Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: bf03efdb04e96043b59795bdc5903d13

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Ole Toverud vet ikke helt hva det kan bli ut av det lafta tøemmerhuset han nå setter opp på Lindeberget i
Vestmarka. Men han håper stedet skal få igjen statusen som et av de mest renommerte serveringsstedene i marka. I hvert fall blir det et flott plass med en utsikt du vel neppe finner maken til på Liers østkant.

Mulighetene er flere enn dem som ble bydd Karl Thoresen (Linnaberget) da han dreiv stedet, men han greide å få fram kaffe og saft og gjerne litt å bite til sultne skiløpere, som enten kom fra Sollihøgda i nord eller fra Kattås, Stokker eller Sem i syd.

Vi leser i ”Vestmarka veifar og vandring ” at Tore Helgesen fra Krødsherad kom til denne opprinnelige fiinneplasssen i 1870. Kona var fra Gampedalen i Sylling. Ni barn fikk de i den vesle stua som da lå der. De lånte hest på Toverud og kjørte kornet de dyrka til mølla. Når mjølet skulle bæres opp igjen, tok Tore hundre kilo på ryggen og gikk uten hvil helt hjem. (Fra Toverud og opp) Marte nøyde seg med femti og måtte attpåtil ta seg en hvil.

Sønnen Karl Thoresen tok sertifikat nr. 7 for bil i Norge. Etter å ha vært sjåfør noen år kom han tilbake til Lindeberget. Da hadde han kjøpt plassen av Toverud. Huset brant i midlertid i 1941. I 1975 overtok Toverud igjen stedet. Kanskje det om ikke så lenge er stor trafikk og høy stemning på Lindeberget - helt i Karl Lindebergets ånd.

Fins det liunger som husker Karl Thoresen Linnaberget?

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 9. oktober 2007 10:46: Truls
Jo, jeg husker Karl (Bustenskjold) Linnaberget. Det var lang skitur fra Tranby til Linnaberget for 60 år siden. Brøyta løype var det ikke før en kom til Solli, derfra ned til Sandungen, over til Furuholmen, mot nord på myrene og opp Steindalen, forbi Mikkelsbonn til Karl Toresens residens og forfriskninger, og en Melkesjokolade som niste på hjemveien om Grønland og Solli.
Tirsdag 9. oktober 2007 14:39: Thorvald Lerberg
Lindeberget. For viderekommende: Det skal være gamle finnegraver på eiendommen. Vet noen noe nærmere bestemt hvor de er? Jeg har lett og lett
Tirsdag 9. oktober 2007 21:13: Paul
Jeg husker meget godt Karl Linnaberget.Var mye hos ham under elgjakta for mange år siden.Prata mye med ham om bl.a.fiske i Svartvannet.Også ble det spilt dundrabeis (kortspill).Han pleide å gå til Sylling for å handle, da gikk det omlag hele dagen. Muligens tok hanHønefossruta et stykke. Den hadde jo holdeplass på Enger og i Snippen.
Mandag 12. mai 2008 18:53: Marit
Etter at mine besteforeldre flyttet til Lindeberget for å stelle for "onkel Karl" etter at han ble syk, tilbrakte jeg de fleste helger og ferier der. Han hadde en hund, elghunden Jerv og harehunden Tell, som han hadde i pensjon. Karl er forresten ikke nr. 7 i landet som tok førerkort, han var nr. 2, førerkortet eksisterer fortsatt. Mine besteforeldre, Anna og Einar Thomassen, drev serveringssted der i mange år. De hadde ikke bil, så vi handlet i Sylling, tok buss til "kleiva" og gikk tur etter tur opp kleiva (3 km rett opp) med fulle sekker på ryggen. Det var mange "kjent-folk" som la skituren om Lindeberget, Wenche Myhre, flere fra Dizzie Tunes, for å nevne noen. Jeg vet forresten også hvor det finnes finnegraver, ble vist disse mang en gang som liten. Er sikkert ganske så gjengrodd der nå. Jeg har kun vært der en gang etter at onkel Karl døde.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode