Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 2a5355aebec0f65a5cf919857f102de8

Fuglen har fløyet

Mannen min veit ikke hvilken type ryper som er dyrest å fange, skriver Tonje Evju i ukens petit.

I Norge finnes tre arter og det drives jakt på alle.

Lirype (Lagopus lagopus) og fjellrype (Lagopus muta). Fuglene er standfugler som holder til i kalde områder, som nord for Polarsirkelen eller i fjellene over skoggrensen. Om vinteren får de som regel hvit fjærdrakt. Føttene er fjærdekte, noe som har gitt rypene deres vitenskapelige navn. Det greske ordet Lagopus betyr harefot. Rypene er hovedsakelige vegetariske, men unge fugler eter også insekter.

Den siste varianten ryper finner du over hele Norge. Den har varierende størrelse og utseende. Fargen varierer fra helt mørk til nesten hvit. Jaktkort er ikke nødvendig, men god hygiene er en fordel før jakta starter.

Mannen min veit ikke hvilken av type ryper som er dyrest å fange. Men jeg veit at indrefile og entrecôte kan serveres hver dag seks måneder i året uten at middagen koster mer enn de rypene han fanger i fjellet, det vil si lagopus og lagopus muta.

Sistnevnte rypesort er vel billigere å fange enn denne lagopusen, men kan selvfølgelig være noe dyrere å ha da det kreves videre investeringer og driftsmidler. Men det skal nevnes at sistnevnte type rype har mye å bidra med etter fangst. Den kan ikke bare spises. Jeg kan nevne matinnkjøp og ivaretakelse av hus og hjem samt barn.

Men likefullt etter et lite regnestykke nå som brorparten av høstjakta på lagopus er over så er kiloprisen på lagopus i dette huset noe sånt som 2000 kr pr kilo.
Om man ganger 2000 kr opp med 60 kilo så er kiloprisen 120 000,- Det betyr at mannen min burde ha brukt mye mer penger på jakt på hjemmebane.

Egentlig er jeg vel sjalu på lagopus- ”fjellets gull”. Det burde være meg som var gullet. La lagopus være sølv.

Forrige artikkel:Årets kunstner er fra LierNeste artikkel:Klare for NM
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode