Flott steindemning
Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -
Kulturminnetur til stor demning – Dammyrdammen
21. mai – 6. juni
Den flotte steindemningen som demmer opp Dammyra ble bygd allerede i 1883. Det var for å få en god fløtning som utløste byggingen av demningen. Senere ble vannet fra det store tjernet ført i rør ned til Grytefoss kraftstasjon – den sto ferdig i 1907. Mens Tronstad Bruk sto ferdig i 1904 – samme år som Lierbanen åpnet.
Parkering for turen skjer på Kanada p-plass. Turen er på ca 5,2 km tur-retur; et godt alternativ er å sykle fra bommen i Kanada.
Fra bommen 100 meter fra Vestsideveien har syklistene flere alternativer; en rundtur rundt Dammyrdammen med nedkjøring på Åtteskillingsveien, eller en tur opp mot Rustan (avledet av Rudstaden) skogsgård. I 1699 fikk Otto von Cappelen skjøte på den 18 000 dekar store gården.
På kvelden med en solnedgang mot vest er en tur langs veien nord for Rustand og nordøstover, ned mot Kårevann et fint alternativ. Eller lengre turer mot Nykjua eller sørover mot Saga og ned til Glitrevannsveien. Har du parkert bilen ved Kanada får du da tåle et par-tre kilometer på asfalt tilbake --
Knut Marheim, har sendt Liernett denne kommentaren: - Det ligger også en fin gammel steindemning på Store Elgtjern, en times gange fra Fallet, og om Skjeggerudsetra. En fin tur...!
På turen opp eller ned til Dammyrdammen kan en gjerne ta en tur innom Grytefoss kraftstasjon, som ble bygd i 1907. Avkjørselen er midtveis mellom bommen og Dammyrdammen. (Foto: Torger Almaas, arkiv)
”Badstuløpet” var navnet på orienteringsløpernes langdistanseløp i 1941 og 1946. Det tredje løpet ble arrangert i 1951 med start fra Dammyrdammen. Løypa var 22 km og hadde en matstasjon, dammen ved Glitre.
I 1949 gikk kretsmesterskap rundt Gjevlekollen og ti år senere ble terrenget nord for Dammyrdammen brukt til et større løp.
På Kårevannsetra, ved Kårevann like nord for Dammyrdammen, hadde to Solberg-gårder og gården Skjeggerud seter.
(Kilder: "Finnemarksboka" 1982)
Ukas Kulturminnepost er et samarbeid mellom Lier kommune og Lierbygda O-lag. Her er kartet som du kan bruke. (Kartkopi: Arne Ask)