Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 4ac6e4f23948ac9c1ad744f4405bfad7

Villaksen en saga blott?

Sms`n tikker inn på min manns mobiltelefon; "5,5 kg, du kan bare kjøpe flaska", skriver Tonje Evju i ukens petit --

Det handler om et veddemål. Hvem drar den største laksen i Lierelva i år? Min mann blir lettere stresset. Vi er på ferie og langt unna Lierelva, som er optimal for fiske. Han skriver tilbake; ”Gratulerer, men sesongen slutter ikke før 15. september!!!” Han har fortsatt håp om den største fisken.

Lierelva er en av landets beste sjø-ørretelver, og det tas mange kilo fisk hvert år.
MEN, selv om det er godt fiske i Lierelva, og selv om fiskeforeningen gjør en god jobb, så kan fremtiden for villaksen være alvorlig.

Den atlantiske villaksen har blitt redusert med 80 % på 30 år, og av bestanden er ca 1/3 hjemmehørende i norske elver. Det er i år dobbelt så mye lakselus som det var i 2009, som til da var det verste.
Rømt oppdrettsfisk fra en sterkt voksende oppdrettsnæring er den største trusselen og da også lakselusa. Miljøvernministeren har sagt at ”videre vekst i oppdrettsnæringen er ikke mulig innenfor miljømessige bærekraftige rammer.”
(Brev til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité 26.1.2010)

Det kan være vanskelig å forstå at et oppdrettsanlegg i eksempelvis Møre og Romsdal har betydning for laksebestanden i Lierelva. Men laksen vandrer fra elv til fjord til hav og tilbake til elv og over store områder. Slik har fjerntliggende oppdrettsanlegg betydning for vår lokale Lierelv.

Det er i dag 1200 oppdrettsanlegg med omtrent 400 millioner oppdrettslaks i Norge. Det er mye rømt oppdrettsfisk. I snitt utgjør rømt oppdrettsfisk mer enn 15 % av gytebestanden om høsten. Dette er 3 ganger mer enn hva den genetiske tålegrensen for bevaring av villaksen er.

Rømt oppdrettsfisk er et problem, men et annet problem er forurensingen ved et oppdrettsanlegg. Et eksempel kan være forspill. (mat som oppdrettsfiske ikke spiser) Tall fra Havforskningsinstituttet (2008) er nesten 100 000 tonn forspill. Fiskeoljen i fôret tilsvarer dumping av 300 000 tonn villfisk. I tillegg kommer avføring fra oppdrettsfisken.

Om jeg ikke er motstander av oppdrettsfisk så er jeg er i alle fall tilhenger av bevaring av natur, miljø og villfisk. Jeg er tilhenger av at den fantastiske villaksen fortsatt skal være en del av Norges naturmangfold og ikke minst en del av fiskebestanden i Lierelva.

Vi må derfor tenke både nasjonalt og globalt når vi snakker om bevaring av fiskebestanden i Lierelva. Vi må bidra med engasjement for at det utvikles vaksine mot lakselus, lukkede oppdrettsanlegg og ikke minst metoder for oppsamling av forspill og avføring.

Dersom vi ikke klarer dette er veddemål om den største fisken i Lierelva snart en saga blott.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode