Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: e4b15335f88fee67e9dc22d43ba3568d

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

De har funnet fram til 50 turforslag med ny og gammel kunnskap, krydret boka med flotte naturfotos av mennesker og natur. Turelskere i Lier, Hurum, Røyken Drammen, Eikerbygdene og på Modum kan her fråtse over gode tips til turer, uansett årstid.

Liernaturen får stor oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart. 52 år gamle Tom Helgesen har sterke røtter i Kanada i Lier. Der vokste faren opp, i nær kontakt med naturen. Og er det noe læreren, frilansjournalisten og fotografen kan særlig godt, er det å skildre Liers natur. Selvsagt er turer opp Asdøljuvet, til Hørtekollen, Eggekollen Gjevlekollen og Breiliflaka godt beskrevet. Men Tom Helgesen anbefaler også sykkelturer langs Lierbanen eller inn til Nykjua eller Glitre.
Ni av de 50 turene omhandler turer i Lier eller områder som turglade liunger er spesielt godt kjente i.

Tom Schandys naturbilder er som vanlig av svært høy klasse. Det er lett å forstå hvorfor Tom Schandy (48) har vunnet internasjonale priser.

Foruten bilder og gode turbeskrivelser, er boka utstyrt med gode og leselette kart. I tillegg er veiskilt med kjente turmål og distanser avbildet. Og så ikke minst er boka krydret med gode historier og sagn om mennesker som har levd i marka eller som har tilknytning til de beskrevne områdene. Noe er godt kjent for liunger og oss andre innflyttete liunger som er blitt kjær i naturen i Nedre Buskerud, men noe er hentet fram via gode kilder.
Eksempelvis, har du hørt om Anne på Askfjellsetra? Ei kort fortelling om unge mennesker som foresket seg – vi røper ikke mer.
Eller har du hørt om den gangen Fridtjof Nansen var på tur opp mot Gjevlekollen. Du kan lese om det også --

Boka er på 208 sider i stort format.

Godt og kjent kildemateriale

- Hvor lenge har dere jobbet med denne boka? - Bildene er tatt over flere år. Selve skriveprosessen har foregått det siste året.

- Det ser ut som kildene er mangfoldige og omfattende. Mht Lier kan du nevne de viktigste kildene? Begge Finnemarkabøkene til Bjarne Røgeberg, men også våre egne bøker Naturperler i Buskerud og Kulturperler i Buskerud.

- Faren din vokste opp i Kanada nær skog og vannveier og rikelig tilgang på naturopplevelser. Har de omtalte turene i Lier vært en annerledes å jobbe med siden du kjenner naturen mellom ditt oppvekstområde Øren til Kanada spesielt godt?
- Ja, det er klart det er en fordel å være godt kjent. Har jo vært utallige ganger på for eksempel Gjevlekollen, Nykjua og Hørtekollen. Likevel måtte jeg ta en ny tur nå i høst til både Gjevlekollen og Hørtekollen for å få noen bilder jeg var fornøyd med.

- Jeg skulle gjerne ha hatt en "pocketutgave" eller flere å ha i sekken. Ville det vært mulig og nyttig?
- Tenkte på et slikt format, men fant ut at bøker egner seg dårlig i sekken på tur. Blir fort våte, møkkete og fillete. Fant ut at vi heller ville lage ei bok som kunne inspirere til turer, kanskje også til steder hvor folk ikke har vært før. Er for dyrt å trykke egen pocketutgave. Kan jo ikke selges for så mye heller og da blir fortjenesten deretter

Her ser du den gamle Brannvarslerhytta på Gjevlekollen (Foto: Tom Helgesen)

Kjent motiv for mange. Utsikt fra Hørtekollen (foto: Tom Helgesen)

Utsyn vestover mot Damvannet og Garsjø fra et de vestlige punktene på Eggekollene (Foto: Tom Helgesen)


God tur!

Her er listen over turene (Turen med spesiell tilkytning til Lier er uthevet) :
1. Kyststien i Hurum. 2. På toppen av Haraldsfjellet. 3. Regnskogsafari i Holtnesdalen. 4. Til Stikkvannskoia og Stikkvannskollen. 5. Til topps på Villingstadåsen og Herstadhei. 6. Kyststien i Røyken. 7. Langs oldtidsveien i Røyken. 8. Padletur på Dikemarksvannene. 9. Opp Asdøljuvet. 10. På sykkel langs Lierbanen. 11. Sykkeltur til flyvraket i Maidalen. 12. Hørtekollen – Majesteten i Lierdalen13. Med ski eller sykkel til Nykjua. 14. Til topps på Gjevlekollen. 15. Over Eggekollene. 16. I vestlandsnatur i Lier. 17. Padling i Drammenselva.18. Til Nordbykollens topp. 19. Tårnet på Risdalsåsen. 20. Fra vann til dam i Konnerudmarka. 21. Fra Andorsrud til Skulkerud på sykkel.22. Fra Prins Oscars utsikt til Klopptjern. 23. Rusletur i Hamborgstrømskogen. 24. Buståsen - Høyderyggen mellom Underlia og Bråtan. 25. I vinterskog over Skimtheia og Vakkertjernsheia. 26. Vårstigen til Tverken. 27. Klassikeren opp Kjøsterudjuvet. 28. Topptur til Lokkeråsen og Solbergvarden. 29. Utenfor allfarvei til Trettekollen. 30. Vranglarunden på ski 31. Sykkeltur rundt Glitre.32. Sykkeltur mellom Hagatjern og Konnerudkollen. 33. Orkidéenes rike på Bremsåsen. 34. I Wildenveys fotspor35. Kyrfjell, grensetopp med makeløs utsikt. 36. Skitur på Mjøndalsskauen. 37. Sykkeltur over Røkeberghøgda. 38. Naturfenomenet Trollbrua. 39. På blåmerket sti til Sirikjerke. 40. Padletur på Øyvannet. 41. Med kikkert til Fiskumvannet. 42. Gunhildrudknatten vest for Eikeren. 43. Skitur mellom Ormåsen og Hallhytta. 44. Topptur til Myrehogget. 45. Fra Hoensvannet til cellene på Holtefjell. 46. På gamle tufter ved Glitrevannet med ski og joggesko. 47. I gruvetråkk på Glomsrudkollen. 48. Høsttur over Hovlandsfjell og Heståsfjell. 49. Breili på Finnemarkas tak. 50. Sykkeltur i Holleia

Forrige artikkel:Julegrantenning KraftkollenNeste artikkel:Jakter nye poeng
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode