Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

- Det er viktig å følge rutinen, sier den gamle langdistansekongen. 5000 meter var første konkurransedag. Dagen før 5000 dro Jan Erik (Storholt) og jeg opp til Seefeldt for å se på 30 km og for å koble av.

- Trykket var minst like stort den gang som nå, sier Sten. Skøyter var en stor og prestisjefylt idrett i Norge. Sten mener at det var 10-12 gode løpere som i sine beste øyeblikk kunne ta medaljer.

 Duellene med Kleine

- Jeg gikk i et tidlig par, før Piet Kleine, som var en av de andre store favorittene. Men det betydde lite. Jeg måtte for fullt hele veien, sier Sten bestemt. Da den ene løperen etter den andre måtte gi tapt, var det klart for medaljeoverrekkelse i Ishallen. Så bar det til Hotell Europa, der han det ble feiret pent og rolig sammen med mesteren fra 1968, Fred Anton Maier, trener Finn Hodt, Sigurd G. Jensen fra Drammen Skøyteklubb og redaktør Per L. Andersen fra ”Busken”. Rolig feiring altså, for milløpet skulle gå noen dager senere –

Piet Kleine ”lurte” Sten for gull på 10 000 m. – Det var mjuk is på tier`n, minnes Sten. Isen var så oppgått inne i svingene, så jeg måtte gå litt ut fra snøkanten. Prepareringen var langt dårligere før. De to sekundene som Sten slo Piet med på 5000 meter gikk i Piets favør på tier`n.

Verdensrekorder og fulle tribuner

Piet Klene og de andre konkurrentene, var gode venner, men så fort startskuddet gikk, ble de harde konkurrenter. Den 21. mars 1976, på den berømte Medeobanen i Alma-Ata, satte Sten rekord på 10 000 meter med 14.38.01. Han var dermed første løper under 14.40, også i samløp med Piet Kleine. – Vi satt i garderoben og fleipet med at vi ikke var i form, sier Sten og smiler.

Sten er glad for at han fikk oppleve fulle tribuner på Bislett og Nya Ullevi. Ja, til og med NM fylte tribunene i småbyer i Norge.          

Skøytevennene

- Våren 1978 merket jeg at jeg var sliten. Jeg hadde trent hardest og best for å nå mine mål. Nå var det slutt. Jeg la opp. Likevel er det artig å tenke på at jeg klarte å  forbedre teknikken min på slutten. Vanligvis er det vanskelig i denne alderen.  Jeg satte faktisk pers på 500 på slutten av karrieren. .

Sten har tett kontakt med gamle skøytevenner. Han er fortsatt leder av Gullklubben, en klubb som består av tidligere gullmedaljevinnere.

Snart skal han reise til et kjent høyfjellshotell. Der møter han ”Hjallis” (Hjalmar Andersen, tre gull, 1952), ”Kupper`n (Knut Johannesen to gull, 1960-1964), Roald Aas (gull 1960), Fred A. Maier (gull 1968), Roar Elvenes, Per Willy Guttormsen og Svein Erik Stiansen.

 

På indre bane med mikrofon

Etter at han la opp, var han i 20 år skøytereferent og Arne Porsums mann på indre bane. Sten rapporterte, med skøyter på beina, om tendenser til melkesyre eller kvikkere fraspark og fraskyv. – Det var vonde opplevelser når de norske gutta mislyktes, men husker de store øyeblikk best. Det største var nok, da Geir Karlstad endelig vant gull i 1992. Skøytemesteren fra Meren i Lier vet å verdsette store prestasjoner.

Hjemme på Meren

Sten og familien flyttet tilbake til Lier i 1981. Hjemme på Meren med praktsfull utsikt over Lierdalen er det lite som minner om et tidligere skøyteess. I stua finner du verken pokaler, medaljer eller visne laurbærkranser. -Gullmedaljen fra Innsbruck har jeg lånt bort til OL-museet på Lillehammer, sier han. -Men her har jeg den ene skøyta mi, sier han og kommer med en forgylt en. -Hadde du bare ett par? spør jeg

noe forbauset og tenker på dagens uttøvere med nytt utstyr hvert år.  - Ja, jeg hadde bare det ene paret. De satt så godt på foten at det knapt var nødvendig å knyte dem.

Han leter etter noen bilder som jeg kunne få låne, men finner dem ikke. - Det var noen her for å låne dem, sier han nølende.

Liernett fikk en fin og minnerik time med Sten. Publikumsbruset fra Bislett er borte. Den gullforgylte skøyta settes tilbake i stua. Sten er klar for båtpuss. Smilet kommer fram. - Jeg driver og pusser opp ei tresnekke, sier han entusiastisk Gjør han det med samme grundighet som i treningsarbeidet, blir nok resultatet veldig bra. 

Flere saker fra arkivet

Fullt hus på Meren i dag

- Vi har hatt besøk av mange idrettsvenner i dag, sa skøytemesteren fra Innsbruck OL i 1976, 60 årige Sten Stensen til Liernett i kveld.

Hyllet på Fornebu etter to gull

-- Jeg hadde ikke ventet den velkomsten, sier Sten Oluf Horn. Han minnes hjemkomsten til Fornebu etter dobbelt gull i Paralympics i Nagano i 1998. En hel buss med ordfører Ulla i spissen hadde møtt opp. De lokale toraderne sørget for flott stemning.

Litt ustabilt vær, men godt skiføre

God preparing, fin og bred løype lokket mange skiløperne til Kanada på søndag. Yngstemann vi møtte var Ole Aleksander Horn fra Øverskogen. Han er bare 5 og et halvt år, men elsker å gå på ski. Han tar med seg skia til Dambråtan barnehage hver dag. Så kommer han også fra en skiløperinteressert familie ----

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Noen valgte pinseferie ---

Det førte til at Sten Oluf Horn (her med sønnen på armen) og to andre løpere på Sylling IF s lag måtte løpe dobbelte etapper under årets Holmenkollstafett

Uten suksess i tre OL

Du så han på TV på lørdag som ekspertkommentator i studio. Per Bergerud fra Svene i Numdal, bosatt på Lierskogen i mange år, lyktes verken i Innsbruck (1976), Lake Placid (1980) eller Sarajevo (1984). Men før han la opp ble det både gull og bronse i VM i 1985.

På seierspallen i ATV

Tor-Erik Wam fra Meren ATV har vunnet et enduroløp I Sverige.

Hundrevis i marka

Martinus Solheim fra Konnerud er en av mange som fristes av skiløypene i Lier.

14 måneder til Birken

- Vi har god tid til å finne formen, sa Sigmund Rotbæk og sønnen Snorre gliste --

Skikarussel på Øverskauen

70 barn møtte opp til skikarussel på Skustad.

Fem på gata

Liernett har stilt fem personer disse to spørsmålene

Stor skiutfart

Sten Oluf Horn, med mange medaljer fra internasjonale mesterskap innen Paralympics, var en av mange som trosset snøværet i helga --

Favorittseier i kvinneklassen

Kjersti Karoline Danielsen (th) fra SK Vidar kopierte seieren og nest beste løper i fjor, Silje Bæra Hørthe fra Sylling måtte dessverre melde forfall, men Silje ble belønnet med stipend etter Eggekollen Opp.

Hyller "Mor Vestsida"

Liernett synes det passet riktig bra å gi Månedens blomst til Laila Stensen dagen før morsdagen

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Tar en runde til, pappa

Skiglede, vaffel og saft er suksessoppskriften for skikarusellen på Øverskogen.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Er nummer 31 klar?

Sylling IFs skikarusell er i gang førstkommende tirsdag.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Skiglede i solskinn

Her er tre svært fornøyde deltakere etter vinterens vellykkede karusellrenn på Øverskogen.

Besto manndomsprøven

Landslagsmannen Øystein Sylta satte løpsrekord og var imponert over arrangementet

Medaljevinnerne på Tranby

Liernett fikk et møte med VM-bronsevinner Maren Jansson Haverstad (15) hjemme i Svendsemarka onsdag kveld, mens broren Sindre måtte reise direkte tilbake til Trondheim og studiene --

Liunger på tribunen og på indre bane

Irriterte liunger på tribunen i Vikingeskipet reiste tidlig hjem på lørdag kveld. På indre bane jobbet liungen Einar Lutnæs og resten av staben i Geithus IL s skøytegruppe fra morgen til kveld. - Det gikk bra til slutt, sa den sindige oddevallmannen på mandag.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Langrennsdama nedkjempet mannsjåvinismen

- Pressefolka var stygge mot henne, sier Tor Wahl om behandlingen som søster Rakel Wahl ble utsatt for, på begynnelsen av femtitallet. Rakel fra Gullaug representerte Norge på en fremragende måte i vinterlekene i Oslo i 1952. Det ble en flott sjetteplass på 10 km, da langrenn for første gang stod på programmet.

Hvem er mest kjent av alle de 23.000 liungene?

Noen av Liers mest kjente personligheter savnes på listen over kjente liunger.

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

Ny pers i Ridderrennet

Øystein Tveten fra Lier deltok for sjette gangen. Denne gangen måtte han nøye seg bare 20 km, her sammen med sin ledsager Bjørg Anita Riste. Det var som kjent vanskelige snøforhold.

10-åringer debuterte

Fredrik Frossdal (tv) og Ole Aleksander Horn var de yngste som fullførte den lange distansen under Kanada Rundt

Fullførte med stil

Øivin Narjord (th) ble hyllet for sitt 50. merke og naboen på Øverskogen i Lier, Einar Riis (tv), gikk meget sterkt i Birkebeinerennet.

Falt fra 3. til 7. plass

- Men jeg er likevel veldig fornøyd, sier Venke de Lange etter EM i hundekjøring i Italia i helga.

Liergutter tok NM-gull

Tor Erik Wam (15) fra Meren ATV og Rune Owsinski (37) fra Lier Motorsportsklubb vant sine klasser suverent i Norgescupen

Ny strategi gir optimisme

Sylling IF s hovedstyre (på bildet) lanserer sitt slagord "Min klubb øverst i Lier" før årsmøtet tirsdag kveld.

4 runde og finale i Norgescupen i ATV på Bjørkelangen

I helgen ble det kjørt fjerde runde og selveste finalen i Norgescupen i ATV på Bjørkelangen. Det ble nok en super helg.

I norgestoppen

Søskenparet Berit og Ola Stunes Isene fra Egge har vist oppsvekkende stor fremgang i friidrett det siste året -

Målbevisst friidrettsutøver

Knapt ett år med spesialtrening i Sturla har ført femtenårige Vilde Garder fra Lier inn i norgestoppen. Men hun tilhører en idrettsfamilie der tvillingsøstra Ada også er svært aktiv.

I fokus etter debuten

Som kaptein i sin debut for Norges G-15 landslag måtte Martin Ovenstad Rønning fra Liungen IF gjennom flere intervjuer etter kampen

Ett poeng fra gull

Arne Ask fra Lierbygda O-lag tok to sølv under EM i presisjonsorientering i Latvia denne uka

Løpertalentet fra Sylling

Silje Bæra Hørthe har hatt enn en formidabel fremgang i år --

Rett fra skolen til Birken

Oddbjørn Haugen, sjåfør for birkebeinere fra Lier 10. året på rad, legger løperen klar for troppen som har Rena og Lillehammer som mål.

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Trippelseier i kickboxing

Søskentrioen Kristin (tv), Hanne og Finn Olav Ulvund fra Sylling vant sine klasser under Danish Open i helga.

Trippel gull

Kristin, Finn Olav og Hanne Ulvund fra Lier gikk til topps under Nordic Open i kickboxing i København i helga

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Premierer raske tenåringer

Fire ganger vinner av Kanada Rundt, Øystein Mørk, har tatt initiativet til å stimulere unge løpstalenter i det tradisjonsrike gateløpet i Sylling.

Verdensmesteren 50 år

Vi slutter oss i rekken, Per: Gratulerer med dagen til Per Bergerud, fra Svene, bosatt på Lierskauen, verdensmester i stor bakke i 1985.

- Jeg er kjempefornøyd

Det sa Maren Jansson Haverstad (17) fra Tranby til Liernett etter både gull og bronse under Ungdoms-EM i orientering i helga.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

På topp i Norden

Det ble sølv til Hanne (th), gull til Finn Olav (tv) og gull til Kristin Ulvund som i tillegg ble kåret til beste jentebokser i Gøteborg

Seiersfest på klubbhuset

Fotballformann Leif Helge Røed (tv), trener Morten Påsche ( i midten) og oppmann Øyvind Ustad, tre sentrale personer bak opprykket hadde all grunn til å feire opprykket søndag kveld --

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Stipendievinner med flere NM-medaljer i helga

- Det har vært ei meget bra helg for meg, sier o-løper Maren Jansson Haverstad, som vant "EggekollenOpp"- stipendiet, og som sørget for hele tre NM-medaljer

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Vil fylle ut Gilhusbukta

Den største grunneieren på Lierstranda, Eidos Eiendomsutvikling, inngår samarbeid med Gjelsten Holding om utfylling og utvikling av den ca. 200 dekar store Gilhusbukta i Drammensfjorden.

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

VM-bronse til Swix og Venke

Venke de Lange fra Reistad i Lier tok 3. plassen på sparkesykkel med en av hundene i Canada.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Gull i bokseringen

Finn Olav Ulvund gikk helt til topps i Gøteborg denne helgen

I verdenseliten

Ultraløperen Gjermund Sørstad har brukt de siste dagene til restitusjon etter sin fantastiske løpsprestasjon på lørdag.

Ulla fikk gjennomgå

Ulla var en av mange som måtte finne seg i å bli parodiert under urpremieren til den nyoppstartede revygruppa i Sylling

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Gjermund Sørsdal vant Kanada rundt.

Det var perfekte forhold for løping da Kanada rundt ble gjennomført for 24. gang. 81 deltakere løp enten 6 eller 12 kilometer.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

VM-medaljer til Øverskauen

75 åringen Einar Riis er kommet hjem med både gull, sølv og bronse fra Veteran-VM i langrenn i Brusson i Italia. Stafettgullet vant laget hans med over 11 minutter på lag nr 2 Østerrike. Nå ser han fram mot sin 33. start i Birkebeineren.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Tidenes yngste

Det ble gull og laurbærkrans på Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier etter at han ble norgesmester i ATV i helga.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Ulla koste seg på liungbanen

Dagens tilskuer: Liers førstedame var på plass, da Liungen møtte Røa i går. Det var ikke tilfeldig at hun dukket opp på sittetribunen

Kulturprisen til Hans Erik Fuglerud

Tjenesteutvalget vedtok på sitt møte onsdag 28. september å tildele Hans Erik Fuglerud kulturprisen for 2011.

Norges cup 3 runde på ATV i Molde lørdag 25 august

I helgen gikk startskuddet for den tredje runden i Norges cup på ATV i Molde. Helgen samlet hele 132 startende av stort og smått

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Norges cup 1 runde på ATV

I helgen gikk startskuddet for den første runden i Norges cup på ATV på Jevnaker.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Gull og bronse igjen

Sindre Jansson Haverstad vant sitt første seniormesterkap, og søster Maren hadde tredje beste tid av de norske deltakerne på mellomdistansen i skiorientering i dag.

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Beste 12-åring i Norge

Majken Antonie Smith fra Lier har satt rekord i sin årsklasse i helga.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

KM-tittel og pokaler

Marcus Næslun Haugland og Emil Mehren Mathiesen kan smile etter en flott sesong for bandygutta i Sparta Bragerøen.

3 runde av Norgescup på ATV

I helgen var det 3 runde av Norgescupen på ATV på Jevnaker

Sølv til Anders

- Helt utrolig! sa pappa Erik til Liernett etter at Anders Brun Hennum var nær stafettgull tidligere i VM i skiskyting for juniorer i Ruhpolding i Tyskland

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.