Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Det er ikke underlig at bransjen i disse dager med byggtørke kaster seg over Lier og ser den grønne bygda på det sentrale Østlandet som et interessant område for videre utbygging. Deler av kommunen er som et hvitt felt på kartet som ennå ikke har blitt velsignet med sivilisasjonens gleder. En stille flekk i orkanens øye. Men nå skjer det. Nå skal det bli liv på bygda.
Utbyggere står i kø med med glansede prospekter og power-point forestillinger som viser utsøkte boliger på de mest spektakulære steder der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Og om bare mange nok lar seg lokke og underskriver kontrakter i mangemillonerklassen, ruller anleggsmaskinene inn. Politikerne skal blendes og glemmme kommuneplaner og overordna mål for utviklingen i Lier. Når de får høre at videre nedbygging av bygda vil bety en styrking av kommunens ”hellige ku” skolekretsene, ser motforestillingen ut til å fordampe.

Naturen skal nytes samtidig som du blir tilbudt all den luksus og komfort som til vanlig bare oppnås i sentrale byområder. Du skal ikke tro du ikke har penger til å kjøpe deg et husvære, fullstendig nøkkelferdig, med utsikt og en velpleid plen du ikke behøver å gjøre annet med enn se på. Og kontakten med jorda får du ved å betrakte siste modeller av skinnende grønne og gule traktorer fra terrassen mens arbeidere fra mer fjerne himmelstrøk i hjulsporene bedriver en aktivitet som snart er glemt blant nordmenn flest, hardt arbeid under solen.

Det er ikke lenger snakk om ulempene ved å bo usentralt, Det er ikke ønsket om en mentalitetsforandring som ligger bak trangen til bo på landet. Dette har ikke noe å gjøre med å flytte på bygda ut fra et bevisst valg om å leve litt annerledes. Forbruksmønster tas med på lasset.

Det er interessant å se hvordan nesten enhver utbygging i Lier gjenspeiler tidsånden den dagen spaden ble satt i jorda. Husbankhusene på Hvitbank, bygd på Norges best jordbruksjord, er enkle boliger på to – og halvannen etasjer. De spartanske husværene står som monumenter over Gerhardsen-samfunnet. Lån fikk du først når du hadde sørget for å ha en leieboer i andre etasje.

De første husene på Tranby, bygd av ivrige selvbyggere som krysset av alt de kunne gjøre selv på enkle typhustegninger, har etter hvert est ut og mistet det opprinelige preg av nøkternhet. Men dugnadssvetten sitter i grunnmuren og minner nå etter hvert tilårskomne huseiere om at selvgjort er velgjort. Da Willochregjeringen i 1981 opphevet maksimalpriser på boliger og samtidig lot bankene låne ut så mye de ville, ble det fart på boligmarkedet. Dessuten kom oljepenger i inn i systemet, og stadig flere nordmenn, søkkrike på finansinntekter, investerte i luksuspregede boliger av alle slag. Idealene ble de nyrike,  oppkomlingene som de ble kalt før. Milliardærene som hadde så lite skolegang og derfor eksponerte sin mangel på sådan ved å skryte uhemmet av at de hadde et tosifret antall doer på hytta, både på den ved sjøen og de to på fjellet.

Det meste gjøres mulig av olja som for tida smører alle deler av norsk næringsliv. Vi er i ferd med å lage en velpleid vakker park ut landet vårt, samtidig som vi er med på ufattelige inngrep i og ødeleggelse av naturen andre steder i verden. Kanskje noe å tenke på neste gang du er hos eiendomsmegleren og spør om markisene over terrassen kan styres ved hjelp av fjernkontrollen. Det kan komme en tid da den igjen ikke lenger er vårt viktigste arbeidsredskap. I hvert fall er det viktig at politikerene nå ikke trykker på avknappen når byggebransjen har kastet sine øyne på Lier, men gjør et tappert forsøk på å få begrepet ”Grønne Lier” til å feste rot igjen der det engang ble sådd.

4 kommentarer

Onsdag 27. august 2008 12:45: Karl Bellen
Torvald har mange fornuftige tanker om utbygging.
Fristen for innspill til den nye Kommuneplanen er 5. september.
Hvor skal vi prioritere utbygging de neste 30 år. Rådmannen anbefaler at vi ikke skal bygge på dyrka mark, dyrkbar mark, dalsidene eller i marka. Hvor skal vi bygge da? I følge meglerundersøkelse er all bygging nord for Lyngås å betrakte som usentralt og lite attraktivt.

Hvor vil du bygge?
Onsdag 27. august 2008 14:22: Anne
Lier vil vel uansett være en sove- og fritidsbygd for pendlere i retning Oslo.

Og når den nye Ringeriksbanen kommer, kan det bli minst like attraktivt å bosette seg nord for Lyngås, tror jeg.
Onsdag 27. august 2008 16:09: Thorvald Lerberg
Karl Bellen: Maksimumsstørrelse på tomter, f. eks 615 km2 (størrelsen på arealet jeg disponerer av jordskorpa) Overskytende areal ekspropieres og gis til alle som er blitt forfordelt i forbindelse med oljeformuen. Spøk til side: Jeg tror på en grunnleggende solidaritetstanke også når det gjelder boligbygging. Følger vi den, kan forbindelsen mellom hjerterom og husrom få aktualitet igjen.
Onsdag 27. august 2008 16:17: Geir
Personlig er jeg enig med Rådmannens anbefaling: Ikke utbygging i marka, dalsidene eller landbruksarealer.

Men - når det er sagt: jeg skulle ønske vi ble kvitt redselen for å bygge i høyden. Jeg vil heller ha en blokk på 12 etasjer med hundre leiligheter enn 100 eneboliger. Tenk på besparelsen når det gjelder grunnflate. På et punkt må vi likevel slutte å tro at vi kan putte et stadig voksende innbyggertall i hver sin enebolig uten å måtte gå på akkord med natur eller landbruk, så hvorfor ikke begynne nå?

Flere saker fra arkivet

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Ønsket utvikling av Grønne Lier

Innlegg fra Senterpartiets Kirsti Marie Lager Lyngås

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En seier for Fjordbyene Lier og Drammen

Lier og Drammen Venstre ser med glede at SFT har gitt klarsignal for starten av en av Norges største miljøoppryddinger.

Grønne Lier

- der orkideer dør

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Integrering og boligmangel i Grønne Lier

- Det er ikke tvil om at innvandringen vi har sett til Norge i de siste ti årene innebærer problemer, skriver Lars Haugen og Arne Liudalen i Lier FRP i dette innlegget.

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Stem på Lier Ap nå fordi:

Lier AP tar miljøutfordringene på alvor ved å arbeide for de beste løsninger for bomiljøene i ytre Lier. - Ulikt SV mener vi at liten trafikk i dagen fra Linne (...)

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

St. Hallvard spillet - mer enn bare spill

Nytt manus er skrevet, og prøvene er i gang til årets forestilling. Denne gang er stykket ført i pennen av Håvard Rype, Lier kulturkontor, og har fått navnet ”Ikke en spurv til jorden”.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Får gangvei gjennom stua?

Da Ken Loftsgård sjekket posten for noen dager siden fikk han sjokk. Veivesenet hadde godkjent gangvei gjennom stua hans.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Ukens petit er skrevet av

Sverre Granli, Sylling, 57 år, lektor

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Jul i finanskrisa

Juletanker i julenatta nest øverst i Lier

Lier trenger en ny visjon.

Den grønne fargen signaliser så mangt. Jeg har fulgt og deltatt i nok debatter der visjonen blir trukket opp som trumfkort for det aller meste. Spørsmålet er om visjonen virker som en visjon bør virke.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Arven fra Sylling

Det er nok nå

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

En formiddag på borgen

Da den kom på slutten av 1300-tallet var den alt ganske umoderne. Middelalderborgen var i ferd med å utspille sin rolle som forsvarsverk.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Ulla Nævestad og Lier Høyre på ”autopilot”?

Erik Hære tar opp utbyggingen på Høvik/Stoppen (på bildet) i dette leserinnlegget

Lier brygge - et gigantisk miljøprosjekt

En elektrisk bane kan betjene hele området og derved fjerne mye av den store miljøbelastningen som veitrafikken representerer.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Fjernstyrt lokalpolitikk

For en tid siden fikk vi et anonymt brev fra en som ønsket at vi skulle ta opp raseringen av områdene ved Gjellebekk og også sette fokus på forurensingen av Damtjern

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

Hvor går Lierskolen?

For mange år siden ble jeg innkalt til skolesjefen for å snakke om noe av ubehagelig art. Vi hadde ikke noe i mot hverandre, og det alt egentlig skulle dreie seg om ble snart skjøvet til side til fordel for en generell prat om Lierskolen.

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Næringslivet kunne møtt politikerne

Næringslivet var svakt representert da nøkkelpersoner fra de politiske partiene stilte opp på møtet som Lier Næringsråd arrangerte på Haugestad mandag kveld.

Kultursplid og manglende visjoner?

Det som kunne vært en debatt som kunne gi et løft for kulturen i Lier ble i stor grad en debatt om kommunens hovedprioriteringer -

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Prisvinnner med stort samfunnsengasjement

Torsdag mottok Andreas Hørthe kulturprisen på Haugestad

Det er vettet vi skal leve av

Liernett mottok for en tid siden et leserbrev som fattet redaksjonens interesse på en måte som gjorde at vi ønsket å gjøre leserne og oss selv bedre kjent med skriveren, liungen Knut Moen.

Leder

Om å ha litt av bonden i seg

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Grønne Lier – floskel eller sannhet?

Anita Drevdal og Ninnie Bjørnland fra SV kommer med dette innlegget

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Lier før og nå

Klokkergården på Heggtoppen var en av Liers gamle og meget bevaringsverdige bygninger. Hva skjedde med huset?

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?