Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?


Gåsebekk i rør

Statens forurensingstilsyn, har lenge hatt et annet bilde av Lier kommunes grønne profil, enn servicetorget. På SFT sine internettsider er lierkartet mer rødt og gult enn grønt. Gult for bekymring – rødt for krise. Ett av stedene som hadde fått en rød varselstrekant (verst av de verste), den gamle fyllinga i Sylling er oppryddinga i gang.


Dette vannet havner i den i følge kommunen urørte Lierelva.

Det ryktes at det ikke lenger er greit å vanne grønnsaker med forurenset vann. Bekken som renner gjennom fyllinga ender i Lierelva, dette vannet ender på grønnsakene, grønnsakene ender i kjøleskapet ditt og gammel skolelærdom sier at den som er øverst i næringskjeden får svi – du.


Lier i rødt hvitt og blått

Nå skal man legge bekken i rør, slik at den ikke kommer i kontakt med fyllinga, men er dette nok? Vi skal ikke bli så kritisk undersøkende at vi ikke ser det positive i en oppryddingsaksjon i millionklassen. Det er klart dette er et steg i riktig retning og et positivt prosjekt. Det er hevet over en hver tvil at det er fint å rydde opp etter gamle miljøfeil. All ære til alle involverte myndigheter.

En annen måte å se det på er at noen har gjort penger – sannsynligvis ganske mange penger, på å dumpe det verste av det verste der den største vannåra i dalen starter. Så, noen år etterpå pålegger staten opprydding, og du må betale. I tillegg er det naturligvis et spørsmål om gifta kommer til å gå i drikkevannet. Du får helt sikkert bedre salat, jeg anbefaler vann på flaske eller en god vin til.

Hva er det så snakk om? Det vi snakker om er tungmetaller. Det er de samme stoffene som har forurenset grunnen på Lierstranda. Det er stoffer det tar et par istider å bryte ned – slike som dreper den som sitter på toppen av næringskjeden langsomt. Jeg ville ikke spist fisk fra Lierelva for å si det slik. Naturen ordner vel opp? – neppe. Jeg kommer fra Røros – en gruveby, og kan skrive under på at tungmetallutslippene fra gruva fortsatt holder stand mot naturen. Der bekkene har rent ut er det fortsatt død moll der intet gror – 30 år etter gruva ble nedlagt. Det er akkurat samme moll som du ser på bildene fra fyllinga i Sylling.


Et par sko etter en spasertur i Grønne Lier

Hvor farlig er så dette? Ikke vet jeg. Jeg har skumlest kommunens infosider på nett, og fant ikke noe om de ÅTTE stedene i Lier SFT anser som kritiske. Dette er tydelig noe kommunen ikke finner det verdt å informere om.

Det er sikkert noen som vil si at det er lett å være etterpåklok. – Det var andre tider, vi visste ikke vil sikkert mange si. Ja det er lett å se at det var dumt å dumpe giftstoffer i et vassdrag. Det er lett å se at det er teit å bygge skogsbilveier gjennom de siste flekkene av urørt natur. Det er lett å se at det ikke er uproblematisk å fjerne hele åser i Lier osv. Det er slik jeg ser det opplagt at inngrep i naturen må gjøres med stor varsomhet, etter lang og nøye overveielse. De som har muligheten til å slå mynt på rake og fikse inngrep vil alltid bestride dette. I etterkant snakker man om andre tider og angrer overfladisk mens man teller penger og lover bot og bedring. Hva om vi lærte litt av våre feil?


Hva som enn har vært i disse tønnene, det er borte nå. Kanskje dukker det opp på middagsbordet?

Jeg ville sette pris på litt edruelig informasjon fra kommunens side. På deres infoside står det for eksempel om Lierelva - Lierelva er et av de siste relativt urørte lavlandsvassdragene på Østlandet. Dette er omtrent det dummeste jeg har lest på nett. Akerselva er mer urørt enn Lierelva. Jeg påstår at store deler av Lierelva er rasert. Elva er fylt opp med pukkstein og søppel, den er regulert, og det er farlig å drikke vannet. Tør vedkommende som har skrevet dette våset å drikke en halvliter vann fra den urørte elva? Hvilke kritterier legger man til grunn for slikt svada? Direktoratet for naturforvaltning definerer hva som er urørt natur, og Lierelva er så langt unna dette du kommer. Man kunne like godt kalle E18 for villmark.


Thorvald på tur i nabolaget

Grønne Lier er ikke annet enn kommunens bonderomantiske drømmebilde. Visst vokser epler fort her, og det er mange flinke bønder og gartnere. Det har jeg ingen innsigelser mot. Når vi snakker miljøstatus er Lier en av verstingene. Vi utmerker oss på oversikter fra SFT og har ingen verdens ting å være stolte av når det gjelder å ta vare på naturen rundt oss.

Flere saker fra arkivet

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Vil flytte Lierelva 25 meter

Møt opp med bøtter og spann.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

Steinhuggeriet under vann

Steinhuggeriet ved Lierkroa står under vann

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

"Grønne Lier", kapittel 2

For noen uker siden hørte jeg for første gang rykter om kjemikalier på avveie i Lier. Jeg bestemte meg for å grave litt i saken, og ble slett ikke beroliget av hva jeg fant. Mange steder flyter det av tungmetaller og kjemisk avfall. I alle fall om man skal tro statens forurensingstilsyn og miljøorganisasjonene.

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Lierelva renere enn før?

Resultatene viser at det ikke er økt forurensning på strekningen fra Bilbo til Hegg, sier Nina Alstad Rukke, miljørådgiver i Lier kommune.

Villaksen en saga blott?

Sms`n tikker inn på min manns mobiltelefon; "5,5 kg, du kan bare kjøpe flaska", skriver Tonje Evju i ukens petit --

Det urørte Lier

Vi snakker ikke om grønne Lier nei. Mange liunger rocker på NRK om dagen.

Ukens petit er skrevet av

Sverre Granli, Sylling, 57 år, lektor

Hva mener egentlig politikerne i Lier?

Snart er det valg, og vi i Lier-nett ville finne ut hva listekandidatene i de forskjellige politiske partiene mener nå like før valget. Vi tok på oss vanlige klær og forsøkte å finne ut hva de som står på stand mener om saker og ting i bygda. Det fine med denne tilnærmingen til politikken, er at man kommer litt under huden på dem som de neste 4 åra skal bedrive styre og stell. Vi hadde lest valgmaterialet, men fant mange brosjyrer prangende og vage. Vi ville ikke vite noe om politisk idehistorie - vi ønsket å finne ut hva de konkret sto for her og nå.

Lierelva over sine bredder

Broen over Åmotveien ble for lav for de store vannmassene tirsdag kveld. Se bilder og video på Liernett.

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Lierelva

Liernett mottar stadig flere bilder, og her kommer et par fra de nedre delene av Lierelva

Flom på Kortnes

Bjarne Fuglerud hadde nok å holde på med når liernett kom på besøk. Lierelva har tatt over kontroll på gården.

Grønne Lier

- der orkideer dør

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Lierposten logrer seg inn i politisk pølsevev!

Lierposten skriver sist torsdag om Direktoratets klage på vedtaket i teknisk utvalg ang. Asylmottaket. På lederplass blir vi presentert problemstillingen på en måte som bedre hadde passet seg for en politisk ringrev, enn for en kritisk journalist. Poenget i lederen er at alle skjønner at søknaden ble avslått uten saklig grunn, men at politikere må få lov til å ha "følelsesmessige meninger om hva som skjer og bør skje i eget forvaltningsområde".

Fare for flom

Store nedbørsmengder i dag har ført til høy vannstand i Lierelva

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Nede for telling

Et kabelbrudd gjennom Lierelva skapte problemer for de som skulle levere selvangivelsen på nett

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Lierbyens ukjente perle

Elvestien langs Lierelva fra Andershaugen til Bergflødtveien.

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Grønt er best i Lier

Liernett har sjekket de lokale partienes nettsider. Og det er Senterpartiet og Venstre som er best i klassen denne gang.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Vi rydder opp !

Miljøopprydding på Lierstranda er oppgave nr 1 ! All forurensning som innebærer miljømessig eller helsemessig risiko skal tas hånd om til lands og til vanns. (...)

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Ikke glem de små

Er du klar over det fine mangfoldet vi har i årets valgkamp?

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Så skinte sola igjen

Salatprodusentene Anders Hørthe og John Gunnar Swang i Sylling fikk det hektisk etter de store nedbørsmengdene -

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Grønne Lier – floskel eller sannhet?

Anita Drevdal og Ninnie Bjørnland fra SV kommer med dette innlegget

Bakterier påvist i Syllingvannet

Det er påvist en type kolibakterie i vannet fra Holsfjorden. Folk i Sylling og på Tronstad anbefales fortsatt å koke drikkevannvann.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Speilglatt ved tunnelen

Det er farlig glatt på grunn av vann som renner ut på E-18 nedenfor Fosskolltunnelen i retning Asker.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

Måtte forlate huset

Flommen har gjort store skader hos familien Huseby i Baneveien

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Bilder fra Lierdagene - Søndag

Værgudene var snillere med Lierdagskomiteen i dag. Varmt vær og stort sett opphold gjorde dagen til en suksess.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Liernett.no er kun en amatørmessig blogg

Sagvolden (H) mener det er dumt at Liernett ikke holder mål og dessverre ikke tegner til å bli et forum for diskusjon av politikk i Lier.

- En bil- og båtkirkegård

En rusletur langs stranda ved østlandets største drikkevannskilde avslører stor likegyldighet når det gjelder forsøpling og forurensning

Er du på jakt etter leilighet?

I Sylling har 2 tømmermestere og en altmuligmann satset hardt på boligbygging. For et par år siden kjøpte de ei stor tomt, og i dag er det 8 leiligheter på Svangshagan i Sylling. 4 nye kommer til våren.

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Let there be light

Med fare for å trette noen prøver jeg en til.

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Lier før og nå

Ikke så mange vet om den store broen på stedet der jernbanen mellom Drammen og Oslo krysset Lierelva fra 1872 til 1973. Broen er der fremdeles, men nå har biler og busser overtatt.

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Olivenhøsting

I dag har jeg høstet i egen hage.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Store forskjeller i skolevalget

Resultatet etter skolevalget på Lier vgs. og St. Hallvard vgs. viser store forskjeller når det gjelder politisk tilhørighet

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Våg å satse på kultur i Lier

Rådmannsteamet i Lier kommune har planlagt hardhendte nedskjæringer i kommunens budsjett. Det ser ut til å gå særlig ut over kulturlivet. Kultursjef Ingeborg Rivelsrud har med denne bakgrunn kritisert de økonomiske rammevilkårene de sentrale myndighetene i Norge gir sine kommuner og hun har sluppet til i en stor artikkel i Drammens tidende. Dette har ikke gått upåaktet hen.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Lier før og nå

Da Gjertrud Abrahamsen og Syver Luksengård ble fotografert på Risengen en gang på 1960-tallet, forestilte de seg nok ikke at den grønne bakken en gang skulle bli full av hus.

Tilbakeblikk på Lierdagene

Lierdagene 2011 er over, og de var bra. Noen mener til og med det var de beste Lierdagene hittil. Vi har flere nye bilder, inntrykk og synspunkter.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

UKM - vi driver på

Og det kommer til å ta hele dagen.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg