Vi besøker Liers spisesteder: Zomin Takeaway

Fra høyrefløyen i den lille drosjebua ved meierigården i Lierbyen selges det spennende sushi- og thairetter.
Folk flest har lenge hatt et greit forhold til kinesisk mat, i det minste når den er lett tilpasset norske vaner. Da er det foreløpig annerledes med mat fra Japan, som først i de siste årene har fått fotfeste her i landet. Nå har også Lier fått sin sushi-bar, nærmere bestemt i det snodige lille huset mellom meierigården og veien opp til den gamle stasjonsbygningen.
Det har tidligere vært minst tre tapre forsøk på å drive lønnsomt i de bittesmå lokalene, som i utgangspunktet var tiltenkt et ganske annet formål.
Sushi er forseggjorte biter av fisk og skalldyr med og uten ris, og ofte med soyasaus og kruttsterkt tilbehør. Det sterkeste tilbehøret er wasabi, et grønt krydder som legges for seg selv på sushi-brettet og som kan få nybegynnere til å danse krigsdans på vei til nærmeste hageslange. Litt mindre voldsomt er syltet ingefær, som er en annen fast ledsager på brettet. Syltet ingefær spises, ifølge de erfarne, mellom hver sushibit for å rense munnhulen og for å gjøre smaken av hver nye bit optimal. Sjøgress, soyasaus og hvit ris er annet tilbehør.
Ikke siden Anders Hegsbro på sekstitallet hadde fiskedisk i sin lille kolonialhandel, har det vært så mye fersk fisk i Lierbyen.
En "liten meny" sushi koster 89 kroner
Det er mulig å kikke over disken og se at sushibitene tilberedes med profesjonell teknikk. Prisene ligger fra godt under hundrelappen (som 89 kroners ”liten meny”-porsjonen på bildet) og oppover, både avhengig av råvarene og selvsagt av porsjonenes størrelse. For sushi er noe man gjerne spiser sammen med andre, og da kan det være greit å ta med flere biter.
I tillegg til de 39 alternativene på sushimenyen er det ti thai-retter å velge mellom. Halvparten er variasjoner over stekte nudler og stekt ris, men det er også mulig å få Gaeng Massaman gai, som for lite thai-kyndige kan oversettes med Gryte med kokt kylling i kokosnøttmelk, massamankarri, peanøtter, poteter og løk. Herligheten koster 145 kroner.
Pen og ryddig meny som ethvert serveringssted kunne være stolt av. Så får vi heller bære over med at ’assorterte biter’ konsekvent er skrevet ’assosierte biter’. Etniske spisesteder som har en feilfri meny, mangler noe av sjarmen. Med de norske er det omvendt, i det minste etter vår mening.
Åpent fra 13:00 til 22:00 alle dager unntatt mandag.
Zomin Takeaway er, som navnet antyder, et sted der man tar med seg maten. Det er lite sitteplass inne, men noen bord ute og også mulig å sitte på taket når været tillater det.