Vi besøker Liers spisesteder: Dong Fang
Lengst mot øst i Fosskvartalets mektige atrium ligger Dong Fang, en liten kinarestaurant med tradisjonelt utvalg og ganske rimelige priser.
Restauranten myker opp atriets harde butikkfasader, og de innerste delene av lokalet har duk på bordene og behageligere stoler. For å komme dit, må man forbi en aldrende kafeteriadisk og et par like tilårskomne TV-apparater. Men rett skal være rett, det berømte ”apeburet”, som var røykernes tilholdssted mens det ennå var lov å røyke på spisesteder, er borte.
Restaurant Dong Fang ligger ved østenden av atriet i Fosskvartalet
Det er flere tiår siden kinesisk mat gjorde sitt inntog i en i første omgang skeptisk norsk restaurantverden. Senere har nær sagt hvert eneste tettsted fått sin kinarestaurant, og Lierbyen er intet unntak. I Fosskvartalet kom Mr. Chens Familiekro, som senere er blitt til Dong Fang Restaurant uten at interiør eller meny er endret nevneverdig.
Mye å velge mellom
Det betyr at det midt i Lierbyen ligger en restaurant som er åpen fra midt på dagen til langt utpå kvelden. Fra 12.00 til 16.00 har Dong Fang et variert utvalg av rimelige (kr 79) lunsjretter med kaffe på kjøpet. Den som ønsker større porsjoner, kan hele dagen velge blant ti-femten kinesiske retter og et mindre antall norske middagsretter, alt til mellom 100 og 170 kroner.
Det kinesiske kjøkken byr på langt flere variasjoner og mer oppfinnsomhet enn summen av alt som tilbys på restauranter i Europa. I Norge og andre land med lite utviklet matkultur, er det imidlertid ikke variasjonene, men prisnivået som er de fleste norske kinarestaurantenes viktigste salgsargument. Gjennomsnittsgjesten skygger unna retter med ingredienser som ikke er hyllevare hos Rema og Rimi.
Dong Fang har skikkelige porsjoner og gunstige priser.
Som så ofte på norske kinarestauranter er det mye å velge mellom fordi kombinasjonsmulighetene utnyttes maksimalt. Kylling, biff og scampi er hovedingredienser, og så varieres og kombineres tilberedning og tilbehør slik at menyen tilfredsstiller de fleste ønsker. Slik blir det 34 kinesiske retter på menyen, derav kylling i fem variasjon. Blant dem selvsagt en med sur-søt saus, det aller best kjente innslaget på norske kinarestauranter.
Norsk mat også
For gjester som fremdeles er skeptiske til kinesisk mat, er det syv norske retter å velge mellom, blant dem stekt kylling, grillet fersk laks og indrefilet.
Mens de norske rettene serveres på tallerken, serveres de fleste kinesiske rettene på fat, noe som gjør det lettere for gjestene å smake på hverandres mat, slik det ofte blir gjort i Kina. Der er det vanlig at både større og mindre selskaper får fatene plassert på en rotérbar plate midt på bordet og at det ikke er snakk om ”din og min mat”. Alle forsyner seg av alt.
Innbakt kylling med sur-søt saus, en av Dong Fangs mange lunsjretter til 79 kroner. Kaffe følger med på kjøpet.
Dong Fang har minimal bemanning, noe som innebærer at to personer deler både matlaging og servering i den forholdsvis lange åpningstiden. Ofte er det bare en på jobb. Det er sjelden flere kunder enn at det går bra.
Det er ikke lett å sette kinesisk preg på glasshuset midt i Fosskvartalet. Rett nok kan akustikken noen ganger få det til å buldre som i travle gater i Hong Kong eller Shanghai, men temperaturen, og særlig ikke på vinteren, gir ikke samme assosiasjoner. Da er det fristende å beholde yttertøyet på under måltidet.
Noe å drikke:
Dong Fang har øl- og vinrett. Selv om øl ser ut til å være bestselgeren, og da gjerne uten noe å spise til, kan det være et bidrag til kinastemningen å prøve kinesisk te. Husk å vente til tebladene synker ned mot bunnen av koppen!
Innehaver: Qun Hu