Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Nykjuadagen arrangeres i år søndag 6. mars. Minnestunden begynner kl 13.30, og ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, legger ned krans ved minnesteinen.

Den spreke veteranen Gunnar Mølsted, som fyller 90 år i april, håper også å kunne delta under arrangementet. Han var med på trefningen på Nykjua og greide på en mirakuløs måte å slippe unna tyskerne. Hans dramatiske fortelling står brent fast i Finnemarkas krigshistorie.

Det er oppkjørte og skiltede skispor fra Kanada i Lier (anbefales, ca 10 km), og fra Eiksetra i Lier (ca 15km), samt fra Sponevollen i Modum (ca 9 km). Det er mulighet for kameratkjøring fra Waagaardsløkka p-plass nedenfor Sykehuset Buskerud kl. 10.00 hvis det meldes innen fredag til DOT-kontoret. Det er forholdsvis god parkeringsplass på Kanada, men på en fin skidag lønner det seg å være tidlig ute.

Minnestunden ved Nykjua arrangeres kl 13.30 og er et samarbeid mellom Norske Reserveoffiserers Forbund avdeling Drammen og Drammens og Oplands Turistforening (DOT).

DOT serverer kaffe fra Den Store Kjelen fra kl 11.00. Ta med matpakke og kopp. Hvis været er bra og det blir tid til overs anbefaler vi en ekstratur på 4 km inn forbi Store Nykjua og Åsvanna. Langs dette vassdraget går grensen til Finnemarka barskogreservat, og man får et gløtt inn i disse vakre og nesten urørte områdene.

Anbefalt kart er turkart Finnemarka 1:50 000 for å få godt utbytte av turen, og ta gjerne en titt på Skisporet.no for å se på forhånd hvilke løyper som er kjørt opp sist. Men det blir sørget for godt preparerte løyper, og vi kan garantere en fin opplevelse uansett vær.

God tur!

2. verdenskrig Finnemarka

Flere saker fra arkivet

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Ta fram skia!

Løypekjører Anders Haverstad meldte onsdag ettermiddag om fine skiforhold innover mot Nykjua og Fallet. Det varslede mildværet kan tære noe på snøen. Likevel kan skituren være sikra for de ivrigste med utgangspunkt fra Kanada.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Breilitur i helga?

- Det er realt klisterføre i marka, melder Anders Haverstad på løypetelefonen, og hvorfor ikke da ta en skitur der du kan beundre utsikten over Tyrifjorden?

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Fram med skia

Helga Haverstad, søster av løypabas Anders, testet lysløypa fra Eggevollen i dag.

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Best skiforhold i Kanada

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby best skiforhold i Kanada.

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Skiglede ved skolene

Løypekjørerne var raskt ute med å sørge for skispor etter at Kong Vinter vendte tilbake til bygda og lavlandet

På Storsteinsfjell i dag?

Det er ingen grunn til å sette bort skia ennå ---

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Skitur er mulig

Til tross for små snømengder har Anders Havestad (på bildet) og hans mannskap i Lier kommune klart å pakke noe snø slik at de ivrigste skiløperne kan prøve seg i helga.

Påskefrokosten klar ---

Truls Hafslund på Eiksetra ønsker velkommen til egg og bacon på Skimten første påskedag

Nykjørte løyper etter snøfallet

- Vi har kjørt hovedløypene i dag, sier Anders Haverstad som lover mer løypekjøring i helga før skolenes vinterferie

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Løypemaskinene går for fullt

Snøen har lavet ned på hele Østlandet denne helga, og løypemannskapene jobber på spreng for å preparere alle skiløypene.

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Den ultimate Finnemarka-turen

Etter først å ha grublet på det i noen år, skulle jeg denne uka forsøke å krysse Finnemarka fra nord til sør alene

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Hauern utvider til 1.500

- Sist vinter var det 1.200 startnummer i Thorleif Haugs minneløp. De ble raskt revet unna og i år utvider vi til 1.500, forteller Jens Vig til Langrenn.com.

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Blir du med på skifest på søndag?

Søndag er det klart for årets stormønstring for skifolket. Tradisjonsrike Hauer`n går fra Geithus til Drammen. Mosjonistene i Thorleiv Haug-marsjen går også den 38 kilometer lange løypa fram til Spiralen, men uten tidtaking og klasseinndeling.

Av med påskeklisteret -

Det sier løypebas Anders Haverstad på løypetelefon og ber skiløperne om å ta fram skiene, og som med det lover utmerkede forhold som her like ved toppen ved inn mot Sneisene ---

God skihelg!

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby løyper både i området ved Eiksetra og fra Kanada (bildet) --

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Hundrevis av fiskevann?

Vet du hvor mange fiskevann det finnes rett utenfor stuedøra?

Fine skiforhold

Anders Haverstad rapporterer i dag tidlig om 5 cm nysnø og nypreparerte løyper

Breililøypa klar

Nå kan friluftsfolket ta en tur til Breiliflaka --

Børresen 100 år

En fremsynt drammenser, store skogarealer, brukbar energitilgang, gode transportmuligheter og nok arbeidskraft. Ja, det var nøkkelen bak suksessbedriften A/S Børresen. For det er ikke alle Lier-bedrifter som kan feire 100-årsjubileum.

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Fine skiforhold lokalt i påsken

- Anders Haverstad har kjørt på snø i Dritabakkane, og det er fin-fine skiforhold, sier Truls Hafslund på Eiksetra optimistisk til Liernett , og han byr på tradisjonell frokost med egg, bacon og kaffe på Skimten 1. påskedag.

Snøvær og lamming

Rene januarværet i Lier, mens Eiksetras betjening måtte stenge kafeen for å ta imot små firbeinte ---

Rekordtilstrømning til Eiksetra og Kanada

Til tross for lite snø var det en strøm av skiløperne til løypene i Kanada og rundt Eiksetra. I Kanada telte vi over 200 biler mellom 12.00 og 13.00 på søndag. Tilsvarende antall parkerte biler var det også på lørdag. På Eiksetra var bestyrerparet Avdal/Hafslund strålende fornøyde. -- Det var som på senvinteren, med kø ved kassen, helt til vi stengte klokka 16.00, sa Turid Avdal til Lier-nett. Og æren for at skiløpere fra Asker, Røyken og hele drammensområdet trekker til Lier, må i stor grad tildeles de dyktige løypekjørerne i Lier kommune. I Kanada ble skiløperne møtt av flotte, nykjørte spor på søndag morgen.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Bli ferdig med kaffen!

Selv om det lett snødrev på morgenen, er det bare å avlsutte frokosten og komme seg ut i Liers fantastiske løypenett

Stor skiutfart

Sten Oluf Horn, med mange medaljer fra internasjonale mesterskap innen Paralympics, var en av mange som trosset snøværet i helga --

Kanada var redningen for skiløperne

Snømangel til tross, vi telte nesten 60 biler ved parkeringsplassen i Kanada på søndag. En kar fra Drøbak dukket også opp. – Det var jo bare 35 minutter å kjøre, sa den ivrige skiløperen. De ivrigste turgåerne gir seg altså ikke. Vanskelig var det å forsere den isete løypa de nødvendige 200-300 meterne før man nådde snøen. Men med klister under skia og med ett eller begge beina i lyngen kom man seg fram på et vis.

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

- Kle deg godt!

Per Hægstad, en av veteranene i Turistforeningen, lover god stemning og fin service for skiløperne når de passerer Saga i morgen -

Fine skiforhold

Løypekjørerne i Lier kommune kan tilby 11 mil med løyper, og det er målt snødybder helt ned til 55 cm. Det gleder skiløperne.

Noen trosset været

Veteranskiløperen Einar Riis og firbeinte Kara fra Øverskogen gjennomførte søndagsturen i fin stil.

Bygdetunet som arena

På grunn av store snømengder har Lierbygda O-lag valgt å flytte sin norgescup i ski-o-løp fra drammensmarka til Liers tusenårsted førstkommende helg.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Halvmeteren med puddersnø

-Det var kjempeflotte løyper, sa Per Bjarne Carslen fra Øverskogen etter en tur inn til Åsvanna

Årets store begivenhet

Fredag 20. mars er det igjen klart for dansegalla for psykisk utviklingshemmede i St. Hallvard-hallen

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Snøgøy i vinterferien!

Bli med Barnas Turlag i Drammens og Oplands Turistforening på skimoro i vinterferien!

Gjør klar skia

Det er oppfordringen fra løypebas Anders Haverstad (bildet) som varsler om oppkjørte løyper i Eiksetraområdet

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Skarpt føre og vind

Det er muligheter for en bra skitur både fra Gjellebekk innover Kjekstadmarka (på bildet) og fra Eggevollen og Kanada i dag

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Fra Hyde Park til Kanada

Hjemme i Sylling på juleferie, fikk endelig Arne Martin Moen (tv), som jobber i London, prøve seg på godt vinterføre sammen med faren Truls Moen.

Fottur i Finnemarka

Det føltes som om jeg ble invadert av mygg og småfluer, men sannheten var nok heller at det var jeg som stod for invasjonen

Nypreparerte løyper

Det er kaldere og brukbare forhold for skientusiastene, som her ved Hvalsdammen ---

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

Førjulstemning over bygda

Tåka lå som et hvitt teppe over dalbunnen. Over teppet tronet Glassåsen. Bak Glassåsen og østover var det endelig klart for flere turvalg for skiløperne. Snøfallet gjør at ikke alle skiløperne tar turen fra Kanada og mot Nykjua og Fallet.

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Som i gamle dager

15-20 centimeter nysnø, uten nypreparert løype, forhindret ikke at Øyvind Melgaard og Knut Brevik valgte Kanadaløypa søndag.

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Til Breili i morgen?

- Jeg hadde en strålende Breilitur fra Øverskogen sist helg, forteller Tom Helgesen.

Hva med andre løypevalg i vinterferien?

Anne Gallefos Wollertsen, kontorleder i Drammen og Oplands Turistforening kan friste med premiemuligheter for barna

Støtter miljøtiltak

To idrettsledere fra distriktet kunne motta priser fra idrettselevene ved St Hallvard videregående skole i dag

Hektiske dager på Tranby

Konserter og loppemarked betyr travle dager for Tranby Skolekorps de nærmeste dagene. For andre betyr det muligheter til gode kjøp og musikkopplevelser.

Syv toppturer på én dag?

Turistforeningen inviterer til en tur over 7 topper i Drammens nordmark 3. juni.

Tur til Kruttjern eller Myggheim?

En kulturminnepost står enda ei uke ved Kruttjern. Men du har 14 dager frist for å finne kulturminneposten på Myggheim.

Ungdommens Kulturmønstring 2007

Fylkesmønstring i Drammen over tre dager Gi ungdommen en scene Slikt blir det resultater av

Ble presten bønnhørt?

Friluftsmannen og prest Rolf Sommerseth snakket om skiglede i sin preken forrige helg i Frogner kirke, og det hjalp ----

God tur!

Løypene ble preparerte på fredag, og med sola skinnende på nysnøen er det ingen grunn til å la skia stå i dag ---

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

Åpen dag på brannstasjonen

Drammensregionens brannvesen IKS ønsker velkommen til Åpen dag på brannstasjonen!

- Å leve vertikalt

Møt Oddgeir Bruaset, mannen bak TV-serien Der ingen kunne tru at nokon kunne bu, på Drammens Og Oplands Turistforenings vårmøte onsdag 12. mars

Kulturminnepost ved Gjellebekk

Ukas Kulturminnepost 29. mai - 14. juni blir å finne ved Gjellebekk skanse, og søndag 30. mai blir det minnemarkering samme sted.

Video fra Finnemarka

Fra nord til syd, nesten...

Kommer og går i Rådhuset

Kommuneadvokat Kjell Arne Reistad går av med pensjon, mens Johanna Lervik blir den nye kommunalsjefen med skolefaglig kompetanse

Løsningsavtale innen 6. mars

- Vi hadde et konstruktiv møte med SIF, sier ordfører Ulla Nævestad til Liernett.

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Krakker og porter satt ut

Truls Hafslund på Eiksetra melder i dag til Liernett om fine kjøreforhold og fine forhold i akebakken, og varme i solveggen --

Finnemarka i oktoberfarger

Med sine ferske bilder viser Tom Helgesen (på bildet) oss hvor vakker marka er nå ---

Rapporterer fra skauen --

"På Eiksetra var det 3-4 varmegrader i dag tidlig"

Glitrende over tåka

Nicolay og Fia Houm og datter Emmy på Øverskogen bor nærmest i skiløypa --