Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 5e748e0b80307e19d258dba53bf575f3

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

I hvert fall har Egil Hagen fått i oppdrag å male en plakat med en undertekst som langt på vei forteller hva det skal dreie seg om.

Liernett så tilfeldigvis plakaten under et besøk i Egil Hagens atelier i loftsetasjen på gamle Lier stasjon. – Dette er i det hele tatt det mest konkrete som er gjort i saken til nå, sier Hagen. Men det fins entusiaster i Lier som har tent på ideen og som vil arbeide videre med den.

På slutten av 70 tallet gjenoppdaget Leif Hamre Gjellebek skanse fra Den store nordiske krig i 1716. Skansene ligger i Tranby landskapsvernområde. Etter at Karl den 12. i mars 1716 hadde besatt,Oslo, bestemte den kommanderende general Lützow at han sammen med 4000 soldater skulle forhindre svenskene i å nå fram til Kongsberg.

Historien har forgreininger til Ringerike Hadeland og Hakadal verk i og med at svenskene ville forsøke å falle nordmennene i ryggen ved å marsjere rundt Nordmarka og komme til Lier via Ringerike. På plakaten til Hagen, som viser nordmennene i stilling bak en av skansene, skimter vi også grenaderen som gikk ti mil over skauen fra Hakadal for på varsle nordmennene. Det er hva som skjedde her i tidlig på våren i 1716 som nå altså kanskje skal danne grunnlaget for et historisk spell.
Noen vil si at det lages for mange historiske spill. Her i Lier har vi dessuten St. Hallvard. Men karolinernes nederlag ved Gjellebekk skanse innholder såpass mye dramatikk at talentfulle liunger i samarbeid med likesinnede i involverte nabokommuner, utvilsomt vil kunnen få noe ut av det.
På Røros vises annethvert år spillet ”Det brinner en eld” . Rammen rundt spillet er Densore nordiske krig, og det er lagt til Røros vinteren 1718. Karolinerne skal vi av Bergstaden, men meldingen om Karl den 12, død ved Fredriksten, fører til at troppene kalles hjem – og på hjemveien omkommer hundrevis av soldater i en forrykende snøstorm. Spillet engasjerer lokale krefter innenfor forskjellige deler av kulturlivet og er en suksess. Her er det utvilsomt noe å hente for alle som i en ikke så fjern framtid ønsker å få en reprise på slaget ved Gjellebekk skanse i Lier.Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode