Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

De har funnet fram til 50 turforslag med ny og gammel kunnskap, krydret boka med flotte naturfotos av mennesker og natur. Turelskere i Lier, Hurum, Røyken Drammen, Eikerbygdene og på Modum kan her fråtse over gode tips til turer, uansett årstid.

Liernaturen får stor oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart. 52 år gamle Tom Helgesen har sterke røtter i Kanada i Lier. Der vokste faren opp, i nær kontakt med naturen. Og er det noe læreren, frilansjournalisten og fotografen kan særlig godt, er det å skildre Liers natur. Selvsagt er turer opp Asdøljuvet, til Hørtekollen, Eggekollen Gjevlekollen og Breiliflaka godt beskrevet. Men Tom Helgesen anbefaler også sykkelturer langs Lierbanen eller inn til Nykjua eller Glitre.
Ni av de 50 turene omhandler turer i Lier eller områder som turglade liunger er spesielt godt kjente i.

Tom Schandys naturbilder er som vanlig av svært høy klasse. Det er lett å forstå hvorfor Tom Schandy (48) har vunnet internasjonale priser.

Foruten bilder og gode turbeskrivelser, er boka utstyrt med gode og leselette kart. I tillegg er veiskilt med kjente turmål og distanser avbildet. Og så ikke minst er boka krydret med gode historier og sagn om mennesker som har levd i marka eller som har tilknytning til de beskrevne områdene. Noe er godt kjent for liunger og oss andre innflyttete liunger som er blitt kjær i naturen i Nedre Buskerud, men noe er hentet fram via gode kilder.
Eksempelvis, har du hørt om Anne på Askfjellsetra? Ei kort fortelling om unge mennesker som foresket seg – vi røper ikke mer.
Eller har du hørt om den gangen Fridtjof Nansen var på tur opp mot Gjevlekollen. Du kan lese om det også --

Boka er på 208 sider i stort format.

Godt og kjent kildemateriale

- Hvor lenge har dere jobbet med denne boka? - Bildene er tatt over flere år. Selve skriveprosessen har foregått det siste året.

- Det ser ut som kildene er mangfoldige og omfattende. Mht Lier kan du nevne de viktigste kildene? Begge Finnemarkabøkene til Bjarne Røgeberg, men også våre egne bøker Naturperler i Buskerud og Kulturperler i Buskerud.

- Faren din vokste opp i Kanada nær skog og vannveier og rikelig tilgang på naturopplevelser. Har de omtalte turene i Lier vært en annerledes å jobbe med siden du kjenner naturen mellom ditt oppvekstområde Øren til Kanada spesielt godt?
- Ja, det er klart det er en fordel å være godt kjent. Har jo vært utallige ganger på for eksempel Gjevlekollen, Nykjua og Hørtekollen. Likevel måtte jeg ta en ny tur nå i høst til både Gjevlekollen og Hørtekollen for å få noen bilder jeg var fornøyd med.

- Jeg skulle gjerne ha hatt en "pocketutgave" eller flere å ha i sekken. Ville det vært mulig og nyttig?
- Tenkte på et slikt format, men fant ut at bøker egner seg dårlig i sekken på tur. Blir fort våte, møkkete og fillete. Fant ut at vi heller ville lage ei bok som kunne inspirere til turer, kanskje også til steder hvor folk ikke har vært før. Er for dyrt å trykke egen pocketutgave. Kan jo ikke selges for så mye heller og da blir fortjenesten deretter

Her ser du den gamle Brannvarslerhytta på Gjevlekollen (Foto: Tom Helgesen)

Kjent motiv for mange. Utsikt fra Hørtekollen (foto: Tom Helgesen)

Utsyn vestover mot Damvannet og Garsjø fra et de vestlige punktene på Eggekollene (Foto: Tom Helgesen)


God tur!

Her er listen over turene (Turen med spesiell tilkytning til Lier er uthevet) :
1. Kyststien i Hurum. 2. På toppen av Haraldsfjellet. 3. Regnskogsafari i Holtnesdalen. 4. Til Stikkvannskoia og Stikkvannskollen. 5. Til topps på Villingstadåsen og Herstadhei. 6. Kyststien i Røyken. 7. Langs oldtidsveien i Røyken. 8. Padletur på Dikemarksvannene. 9. Opp Asdøljuvet. 10. På sykkel langs Lierbanen. 11. Sykkeltur til flyvraket i Maidalen. 12. Hørtekollen – Majesteten i Lierdalen13. Med ski eller sykkel til Nykjua. 14. Til topps på Gjevlekollen. 15. Over Eggekollene. 16. I vestlandsnatur i Lier. 17. Padling i Drammenselva.18. Til Nordbykollens topp. 19. Tårnet på Risdalsåsen. 20. Fra vann til dam i Konnerudmarka. 21. Fra Andorsrud til Skulkerud på sykkel.22. Fra Prins Oscars utsikt til Klopptjern. 23. Rusletur i Hamborgstrømskogen. 24. Buståsen - Høyderyggen mellom Underlia og Bråtan. 25. I vinterskog over Skimtheia og Vakkertjernsheia. 26. Vårstigen til Tverken. 27. Klassikeren opp Kjøsterudjuvet. 28. Topptur til Lokkeråsen og Solbergvarden. 29. Utenfor allfarvei til Trettekollen. 30. Vranglarunden på ski 31. Sykkeltur rundt Glitre.32. Sykkeltur mellom Hagatjern og Konnerudkollen. 33. Orkidéenes rike på Bremsåsen. 34. I Wildenveys fotspor35. Kyrfjell, grensetopp med makeløs utsikt. 36. Skitur på Mjøndalsskauen. 37. Sykkeltur over Røkeberghøgda. 38. Naturfenomenet Trollbrua. 39. På blåmerket sti til Sirikjerke. 40. Padletur på Øyvannet. 41. Med kikkert til Fiskumvannet. 42. Gunhildrudknatten vest for Eikeren. 43. Skitur mellom Ormåsen og Hallhytta. 44. Topptur til Myrehogget. 45. Fra Hoensvannet til cellene på Holtefjell. 46. På gamle tufter ved Glitrevannet med ski og joggesko. 47. I gruvetråkk på Glomsrudkollen. 48. Høsttur over Hovlandsfjell og Heståsfjell. 49. Breili på Finnemarkas tak. 50. Sykkeltur i Holleia

Flere saker fra arkivet

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Nærmere 100 på Hørtekollen i år

Du kan velge mellom Fosskollen, Eggekollene, Glasåsen, Storsteinsfjell, Gjevlekollen, Asdøljuvet og Hørtekollen. Marianne Fossen Nilsen (på bildet t.h.) er en av mange som allerede har trimmet seg opp til Hørtekollen.

Trim til topps en suksess

Glassåsen og Hørtekollen var de to best besøkte toppene, med førstnevnte topp med hele 4246 underskrifter i "basarbøkene".

Finnemarka i oktoberfarger

Med sine ferske bilder viser Tom Helgesen (på bildet) oss hvor vakker marka er nå ---

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

November 2005 over i historien

Søkkvåt på beina, i joggesko, kom jeg ned fra Hørtekollen på lørdag. Ubehagelig, nei da, det er jo advent og da skal jo vinteren være her.

En flott demning

Til demningen ved Dammyrdammen er det ca 2,8 km å gå langs skigate eller skogsbilvei fra utfartsparkeringen ved Kanada.

Finn ukas post!

Omkring i Liers skogsmarker vil det gjennom 26 uker i sommer bli hengt opp en postkasse med ei bok oppi ---

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Søk stillheten

Hva med å kombinere trim og lokalkunnskap? ---

Nypreparerte løyper

Det er kaldere og brukbare forhold for skientusiastene, som her ved Hvalsdammen ---

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Se, hvor vakkert det er --

Nå er forholdene i marka helt optimale for ski- og naturelskere ---

Tur til Skjærsvannet i helga?

Halfdan Olaus Christoffersens beretning "Gjennom Lier-paradiset" er kanskje en av de mest fascinerende han har skrevet ---

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Klart det går - program sommeren 2011

DOT har startet en ny turgruppe for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Ny skitur

Frivillighetssentralen i Lier vil arrangere skiturer hver uke så lenge det er snø.

Medlemsrekord for DNT

DNT setter ny medlemsrekord – også på lokalplanet

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Postene er lagt ut

Mamma Mette Justad, pappa Håkon Kylland og barna Tuva og Erle var på åpningsdagen for Liertrimmen.

Storslått markering

Hovedmarkeringen av Kulturminneåret 2009 i Lier vil være et opplegg hvor folk inviteres til å oppsøke kjente steder med kulturminner i kulturlandskapet, marka og skogen.

Mot ei flott skihelg

Oddvar Nygaard og Arne Sand var to av skiløperne som fotograf og skribent Tom Helgesen møtte på den første skisøndagen i februar --

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Årets siste kulturminnetur

Solvang er utgangpunktet for turen til Svarthavnsetra.

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Opplevelse, helse og historie

- "Ukas Post" har mange sider ved seg, skriver Arne Ask i sin omtale av ukas post ved Aschenbergsetra

Ut på tur med DOT i Lier

Nytt turprogram for høsten er klart, og første tur går opp Asdøljuvet torsdag 18. august.

Klar til avgang for stavgang

Stavgangsgruppa har sin første tur etter vinteren tirsdag 17. april.

Et flott utsiktspunkt

Ukas kulturminnepost er lagt til Eggekollen som er kjent langt utenfor Liers grenser.

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Sju kilometer på skikortet

Sander (7) og pappa Fridtjof Myhrene fra Sylling var to av svært mange som kunne nyte de flotte løypene i helga

Nyt utsikten

Helgens oppfordring til de friluftsinteresserte er å ta turen opp til Lurtopp

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Bli kjent i nærområdene

Stavgangsruppa er i gang igjen etter sommerferien.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

En ny opplevelse

- Jeg har i alle år vært en aktiv bruker av Finnemarka, forteller Turi Andersen i Kanada i Lier og som gleder seg over stadig nye erfaringer med nye sider av friluftslivet ---

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Null hull, nesten...

Det står dårlig til med Karius og Baktus i Lier

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Gateway i Lierbyen

Fire nye turløyper ble avduket på lørdag. Varaordfører Nina E. Johnsen (tv) og kulturkonsulent Gunn Kjæraas stod for avdukingen.

Sykkeltur i Brasil

Bike for peace Norge skal arrangere vennskapstur på sykkel i Brasil (Rio de Janeiro - Sao Paulo) fra 18/11til 3/12-05.

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Hundrevis av fiskevann?

Vet du hvor mange fiskevann det finnes rett utenfor stuedøra?

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Trim-og opplevelsesturer

Det blir musikk ved åpningen av årets første kulturminnetur. Første post er plassert ved gravrøysene ved Vinkova (se kartet).

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Sterke lierplasseringer

Arne Christoffer Sand (36) var bare 58 sekunder bak en så sterk løper som Jørgen Aukland i sin klasse, mens Oddvar Nygaard (60) tapte mye på et stavbrekk på slutten, i kampen om en klasseseier i årets Birkebeinerrenn.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Skisesongen er ikke slutt --

- Det var kjempeforhold både i og utenfor løypene i helga, rapporterer Tom Helgesen

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Til Breili i morgen?

- Jeg hadde en strålende Breilitur fra Øverskogen sist helg, forteller Tom Helgesen.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Utsikt over Lierdalen

Fra Ukas kulturminnepost kan du se grønne Lier, i det fjerne -

Utsikt mot Drammen

Neste kulturminnepost er plassert ved masten på Lurtopp som ligger på Gjevlekollen-massivet.

Syv toppturer på én dag?

Turistforeningen inviterer til en tur over 7 topper i Drammens nordmark 3. juni.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

En av askeladdene er død

Inge Thun, Strømsgodsets legendariske keeper på 60- og 70-tallet, døde natt til fredag

Tett på utvalgte liunger

I sin nye bok presenterer Erik Jacobsen 27 liunger.

Mye for pengene

Frivilligsentalen engasjerer 70 frivillige som gjør det mulig å gi brukerne et svært mangfoldig tilbud.

To klasseseire i Birken

Både Oddvar Nygaard og Arne Sand (på bildet) vant sin klasser under årets stormønstring på ski mellom Rena og Lillehammer

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Tilbake på gamle tomter

Frode Askekjær, sogneprest og tidligere aktiv i friidrettsgruppa i Sylling IF var en blid og fornøyd deltaker.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

I morgen er det slektforskningens dag

Flere foredrag på biblioteket i Drammen

Nå kommer også tredje generasjon

- Vi er storfornøyde med den flotte og snørike vinteren, sier Marit Tveten Ellingsen og datter Nina Tveten Eriksen på Solvang i hjertet av Finnemarka.

Mer stavgang etter påske

Stavgangsgruppa i Lier tar fatt på en ny sesong tirsdag 26. april.

Sommer 2

To av sju