Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Inspirert av Lars Monsen og TV programmet "Ingen grenser" har Drammens og Oplands Turistforening satt i gang med skogsturer i nærområdet for bevegelseshemmede. Turene går på grusveier som er framkommelige for de som har problemer med å bevege seg i skog og mark, også rullestolbrukere. Dette turopplegget passer også ypperlig for hjerte- lungesyke og for blinde og svaksynte å bli med på og som ønsker å oppleve naturen.

- Dette er turer som skal passe alle uansett hvilken type funksjonshemming man har, sier turleder Vibeke Clausen i Drammens og Oplands Turistforening.

Fra Årkvisla gikk turen inn til Hvalsdammen, her var det lagt opp til at de som syntes det var langt nok, kunne hygge seg. Mens det var muligheter for en lengre tur for de som ønsket det. På denne turen ble alle med videre og i Svartjern fikk hundene en velfortjent dukkert.
- Det viktigste med dette tilbudet er ikke å bevege seg langt, men å få folk ut i naturen. Jeg tror det er mange som har blitt skadet eller rammet av sykdom og som tidligere var glad i skog og mark, men som nå sitter hjemme. Dørstokkmila er utrolig lang, sier Per Fagerhøy.
Drammen og Oplands Turistforening stillte med to turledere og vel tilbake på Hvalsdammen ble matpakka spist mens det ble stekt svele og kokt kaffe. Sjelden har vel nykokt kaffe og varm svele smakt bedre og praten gikk livlig.
- Kanskje noe av det aller viktigste med disse turene, som vil arrangeres den første søndagen i hver måned, er det sosiale fellesskapet, sier turleder Merethe Olsen.

Turene er gratis å være med på og de er åpne for alle både funksjonshemmede, deres familier og venner og andre som er interessert i å være med. Utover turene her i distriktet håper de fra sommeren 2012 å kunne arrangere to fjellturer hver sommer.
- Det vil bli en lavterskel helgetur til en DNT-hytte, hvor det vil være adkomst med bil, tog eller båt (f.eks. Finsehytta el. Mårbu). Så vil turer og aktiviteter arrangeres ut fra denne hytta, forteller Vibeke.

Den andre turen vil bli en mer krevende ukes tur på Hardangervidda med overnatting på DNT-hytter og i lavvo. Men neste tur i distriktet er søndag 3. juli og den går fra Steindammen til Vrangla.

- Vi trenger flere ledsagere for å gjennomføre "Klart det går", så derom du er interessert i å være ledsager, så ta kontakt med Drammen og Oplands Turistforening. Du vil få opplæring der alle kostnader dekkes, avlutter Vibeke Clausen i DOT, som håper at enda flere blir med.

Les også: Klart det går - program sommeren 2011

Følg med på http://www.turistforeningen.no/drammen


Bak fra v. Vibeke Clausen, DOT, Anne Fagerhøy, Grethe Dammen, Merethe Olsen, DOT, Reidun T. Hansen og Leif Engebretsen. Foran fra v. Per Fagerhøy, Karin Engebretsen Arne Hansen


- Her er vi


Med friskt mot


Panda skuer utover mens kaffen trekkes


Per og turleder Merethe


Snart oppe

Finnemarka

1 kommentar

Torsdag 9. juni 2011 21:28: Nina Sjølie
Så flott opplegg. Knallbra!!!!! Så ut til å være en skikkelig vellykket tur! Fint at det blir flere slike turer! Vet det finnes fler slike tilbud, men dette må absolutt være en utfordring til turistforeningene rundt om i landet.
Nina

Flere saker fra arkivet

Klart det går - program sommeren 2011

DOT har startet en ny turgruppe for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Ut på tur, aldri sur

Seniorgruppa Turvennen i Drammens og Oplands Turistforening er stadig ute på tur i nye områder!

Flere vil på tur

Friluftsliv har blitt en trend igjen, og medlemsmassen i Drammens og Oplands Turistforening (DOT) har økt med 5,7 prosent det siste året.

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

Bli kjent i nærområdene

Stavgangsruppa er i gang igjen etter sommerferien.

Mer stavgang etter påske

Stavgangsgruppa i Lier tar fatt på en ny sesong tirsdag 26. april.

Hundekjører slått

Hundekjører Vibeke Clausen (bildet) fra Lier ble "overfalt" av en rasende skiløyper før påske --

Snøgøy i vinterferien!

Bli med Barnas Turlag i Drammens og Oplands Turistforening på skimoro i vinterferien!

Klar til avgang for stavgang

Stavgangsgruppa har sin første tur etter vinteren tirsdag 17. april.

Klar for torsdagstur

Turleder Martin Solberg (tv), for mange godt voksne liunger, velkjent for sitt gode humør, ønsker vel møtt - Solvang og Eiksetra er målet.

Stavgang i Lier

Stavgangsgruppa er i gang og går hver tirsdag kl 1730 fra Meierigården i Lierbyen.

Hva med andre løypevalg i vinterferien?

Anne Gallefos Wollertsen, kontorleder i Drammen og Oplands Turistforening kan friste med premiemuligheter for barna

Bli med på stavgangstur

Frivillighetssentralen og Lions i Lier arrangerer stavgangsturer hver tirsdag.

Medlemsrekord for DNT

DNT setter ny medlemsrekord – også på lokalplanet

Ny skitur

Frivillighetssentralen i Lier vil arrangere skiturer hver uke så lenge det er snø.

Postene er lagt ut

Mamma Mette Justad, pappa Håkon Kylland og barna Tuva og Erle var på åpningsdagen for Liertrimmen.

Opptur med DOT

Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Syv toppturer på én dag?

Turistforeningen inviterer til en tur over 7 topper i Drammens nordmark 3. juni.

En ny opplevelse

- Jeg har i alle år vært en aktiv bruker av Finnemarka, forteller Turi Andersen i Kanada i Lier og som gleder seg over stadig nye erfaringer med nye sider av friluftslivet ---

Over tusen på Eiksetra

Ragnhild Leirset i Turistforeningen hadde all grunn til å smile sammen med Kristina og Kamilla fra Drammen, ved avlutningen av "Kom deg ut dagen".

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

"Kom deg ut-dagen" i dag

Eiksetra er stedet når Drammen og Oplands Turistforening inviterer til en allsidig turdag.

500 gikk Hauern

Arrangøren Drafn, Sturla, Drammens Strong og Drammens og Oplands Turistforening kan glede seg at vel 700 deltakende løpere under årets skifestival, men selve arrangementet virket litt tamt --

- Kle deg godt!

Per Hægstad, en av veteranene i Turistforeningen, lover god stemning og fin service for skiløperne når de passerer Saga i morgen -

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Ut på tur med DOT i Lier

Nytt turprogram for høsten er klart, og første tur går opp Asdøljuvet torsdag 18. august.

- Å leve vertikalt

Møt Oddgeir Bruaset, mannen bak TV-serien Der ingen kunne tru at nokon kunne bu, på Drammens Og Oplands Turistforenings vårmøte onsdag 12. mars

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Liunger klar for NM

Fire lokale deltakere, med Venke de Lange (bildet) i spissen, starter i årets siste stormønstring i hundekjøring på barmark

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Mye for pengene

Frivilligsentalen engasjerer 70 frivillige som gjør det mulig å gi brukerne et svært mangfoldig tilbud.

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Langs gamle Drammensbanen

Lier Frivilligsentral inviterer deg som liker å gå sakte og ikke for langt.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Lionsmedlemmer stiller som turledere

Frivillighetssentralen og Lions i Lier fortsetter samarbeidet om stavgangsturer.

Hauern utvider til 1.500

- Sist vinter var det 1.200 startnummer i Thorleif Haugs minneløp. De ble raskt revet unna og i år utvider vi til 1.500, forteller Jens Vig til Langrenn.com.

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Eiksetra på sitt beste

Aktivitetsleder Ragnhild Leirseth (her tv) i Drammens og Oplands Turistforening var svært fornøyd med Barnas Turdag på søndag og ikke minst med at DOT ble tildelt miljøfyrtårnsertifikat av Drammensordføreren.

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Rekordoppslutning til Hauern

Rekorden fra i fjor er allerede passert, melder arrangøren

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Kirkevalget 2009: Sjåstad

Presentasjon av Sjåstad menighets kandidater til menighetsrådsvalget

Aktivitetsdag på Eiksetra

Kumøkk er helt greit

”Fineste stedet i hele Norge nå”

Ingen på Eiksetra på Friluftslivets dag var uenig i styrelederen i Den Norske Turistforening, Pernille Røed Larsens karakteristikk av naturperlen i Lier. Heller ikke Miljøvernministeren sparte på superlativene. Begge bor nær marka og vet hva de snakker om.

Topptur siste helga i august?

-- Det er femti år sida forrige tur på Snøhetta, sier en av dem. Vi møter de spreke og godt voksne karene på snøbreen nedenfor Stortoppen i siste uke av juli. – Jeg er med som vitne på at de to andre har vært på toppen, sa Jarl Johansen. De kaller seg helst Thorshovkameratene. Karene har feriert i fjellet hver sommer i 19 år. Opprinnelig var de fire. Men de mistet fjerdemann for noen år siden på grunn av en kreftsykdom. Snøhetta kan være et fint mål for en helgatur, for ikke å si også som en dagstur om nødvendig nå i august for fjelltravere på begge sider av Dovre.

Ny plassering i toppen?

Arne Sand, med fem seire i "Hauer`n", gleder seg til vinterens klassiker i marka.

Lierbedrift redder MS Drammen i jubileumsåret

Turbåten M/S Drammen er reddet. Lier-bedriften Tess vil sponse båten med 150 000 kroner. Dette gjør at skipper og eier Arne Kristian Bye har droppet planene om å selge båten.

Eiksetra populær

Friluftsfolket vil fortsatt kunne nyte stedet, fordi over 20 søkere har meldt sin interesse for å overta som bestyrer etter Truls Hafslund.

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Finn ukas post!

Omkring i Liers skogsmarker vil det gjennom 26 uker i sommer bli hengt opp en postkasse med ei bok oppi ---

Ukas Kulturminnepost

Et samarbeidsprosjekt mellom Lier kommune og Lierbygda O-lag

Trenger fritidskontakt

Svaksynte Øystein Tveten på Egge trenger en turkamerat til å følge han på sykkel- og skiturer

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Blir du med på skifest på søndag?

Søndag er det klart for årets stormønstring for skifolket. Tradisjonsrike Hauer`n går fra Geithus til Drammen. Mosjonistene i Thorleiv Haug-marsjen går også den 38 kilometer lange løypa fram til Spiralen, men uten tidtaking og klasseinndeling.

Fine prestasjoner på Beitostølen

Selv om liungen Øystein Tveten måtte avbryte oppholdet på Beitostølen i midten av januar på grunn av sykdom, kunne han likevel fornøyd fullføre tre distanser under årets Ridderrenn.

Vi besøker Liers spisesteder: Eiksetra

- Vi har middag også, forklarer Truls Hafslund. Han bestyrer Eiksetra, det tradisjonsrike serveringsstedet som tilhører Lier kommune og driftes av Drammen og Oplands Turistforening.

Seieren satt langt inne

Etter to dårlige perioder i innebandyoppgjøret i St. Halvardhallen lørdag ettermiddag, slo Lier Cats skikkelig til i siste periode --

Nok p-plasser for pendlerne

At Drammen ikke protesterer mot at Lier får færre togstopp, er lett å forstå.

Stopp Einar Olsen & Co

Drammensregionen er i dag en av landets mest trafikkbelastede områder. Når det gjelder støy ligger regionen helt i toppen. Selv langt inne i Finnemarka hører man byens sus.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Kjenner du disse gutta?

Lier IL feirer 75 år og ønsker i den forbindelse å gi ut et festskrift der man kan se tilbake på hva som har skjedd i klubben i alle disse årene.

Hauer'n og skimarsjen i gang

Også i år er Minneløpet og Marsjen slått sammen i et felles arrangement, Thorleif Haug Skifestival. Minneløpet er på 41 kilometer. Th. Haug marsjen er 35 kilometer. Begge traseene starter i Kanada i Sylling og ender opp på Spiralen i Drammen.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Sykkeltur i Brasil

Bike for peace Norge skal arrangere vennskapstur på sykkel i Brasil (Rio de Janeiro - Sao Paulo) fra 18/11til 3/12-05.

Trosset kulden

Daglig leder i Turistforeningen, Henning Hoff Wikborg, møtte unge Eivind Fossum Udby og Arvid Udby etter at de hadde gjennomført Familehauern fra Eggevollen.

Full av pågangsmot

- Vi får hvile i graven som vi sier på Island. Aldis S. Mortensen skal overta ansvaret for Eiksetra sammen med mannen Vidar Pålsøygård på nyåret.

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Utsatt start for de yngste

På grunn av kulden er starten for Ungdomshauern fra Eggevollen utsatt en time i morgen.

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Nykjørte løyper etter snøfallet

- Vi har kjørt hovedløypene i dag, sier Anders Haverstad som lover mer løypekjøring i helga før skolenes vinterferie

Nesten tusen på ski.

Hauer`n og skimarsjen 2004: cirka 850 skiløpere frydet seg over perfekte vær - og føreforhold i dag. 357 løpere gikk Thorleif Haugs Minnemarsj (”Hauer`n) og cirka 500 gikk Th. Haugs-marsjen. Som mange har fått med seg var Arne Christoffer Sand fra Sjåstad / Vestre Lier raskest. 28 løpere fra Lier stilte til start fra lierklubbene.

Bare 150 gikk marsjen

- Det var færre deltakere på Thorleif Haugmarsjen enn på flere år

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Hogg sine juletrær

En avslappet søndag i kontakt med fjordingen, smaken av varm solbærsaft og lukten av nystekte sveler var en fin opplevelse for barnefamilier på Jutilen Gård på søndag.

Stallstevne Valstad Gård Søndag 07.09.2006

Med spente ryttere, foreldre og besteforeldre var det klart for sesongens første innendørs sprangstevne på Valstad Gård.

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --

Milevis på ski på Hegg, Heia og Hennummarka

- 29 elever på Hegg skole har registrert nær 560 mil på ski hittil i år, sier lærer Halvor Jordbakke til Liernett.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Dugnad for Lierdagene?

Lier kommune søker nå komitemedlemmer som kan se Lierdagene med friske øyne.

Klart for idrettsfest

- Se der, sier Nils Haugen i Gårdsgutta. Han lover topp forhold til morgendagens Eggekollen opp.

Pressemelding om spennende kommunalt initiativ:

FRITIDSMESSE FOR FUNKSJONSHEMMEDE

På sykkel i Brazil

Bike for peace Norge skal arrangere vennskapstur på sykkel i Brasil fra 18/11til 4/12-05.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Klar for 1. divisjon

Trener Anders Ruud Gundersen (bak i hvit skjorte) jubler med laget. Nå han føler en blanding av glede og lettelse etter at St Hallvard Håndballklubb vant opprykkskampen i dag.