Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 860771bc3df1dd29e328a39ad03a7815

NRK besøkte obelisken på Gjellebekk

Det er ikke ofte at Lier oppnår plass hos NRK, men i går fikk obelisken ved Gjellebekk et åtte minutters innslag i beste sendetid.

Trolig satt tusenvis av liunger benket foran flatskjermene etter å ha lest NRKs forhåndsinformasjon om programmet: Jakta på Noreg sine ukjente attraksjonar held fram. Det går rundt for programleiar Linda Eide når ho oppsøker den mest ignorerte rundkøyringa i landet. Rundt gjekk det også for kong Fredrik V, såg han eigentleg den fantastiske obelisken folket i Lier hadde laga til han?

Spenningen steg sannsynligvis ytterligere mens Spellemannsprisen gikk godt utover avsatt tid. Men så kom programmet. Den sprudlende Linda Eide klovnet seg med parykk og vinglass via København frem til Gjellebekk og obelisken, der hun fikk kyndig veiledning av lokalhistoriker Hans Lindemann.

Lindemann er styreleder i Blommenholm Vel, som er et naturlig sted å henvende seg når NRK ønsker informasjon om forholdene i hovedstadens vestlige utkanter.

Lindemann viste seg både kunnskapsrik og underholdende, og ikke uventet ble han bedt om å mene noe om den manglende datoen på obelisken. I den ellers svært omfattende teksten er nemlig årstallet for kongebesøket tatt med, men det står ikke noe på plassen som er avsatt til datoen. Og akkurat det har gitt grunnlag for mange fantasifulle gjetninger.

Hva skjedde med datoen?
Svaret kom ikke frem i programmet, men er trolig at selv om en reise fra Danmark til Norge tok lang tid for 260 år siden, tok det enda lenge tid å utforme en slik åtte meter høy obelisk. Gutta må ha stått på noe helt utrolig for å få alt på plass til kongens lange kortesje skulle rulle gjennom Lierskogen og stoppe ved Liers dengang største arbeidsplass. Men en ting visste de ikke, og det var den eksakte datoen for besøket. Derfor reserverte de plass på obelisken. Først da de hørte hestene komme trampende, var de helt sikre på datoen, som ble satt til på en måte som var mer rask og effektiv enn holdbar.

Det er all grunn til å tro at datoen sto der resten av 1749, og helt sikkert at den sto der da Jens Essendrop tolv år senere, i det Herrens år 1761, skrev sin berømte bok om Lier. I boken gjengir han nemlig hele teksten på obelisken, inkludert datoen 25. juni.

Like trolig sto datoen der helt til danskekongen og hans etterkommere hadde tømt sine mange brennevinsflasker, tapt sine kriger og mistet hele Norge, som kom under svensk styring mindre enn femti år etter kongebesøket ved obelisken.

Marmorkirken slik den sto uferdig i langt over 100 år. Først da en styrtrik bryggerieier kom til hjelp, ble kirken fullført.

Hva skjedde med kirkebyggingen?
I København viste det seg at tomten ikke ville tåle kjempekirken som kongen ville ha. Arkitekten måtte endre planene, men kongehusets pengebeholdning krympet enda raskere. Prosjektet ble stoppet i over 100 år, og dessverre viste det seg også at marmoren fra Lier var for dårlig. Kirken ble bekostet fullført med sandstein fra et annet land. Regningen tok en dansk bryggerieier som ville sikre seg og sin kone et varig minne. I dag er Marmorkirken blant Københavns største og flotteste attraksjoner.

I 2003 var innpå femti medlemmer i Lier Historielag på studietur til Københavns berømte Marmorkirke, som ble påbegynt med tonnevis av marmor fra Gjellebekk i Lier.

Hvordan var NRK-innslaget?
Underholdende? Ja visst! Og fint at NRK skaper oppmerksomhet rundt et av de få minnesmerkene Lier har fra en tid som var. Vakre høstfarger var det visst også. At enkelte liunger har benyttet marmorbruddet som søppelplass, unnlot programlederen heldigvis å nevne.

Og fikk du ikke sett programinnslaget, er det bare å skru opp lyden og trykke her.

Forrige artikkel:Topphåndball i Lier.Neste artikkel:Drammen slått på målstreken
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode