Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Kari (60) fra Drammen og Gunnar (66) fra Storsand i Hurum flyttet til Sylling i 1969. Kari jobbet som teknisk assistent i Telenor i 40 år. Mange bilister la kanskje merke til den spreke dama som syklet hjem til og fra  jobb opp Lierdalen i sommerhalvåret.

Gunnar har en allsidig yrkeskarriere bak seg. Hør her: Gartneriarbeider, servitør, lagerekspeditør, gårdsgutt, papirarbeider, butikkekspeditør, lagersjef, ordresjef og logistikkmedarbeider.

Skia  eller syklene har vært flittig brukt. En del fjellstøvler har vel også blitt slitt ut i årenes løp. I yngre år var Gunnar en meget god mellomdistanseløper i friidrett. Han har selvsagt deltatt i den store styrkepøven flere ganger.

-- Da vi kom til Sylling var planen at vi skulle bygge drivhus på småbruket Myhra. Etter hvert  skulle vi bli gartnere. Men en ryggskade førte til at den planen måtte skrinlegges, sier Gunnar.

De kjøpte hytte på Beito i 1991.
-- At Beito ligger så nær Jotunheimen var fristende for oss. Kort sagt, er det glimrende som utgangspunkt for fjellturer.

I Sylling var den nærmeste toppen Hørtekollen. Skribenten Gunnar kalte seg derfor Gunnar von Hørtekollen. Han sier åpenhjertig at han er kvinnetitter med stor sans for åpne landskap.

-- Den nye boligen var et lappverk, men er nå restaurert. Og eiendommen ligger slik til at vi ikke trenger frykte ras eller oversvømmelser.

På hvilken måte har dere kontakt med Lier og drammensdistriktet nå?

-- Vi får av og til besøk av slektninger, venner og kjente. Og vi tar oss en tur nedover, men det er langt å kjøre, så det er sjelden vi beveger oss på gamle trakter.Ellers har vi jo både telefon og er koplet til internett.

-- Hvordan er dere blitt tatt i mot av kommunen?

-- Til vår store overraskelse fikk vi,  kort tid etter at vi bosatte oss her oppe, en velkomstpakke fra ordføreren. Pakken inneholdt ei nydelig bok om Øystre Slidre og et hyggelig brev der ordføreren ønsket oss velkommen til kommunen og ba oss stikke innom henne på kontoret når vi var på de kanter.

-- Hvilken kontakt har dere med naboer og lokalbefolkning?

Kari: -- Jeg har fått flere nye venninner, vi  besøker hverandre, drar på turer og har det hyggelig sammen.

Gunnar: -- Jeg har ikke fått nye venner.; fortrekker å være mest mulig for meg selv. Jeg er nemlig plaget av den samme sykdommen som statsråd Erna Solberg, som åpenbart lider av at hun ofte glemmer å åpne munnen og artikulere ordene;  såkalt mumling. .

-- Hva mener dere om ”bygdebyen” Beitostølen med hyttefelt som et boligfelt? Er det ikke en slags”Klondyke-tid” der oppe?

-- Ikke lett å svare på, i og med at huset vi nå bor i, ligger i et hyttefelt. Men for å si det pent; mye kunne sett penere ut på Beitostølen, dersom utbyggerne, da de startet utbyggingen, hadde gått inn for å bygge en sjarmerende fjell-landsby.

-- Bryter den industraliserte hyttebyggingene med din eller deres filosofi eller en et god distriktspolitikk?

-- Siden hyttebyggingene har gjort det mulig for kommunen å ta skikkelig vare på de eldre, er det vanskelig å si noe negativt om en sånn distriktspolitikk.

Gunnar Langsrud Sylling

Flere saker fra arkivet

Gunnar Langsrud nyter skiføret

Bilder fra Beitostølen

Lemen på skia

- Det opplevde vår mann på Beito, Gunnar Langsrud på en skitur nylig ---

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Epostbrev fra fjellet

- Her har det vært "blåsuper-føre" i to uker nå, forteller Gunnar Langsrud, Liernetts petitskribent på Beito

Valdresflya åpen

- Veien over Flya ble åpnet i åttetiden i dag, tirsdag, melder Gunnar Langsrud på Beito

Sommerminner i fokus på forvinteren

Problemer med glatte veier og uforberedte bilister gir oss et negativt fokus på overgangen mellom høst - og vinterhalvåret. Men vår gjesteskribent Gunnar Langsrud i fjellbygda Beito koser seg med sommerminner.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Gledelig for skientusiastene

- Jeg stakk for moro skyld staven ned i snøen. Snødybden var halvannen meter, forteller Gunnar Langsrud på Beito. Og fra Skimten rapporterer Tom Helgesen om kjempeforhold ---

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Åpnet på fredag

Vertinnen på Vandrarheimen på Valdresflya, Turid Berge, tilbød vår mann på Beito, Gunnar Langsrud, varm mat etter at han valgte avstå fra en skitur på vidda i den sterke vinden.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Flom i Jotunheimen

- Huldrenes rike står under vann, rapporterte vår petitskribent, Gunnar Langsrud for noen dager siden

Rapport fra Valdresflya

- Det har kommet et par cm i løpet av natta og det snør fortsatt litt, fortalte vår petitskribent på Beito, Gunnar Langsrud, i formiddag.

Ukens Petit

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud (66), opprinnelig fra Hurum, har bodd 35 år i Sylling, før han flyttet til Beito.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Men været skifter fort

- Mandag blåste det liten storm på Valdresflya, og veien over fjellet var stengt, men i går var det nesten ingen vind skyfri himmel og 2-3 miusgrader forteller vår mann på Beito, Gunnar Langsrud.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Ny pers i Ridderrennet

Øystein Tveten fra Lier deltok for sjette gangen. Denne gangen måtte han nøye seg bare 20 km, her sammen med sin ledsager Bjørg Anita Riste. Det var som kjent vanskelige snøforhold.

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Med hammer og kølle

Syllingmannen Gunnar Teigen har nå i perioder byttet ut hammeren med golfkølla

Ledsager meldt seg

Øystein Tveten, som er svaksynt, kan se frem til opphold på Beitostølen i januar --

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Rock on the top of another Rock

For tre år siden ble kunstnerne Fishli & Weiss engasjert av Statens Vegvesen.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Så skinte sola igjen

Salatprodusentene Anders Hørthe og John Gunnar Swang i Sylling fikk det hektisk etter de store nedbørsmengdene -

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Gressbaneåpning på løkka

Snøen har nærmest smeltet i løpet av timer de siste dagene, men to gutter i Sylling klarte ikke å vente, så de startet opp å måke på lørdag -

Trim til topps en suksess

Glassåsen og Hørtekollen var de to best besøkte toppene, med førstnevnte topp med hele 4246 underskrifter i "basarbøkene".

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Ravn Omdal kjempefornøyd

- Han fortalte meg at vi allerede nå kan begynne å planlegge neste år, sier daglig leder i Lier IL, Brita Røed, etter en vellykket Bendit Cup i helga

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Trygghet for alle

Det var to oppslag i en herværende papiravis som satte dagsorden da arbeiderpartipolitikere nord for Lierbyen skulle overbevise syllingfolk hvorfor det nå er på tide med et skifte Før du går videre: Har Lier konkurranseutsatt for mange virksomheter?

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

En ny opplevelse

- Jeg har i alle år vært en aktiv bruker av Finnemarka, forteller Turi Andersen i Kanada i Lier og som gleder seg over stadig nye erfaringer med nye sider av friluftslivet ---

Tour de France - stemning

Roar Bogerud foreslår at lokalbefolkningen i Sylling gjør noe ekstra ut av 17. maifeiringen når det store sykkelrittet, Glava Tour, går gjennom sentrum. Han har fått god respons allerede -

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Æresmedlemmer i Sylling I.F.

Æresmedlemskapet til Frances Lütken og Arild Pedersen er nærmest som en Ekebergs ærespris i organisasjonsarbeid på lokalplanet å regne. Fra de kom til Sylling på midten av 70 tallet har de vært aktive innenfor nesten alle deler av Idrettslaget. Men kajakken har kanskje stått deres hjerter nærmest.

Pådriver i 14 år

Da Gunnar Haldorsen kom med i Lier Hørselslag i 1995 gikk han rett inn i styret ---

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Sprudlende åpning

I går ettermiddag ble Sylling Brygge åpnet på Svangstrand.

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Gratis opphold på Beitostølen

Svaksynte Øystein Tveten fra Egge har fått innvilget opphold på Beitostølen, men mangler ledsager --

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Støtter kulturen i Sylling

- Vi har fått en god spredning av søkere, sier Anders Hørthe, leder av fordelingsutvalget for overskuddet etter første år av "Jordbæreventyret".

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

- God omsorg - uavhengig av hvem som tilbyr

Venstres ordførerkanidat Nina Johnsen deler Venstres tanker om omsorg i dette leserinnlegget.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Kari Syrdahl (27) fra Sylling så Monsterbølgen

Kari Syrdahl oppholder seg på Dehivela Beach på Sri Lanka. -- Mennene i slummen her forteller at de var helt uforberedt da sjøen plutselig trakk seg tilbake, så havbunnen kom opp i dagens lys helt ute til revet, omtrent en halv kilometer ute. Alt de rakk å gjøre, var å kaste seg rundt og gripe sine barn og løpe, før sjøen vendte tilbake med voldsom kraft, sier hun til VG.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Miljøkriminalitet på Tranby

Myrflangre, som er på rødlisten over truede arter, er blitt giftdrept i sommer.

Fullførte med stil

Øivin Narjord (th) ble hyllet for sitt 50. merke og naboen på Øverskogen i Lier, Einar Riis (tv), gikk meget sterkt i Birkebeinerennet.

Bente Skari kommer til Drammen

Kunnskapsturneen - Det beste fra de beste. Karl-Arne Johannessen kommer, Bente Skari kommer, Halldor Skard kommer,Gunnar Pettersen kommer, Johan Kaggestad kommer. Kommer DU?

Fine prestasjoner på Beitostølen

Selv om liungen Øystein Tveten måtte avbryte oppholdet på Beitostølen i midten av januar på grunn av sykdom, kunne han likevel fornøyd fullføre tre distanser under årets Ridderrenn.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

- Velkommen opp på tribunen, Ulla Nævestad

Erik Hære kommer med et tilsvar på ordfører Ulla Nævestads innlegg/svar vedrørende utbyggingsprosjektet Høvik/Stoppen skole

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Klarte sitt 49. merke

- Jeg datt bakover i ei utforkjøring, sier Øyvin Narjord fra Øverskogen som fikk noen skrubbsår, men det er bare bagateller for den kjente skitreneren ---

Støre satte spor -

Utenriksministeren fikk dispensasjon for å starte en halvtime før i dag - Blir han førstemann i mål?

Ei jente i løypa

I helgen møtte en av våre gjesteskribenter designeren til Therese Johaugs superdrakt.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Liunger spiller revy

- Replikkene begynner å sitte, mener både Lars Kornerud (40) fra Sjåstad og Nina Holtebu (46) fra Lierskogen. Begge er klare for premiere på torsdag

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Lionsmedlemmer stiller som turledere

Frivillighetssentralen og Lions i Lier fortsetter samarbeidet om stavgangsturer.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Vakker veteran

- lengter hjem

Babysang?

Har du lyst til å være med på babysang?

Tilbake på gamle tomter

Frode Askekjær, sogneprest og tidligere aktiv i friidrettsgruppa i Sylling IF var en blid og fornøyd deltaker.

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?