født, er blitt til en forventning om påkostede julegaver og – for butikkenes del – forventningen om at årets juleomsetning skal ligge godt over fjorårets. Da først kan det på de kanter snakkes om en god jul.
Vi haster derfor forbi butikkjulen med alle dens glitrende dekorasjoner og utstillinger med mer og mindre velfødde julenisser. Målet er Cafe Gourmet, som er en av veteranene blant Liertoppens spisesteder og den eneste i matrekka som har tilpasset menyen til den forestående høytiden.
Juletallerken
Pinnekjøtt står også på menyen, men vi bestiller en juletallerken, som er markedsført med heftige røde plakater oppunder taket.
- Å, juletallerken med din glede. Når flatribba går for 31 kroner kiloen hos Rimi-Rema og pølser og medister ikke koster stort mer, er det kanskje overdrevent å forlange 169 kroner for en juletallerken, selv om poteter, surkål, brun saus og et beger med tyttebærsyltetøy følger med. Men det nærmer seg jul, og tradisjoner betaler vi gjerne litt ekstra for.
Tallerkenen blir levert til bordet og tar seg bra ut, faktisk så bra som mat kan gjøre når den suppleres med surkål og overhelles med brun saus. Men det er slik en juletallerken skal være, og porsjonens størrelse er det heller ingen grunn til å klage over. Hva minimais og gressløk har å gjøre på toppen av en juletallerken, vet vi imidlertid ikke.
Populært møtested
Gourmet virker veldrevet og populært og er sannsynligvis det minst internasjonale spisestedet på Liertoppen og kanskje i hele Lier. Det setter mange pris på, og stedet har betydelig tilsig av gjester i eldre årsklasser. Det er imidlertid uklart om omsetningen de tilfører står i forhold til plassene de beslaglegger og oppholdets varighet.
Litt mer avanserte spisesteder, som Egons, har forsøkt seg på Liertoppen, men uten suksess. Gourmet forsøkte også å løfte nivået, men gjestene var ikke med på leken.
Det er nesten ikke noe galt med Gourmet. Det er hyggelig og effektivt betjening, og virksomheten later til å være profesjonelt ledet. Men så var det selve navnet. En gourmet er, for å holde oss til Wikipedia, en person som både setter pris på og har god greie på fin, utsøkt mat og vin. Da halter det litt for den lokale varianten. For en ting er at man får solid og skikkelig mat der, men gourmet-betegnelsen stemmer ikke.
Publikum vil ha volum og fett
Ambisjonene har nok vært der, men spede forsøk med mer avanserte retter har ikke gitt de ønskede resultatene. Derfor er menyen justert tilbake til virkeligheten, som i sin brutale sannhet er at det store flertallet av kundene prioriterer volum og fett for pengene.
Publikum har vunnet og får sine stekte poteter og opphakket kjøtt i kakefasong, også kalt hamburger. Men det er mye mer på menyen.
Cafe Gourmet er greit presentert på Liertoppens nettsted: ”Selger alt fra diskmat som salater, smørbrød, baguetter og rundstykker til varme retter som stekt og kokt fisk, hamburgere og diverse andre middager.”
En nærmere titt på menyen avdekker sunne salater og fete lunsjretter til rundt 75 kroner, men også horn, rundstykker, baguetter og et helt berg av vafler. Lunkne vafler sannsynligvis. Det er ikke så farlig. Av en eller annen grunn reagerer ikke folk på forskjellen mellom en varm og kald vaffel. Det har sannsynligvis noe å gjøre med barnelærdom om at man aldri klager på mat.
Mange lunsj- og middagsretter
Middagsrettene er skikkelig tilberedt og pent anrettet. På menyen står blant annet hamburgere, som tilbys i fire størrelser (fra 130 g til 330 g og 65 til 115 kroner) med og uten tilbehør. Dessuten finnes lasagne, pizza og schnitzel. Sistnevnte koster fra 114 til 154 kroner avhengig av porsjonsstørrelse. Kjøttboller koster fra 79-99 kroner, igjen avhengig av mengden.
Gourmet skal ha et pluss for de tre fiskerettene på menyen. Det er kveite til 125, laks til 112 og rødspette til 125 kroner.
Kakedisken er dessuten full av fristelser for den som ønsker en dessert.
Noe å drikke til maten:
Lettøl koster 29 kroner for en 0,33 liter flaske, og det samme gjør vørterøl, som noen sverger til at må følge julematen. Mineralvann er rimeligere. Prisen er 25 kroner for en halvliterflaske, og det samme koster 0,33 liter flaskene.
Forklaringen
Til slutt gjettet vi forklaringen på de lange gressløkstråene som stiger opp av den brune sausen og svinger seg i en elegant bue over og mellom ribbe, pølse, medister, surkål og poteter. Den grønne gressløken er selvsagt ment som alibi for Liertoppens noe mislykte slagord om at ”gresset er grønt hele året”.