Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

En gang trodde jeg på saker og ting. Jeg trodde på konge og fedreland, på det gode i mennesket og på slekters gang. Nå har jeg sluttet å tro på ting og tang. Det er ingenting som slår enkel apati i slutten av desember. Plutselig synes en litt absurd hendelse i hverdagen mer meningsfylt enn både slekters gang, Jesus og nissen.

Jeg sitter som sagt ute med en varm kopp kaffe. Det er kaldt i lufta og en kjølig trekk minner meg på manglende hår og får meg til å savne ei lue. Ikke en million kroner, men ei enkel lue. Det fikk jeg ikke til jul, selv om jeg hadde skrevet lue med blokkbokstaver på ei uendelig meningsløs ønskeliste. Jeg føler meg litt som Øystein Sunde her jeg sitter, jeg har roterende barskap med rød lanterne, vinkelsliper og nesehårsfjerner. Lue hadde vært bedre.

Jeg er altså ferdig med årets julegaveutveksling. Jeg har klart det kunststykket å kjøpe gaver til slekta, selv om alle har alt de posibly kunne ønske seg, og jeg etter som åra går får mindre og mindre fantasi. Jeg sitter på en naken benk med en kopp kaffe og nyter et øyeblikk i slutten av desember. Tjueen prosent oksygen gir mer glede enn gavene under treet. Jeg trenger ingen verdens ting, jeg ønsker meg ingen verdens ting – om noe ønsker jeg at jeg hadde færre ting. Ikke fordi jeg er antimateralistisk, på langt nær, jeg synes bare det er slitsomt å tørke støv at dingser jeg aldri bruker.

Så her sitter jeg med en kopp plain kaffe og nyter godt avkjølt oksygen i slutten av desember. Jeg har ikke vært noen steder, jeg sitter på verdens minst spennende sted og ikke skal jeg noe spesielt. Det verste er at jeg ikke savner noe heller. Foran meg roter ei gammel dame i en container. Hun har slitte Addidas joggebukser og uflidd hår. Kanskje hun er 60 – kanskje mer. Etter jeg har fått summet meg roter jeg fram de pengene jeg har og teller opp en snau hundrelapp. De pengene ville sikkert reddet jula for en stakkar, uten problemer med Jesus og Julenissen og hundrevis av nedstøvete dingser.

Dama spiser ett eller annet. Det er ganske rart å se et menneske i probably dyp nød, rote rundt i en container, mens jeg sitter og nyter en trefire kuldegrader og nipper kaffe. Jeg ser en gang til ned på den tynne bunken med sedler. Tør jeg gå til henne og gi dem bort? Når jeg ser opp er hun borte. Jeg sitter igjen ensom på en kald benk og drikker kaffe, mens jeg prøver å finne mening.

Når jeg senere sitter hjemme og skriver om dette, har jeg igjen problemer med å se mening i jula. Jeg har alt og mere til. Det eneste jeg mangler er et støvkorn av mening. Kanskje kunne jeg ha satset mer på å være snill. Jeg kunne ha brukt litt av mitt overskudd på småfuglene eller gamle damer som roter i containere. I mens drikker nissen sukkervann og presten holder tradisjonene i hevd – opplagt uten noen som helst dypere mening. Han er så til de grader opptatt av tradisjon at all verdens mening forsvinner rett opp, gjør et kast og forsvinner.

Å se ei gammel dame på søken etter mat i en sølvgrå container er ganske interessant. Absurd nok finnes det mennesker som ikke tar del i overskuddsamfunnet (meningsløssamfunnet). Jeg sitter og kikker ned på en tredjedels kaffekopp og en tynn seddelbunke, og innser med ett at muligheten til å hjelpe et menneske er vekk. Ikke fordi jeg er glad i disse snaue hundre kronene. Kun fordi jeg i min uendelige dumhet var for sjenert til å reise meg opp og strekke fram ei hånd.

God jul – og nøl ikke med å fortelle meg om jula og hvorfor vi egentlig feirer denne i kommentarfeltet under. Spesielt interesting ville det vært om en tradisjonsbærer, en nisse eller en guds mann kunne gi meg et halmstråd her.

1 kommentar

Torsdag 28. desember 2006 02:23: De Mon
Det er ikke meninga at ting skal gi mening så lenge man selv har meninger. Så lenge man har musikk, familie og/eller venner så er alt greit. Man trenger ikke alltid å trenge noe. Man kan være glad for de tinga man har.

Jeg feirer jul fordi alle andre gjør det, altså er jeg rumpedilter som så mange andre. Greit nok for min del, siden julematen er god, og jeg får møte familie som jeg ikke ser så ofte ellers

Flere saker fra arkivet

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Kopp kaffe og noka attåt

Frivillighetsentralen har åpen dag i dag.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Et slag for husmorologien

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Moro med tall, eller?

Hva kan du gjøre med 2000 000 000 000 kroner ?

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Hælja!

Jeg er litt forvirret her jeg sitter. Mediehuset Drammens Tidende har selv lest opp og vedtatt at de aldri skal omtale Drammen som harry eller foreta seg and (...)

Julebukk

Jeg fikk besøk av en eneste julebukk i romjula.

Øverskogdagen 2007

Maimåned er full av merkedager 1. mai, 8. mai, 17. mai og Øverskogdagen

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Balanse

Ukens andre petit er ved Rune Elven

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Vil vi ikke ha gatemusikere i Lier?

Igor kalte han seg og kommer neppe igjen ---

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Et sommerminne - sommer 1

Min sommerferie, min gode venn og kollega, Torger Almaas vil at jeg skal skrive om den

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

På tide å rydde opp!

Hvem tar ansvar i Liungen? Foreløpig ingen.

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Vi besøker Liers spisesteder: Nøstehagen

”Nøstehagen kafé” står det på skiltet ved Nøsteveien, og litt usikre og tvilende svinger vi inn på parkeringsplassen og besøker stedet.

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Jul i finanskrisa

Juletanker i julenatta nest øverst i Lier

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Nå skjer det store ting i Drammen.

I disse dager planlegger flere av verdens beste sjakkspillere turen til Drammen. I toppen finner vi verdensstjerner som Antoaneta Stefanova – regjerende verdensmester for kvinner og Aleksander Khalifman verdensmester 1999-2000. De lokale håpene kommer nok ikke til å stjele like mye oppmerksomhet, men både Øystein og Atle Bøyum Fossum kan ta et steg videre i karrieren. Her får de i hvert fall skikkelig match.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

- Lier Høyre slipper for lett unna

- Jeg var på debattmøtet på Haugestad i går. En god debatt hvor spesielt Høyre, AP og SV gjorde en fin figur, skriver Petter Dreier i dette innlegget. Han er valgkampleder i Lier Arbeiderparti.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Etter den sure svie

... kommer den søte kløe, skriver Gunnar Langsrud i ukens petit

Guttekonferansen- Pizzaboller på Guttekonferansen

Rektoren på Tranby Skole, Per Nordbø + noen få mannlige lærere, koser seg med pizzabollene elevene egentlig skulle få til lunch.

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Første julebrev fra Malaga

I lett snøvær og bitende kulde på Gardermoen stakk Norwegian-flyet den røde snuta mot avgangshallen og minnet mest om at ”Rudolf er rød på nesen”.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Nissen, en aktiv Liernettbruker

Den gamle nissen sitter ikke lenger ensom på låven julekveld. Han surfer på nettet og har Liernett som startside.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.