Ny pers i Ridderrennet
Øystein Tveten fra Lier deltok for sjette gangen. Denne gangen måtte han nøye seg bare 20 km, her sammen med sin ledsager Bjørg Anita Riste. Det var som kjent vanskelige snøforhold.
- Jeg har nok ikke trent mer enn 20-30 mil i vinter, fordi min ledsager hjemme i Lier har vært nokså opptatt med jobbing. For to-tre år siden var jeg oppe i 100-150 mil på en vinter, forteller han. Sommers tid blir det mange mil på tandem med ledsager Ingar Kristoffersen. Ellers trener han litt styrke og spinning på Akropolis.
Øystein, som er svaksynt, gikk 20 kilometeren på 1.32. 48. Han satte personlig rekord og ble nr 4 i sin klasse.
Han oppholdt seg på Beitostølen Helseportssenter for å trene skigåing hele uka, men de andre distansene ble altså avlyste på grunn av snømangelen. Tveten syntes de ca 200 soldatene gjorde en kjempejobb ved å flytte snøen fra skyggesidene, slik at det lyktes å arrangere renn.
.- Alt mildværet de siste ukene tæret kraftig på sneen og ga arrangøren store utfordringer; konkurransene på fem og ti kilometeren måtte avlyses torsdag, og løypene stengt på fredag. Og mange lurte nok på om Ridderrennet ville renne bort. Men utrolig nok klarte arrangøren å lage meget gode spor, forholdene tatt i betraktning. Såvidt jeg kunne se mens jeg ruslet noen kilometer langs løypa mens rennet pågikk, hadde man gjort en kjempeinnsats for å redde rennet på lørdag; flyttet på sne, drenert bort vann og bygget broer, forteller Gunnar Langsrud, som har tatt de fleste av bildene fra 20 km.
- I følge de innfødte her oppe kom våren i fjor tre uker tidligere enn normalt, forteller Langsrud. - I år har våren kommet til Jotunheimen tre uker tidligere enn den kom i fjor. Så her hos oss på Beito er det bare noen små snøflekker å se. Men hotelldirektør Hovi garanterer at det skal bli som i påsken fjor; Snø nok i en av bakkene på Beitostølen og oppkjørte løyper på Valdresflya. Og Vegvesenet tar sikte på å få åpnet veien over Flya førstkommende fredag, sier Langsrud.
- Temperaturen lå på mellom pluss to til pluss seks under rennet. Mange smurte med universalklister og hadde så vidt jeg kunne se kjempegod gli, avslutter Langsrud i sin rapport.
Lars Roar Kastad fra Lier, har i lang tid trent seg opp etter å ha vært utsatt for en alvorlig ulykke. Her ses han i langrennsporet og på bildet under i skiskytingskonkurransen. I snowboard ble han nr 2 (se bildegalleriet nedenfor).
Forsvaret satte i gang en prosess i 1961
Ridderrennets grunnlegger Erling Stordahl, som selv var blind, forteller "…en dag skjedde det noe som kom til å bli avgjørende for den videre utvikling når det gjaldt skiløping for syns-hemmede. I 1961 foretok det Norske Forsvar en øvelse i weaselkjøring i områdene rundt Beitostølen. Disse beltegående kjøretøyene laget 15 cm. dype spor i snøen med en bredde på ca. 40. cm. Jeg prøvde et slikt spor og opplevde det store eventyret at jeg kunne utfolde meg fritt uten å være redd for å støte mot noe. Jeg fikk en sterk følelse av både fysisk og psykisk frigjøring. Dette weaselsporet ga meg noe av synet tilbake. Min første tanke var å dele denne opplevelsen med mine blinde venner…"
Det første Ridderrennet ble arrangert i 1964
Les mer om Ridderennet her: http://www.ridderrennet.no/
Til tross for store utfordringer var humøret godt, her er rennleder Reidar Storvik og styreleder, tidligere landslagsløper i sprintlangrenn, Ine Wigernæss, i gang med forberedelsene. (Foto: Jan Arne Dammen).
Her er evigunge Ragnhild Myklebust. 68-åringen har deltatt i fem OL og tatt 22 medaljer (fem gull i OL i Salt Lake City i 2002!) Hun pigget seg gjennom de 17 km på 1.24. - Svært imponerende, kommenterer Øystein Tveten. Hun var to-tre-minutter foran de beste langrennsløperne, som altså gikk 20 km.(Foto: Gunnar Langsrud).