Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: c80f61ac74016747ce1d667039038cd6

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?


Et typisk Bulgarsk boligområde (by)

Som utsendt turist har jeg annonsert et reisebrev fra Balkan. Jeg sitter i Sofia, på en restaurant og spiser, drikker og skriver. Det er 3 ting på en gang, som det heter i reklamen, på alle måter hyggelig og behagelig. Jeg vet hvordan et reisebrev egentlig skal skrives, men er ikke slik anlagt, så her kommer et lite skråblikk på der Bulgarere flest kaller \´Tok\´, og vi kaller \´Her\´


Typisk turistbilde. Ei løve (vet ikke hva den gjør der) i forgrunnen - den evig brennende ild (solatgreie) i bakgrunnen.

Jeg er oppdratt til å mislike turister. Jeg kommer fra et sted som har status som kulturminne på Unescos liste over minneverdige steder i verden, og jeg liker på ingen måte turister. Jeg vokste opp med Engelskmenn, Japanere, Hollendere og verst av alt Tyskere (don’t mind me if I do mention the war). Jeg har aldri likt turister. Jeg har aldri skjønt vitsen med turister, og nå er jeg på ferie.

Jeg sitter i Sofia, og prøver å forstå den Bulgarske folkesjela. La oss starte med litt historie. Bulgaria har skrevet historie tilbake til tida da sivilisasjon var et nytt og spennende ord. Opprinnelig var området gresk, men etter hvert tok provinsene over og koloniserte sentrum. Filipp nr. 2 la Hellas under seg, og sønnen Alexander den store la resten av den kjente verden under Makedonia. Alle Bulgarere vet at Makedonia er en Bulgarsk provins. Alt gikk som knott i ost helt til Romerne dukket opp, og Bulgarerne igjen var koloniserte.

Så kom dagens Bulgarere og tok over. Man mener de kom fra Afghanistan eller der omkring. Det viktigste var at de kunne skyte med pil og bue fra hesteryggen. Stigbøyler var en av oppfinnelsene de tok med seg inn i Bulgaria og Europa. Romerriket falt og Bulgaria ble en stormakt – helt til Tyrkerne kom (Eller det Øst-romerske riket, eller det Ottomanske riket, eller kalldethvaduvil.) Bulgaria var en del av Tyrkia fram til nasjonalhelten Levskij kastet Tyrkerne ut og tok over på slutten av 1800-tallet. Etter det har Bulgaria vært sammenhengende selvstendig. De har grunnet sin strategiske beliggenhet vært nødt til å velge side både i første verdenskrig, andre verdenskrig og den kalde krigen – de har konsekvent valgt feil, og har havnet på den tapende siden hver gang.


En relativt variert bilpark. Den er både verre og bedre enn den norske. Det er vesentlig flere dyre Mercedeser, men også en og annen Trabant

Da jeg var i militæret var dette fienden, nå er de allierte. Denne gangen har de satset på Nato, og forhåpentligvis går det bedre nå. Fortsatt kan man se rester av etterkrigstida i Bulgaria. Mye er likt Norge på 50-tallet. Den mindre privilegerte delen av befolkningen kler seg og lever som folk flest gjorde i Norge for 50 år siden. Den bedre stilte delen ligger hakket foran oss og lever definitivt bedre. Fortid og framtid på en gang. Det er både flere Ladaer og Mercedeser i Bulgaria enn det er i Norge.


OPERA

Nå sitter jeg på Opera. Opera er en restaurant i kjelleren til den nasjonale operaen. Dette er et spisested av rang – du skal lete lenge etter noe bedre. Her får du mat av ypperste klasse, nydelige lokaler og rimelig hurtig og gratis internettforbindelse. Kan man ha det bedre? Ute er det 35 grader og klamt, her er det aircondition. Naturligvis er det dyrt, kanskje spiser jeg den dyreste lunchen det er mulig å oppdrive i Sofia, men det er billig etter norsk målestokk og det er nydelig. Andefilet, en dram fra 1963 og 3 importerte Øl til under 100-lappen, ikke verst. Det er naturligvis mulig å få dette billigere. Øl koster fra 3 kroner halvliteren og oppover. Normalprisen er 5- 10 kroner. Mat er også billig. Det Bulgarske kjøkken serverer stort sett grillet kjøtt, salat og poteter etter ønske. Kjøttet er magert – spesielt svinekjøttet. Du får alt du ikke får i Norge – kalvekjøtt, and og gåselever om du måtte ønske det. Det dyreste du kan kjøpe er laks. Det er nesten umulig å spise eller drikke for mer enn en hundrelapp pr. pers. Bulgaria er billig, det er bare å fråtse i vei. Bulgarske grønsaker er forresten noe helt annet enn norske. De smaker mer, rett og slett. Sorry bønder, men godt norsk er muligens trygt og rent, men smaker ingen ting. Jeg tror de Bulgarske er rene og trygge også, og de er vesentlig bedre enn de norske på smak.


Et nedtagget turistmonument - Gud skje lov

Jeg vet ikke hvordan det er i turistleirene ved kysten. Det kunne ikke falle meg inn å dra dit. Pakketur er ikke min stil. Kan ikke tenke meg noe verre enn å tilbringe ferien med norsk-flagg-caps og Rosenborgsangen i verstefylla. Her er det fritt for skandinaviske turister. billetten kostet drøye 4000, hotell koster 30 euro for enkeltrom, 50 for dobbeltrom – resten er svinebillig. Kunne ikke falle meg inn å dra på pakketur.

Sofia er en morsom by. For dem som liker det, er det flust med museer og utstillinger. Om du liker klassisk musikk, har Bulgaria i årevis produsert musikere i verdensklasse. Dette er en kulturnasjon av rang. Uten å vite noe om emnet, er jeg overbevist om at de som er interessert i arkitektur også ville ha julaften her. Du kan se mye interessant kunst fra kommunisttida eller du kan slappe av med en kjølig en i en av byens mange parker.

Jeg tror dette er den tryggeste byen jeg har vært i. Det er politi over alt. Jeg har vært her mange ganger, og har aldri opplevd noe ubehagelig. Det finnes nesten ikke tiggere her og det er grisebillig å kjøre drosje. For rundt 3 kroner kilometeren kan du nyte turen rundt i en by vennene dine ikke har sett – For Sofia er fortsatt uoppdaget. Jeg kjenner folk som har vært de utroligste steder, men ingen har vært i Sofia. Her er det som alle andre steder noe for en hver smak, bare billigere og mer uoppdaget. Her kan du både oppleve kultur og se typiske turistattraksjoner – eller du kan gjøre som meg og svime rundt med kamera, uten noe spesielt mål. Er det ikke egentlig det som er ferie?

Om ei uke er det hjem til Norge. Jeg savner ikke gamlelandet, men det blir fint å bytte kamera med fluestang og sette kursen inn i marka på jakt etter storaura. Kanskje kommer det et reisebrev derfra også¨, men da må vi ha inn noen andre i mellomtida - det er vel ikke bare meg som har ferie?

Rune


På markedet finner man mye rart - mest skit. Dog er det mulig å få tyske Leica kameraer for den nette sum av 1500 - 3000 kroner, med hakekors og ørn og så videre.


Volvo 240 begravelsesbil


Bin- laden som tagger?


Det er lenge siden du så hest og kjerre på motorveien i Norge...


Noen ganger må man bøye seg ned for å se de virkelig vakre ting. Her ei knust rute.

Forrige artikkel:En julegave til en ny landsmannNeste artikkel:Så kom julesnøen
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode